Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 14:31

Ενταση και “εκρήξεις” στη δίκη για τη δολοφονία Ιωάννου στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενταση και “εκρήξεις” στη δίκη για τη δολοφονία Ιωάννου στην Κυπαρισσία

Με εντάσεις, συναισθηματικές εκρήξεις, αλλά και απειλές μηνύσεων ολοκληρώθηκε χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για τη δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου, το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου του 2009 μέσα στο γραφείο του στην Κυπαρισσία.

Ο Βορειοηπειρώτης κατηγορούμενος -στον οποίο έχει επιβληθεί δύο φορές ποινή ισόβιας κάθειρξης και δικάζεται μαζί με τον Αλβανό συγκατηγορούμενό του για τρίτη φορά μετά από αναίρεση της δευτεροβάθμιας απόφασης από τον Αρειο Πάγο- αντέδρασε όταν ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής και αδελφός του δολοφονημένου δικηγόρου, τον αποκάλεσε δολοφόνο. Σηκώθηκε πάνω και σε μια κίνηση να κατευθυνθεί προς το μέρος του, φωνάζοντας ότι ξέρουν ποιος σκότωσε τον Σπ. Ιωάννου και το κρύβουν, οι αστυνομικοί μέσα στην αίθουσα τον περικύκλωσαν και τον έβαλαν να καθίσει πίσω στο εδώλιο. Λίγο νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας και το δικαστήριο επέστρεψε από διακοπή και ανακοίνωσε ότι απορρίπτει εξ ολοκλήρου και ομόφωνα τα αιτήματα της υπεράσπισης για κατ' αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων, καθώς και το αίτημα να παρουσιαστεί και να καταθέσει στη δίκη ο ιατροδικαστής και προανακριτικοί υπάλληλοι της Αστυνομίας. Και σε εκείνο το σημείο, ο κατηγορούμενος Βορειοηπειρώτης απευθύνθηκε στο δικαστήριο και είπε ότι μετά την αναίρεση που έγινε δεκτή από τον Αρειο Πάγο, περίμενε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο να διορθώσει τις παραλείψεις των προηγούμενων δύο δικαστηρίων και κάτι τέτοιο δεν το βλέπει να συμβαίνει. 

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις του εισαγγελέα και των συνηγόρων. 

 

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ 

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το πρωί με την κατάθεση του δικηγόρου Πύργου, ο οποίος στο στάδιο της ανάκρισης είχε εκπροσωπήσει τον Βορειοηπειρώτη -τότε ο εν λόγω κατηγορούμενος κρατείτο ως ύποπτος για ηθικός αυτουργός στη δολοφονία. Ο δικηγόρος όπως και στις προηγούμενες καταθέσεις του είπε ότι ο ίδιος μετά από πολλή πίεση επέβαλε στον Βορειοηπειρώτη να παραδεχτεί τους ισχυρισμούς του έτερου κατηγορούμενου, ο οποίος υπέδειξε στους αστυνομικούς τον Βορειοηπειρώτη. Θυμίζουμε ότι αποτύπωμά του (του Αλβανού κατηγορούμενου) είχε βρεθεί στο γραφείο του δολοφονημένου δικηγόρου, πάνω σε ένα τσαλακωμένο χαρτί. Σύμφωνα με όσα είχε ισχυριστεί τότε ο Αλβανός κατηγορούμενος, ο Βορειοηπειρώτης τον είχε βάλει να δώσει κάνα - δυο χαστούκια στον Σπ. Ιωάννου, γιατί την επομένη ήταν αντίδικοι σε μια υπόθεση και ο Βορειοηπειρώτης δεν ήθελε ο δικηγόρος να παρασταθεί στην εκδίκαση. Ο δικηγόρος Πύργου είπε λοιπόν στο δικαστήριο ότι όπως έκρινε ο ίδιος, αφού διάβασε τη δικογραφία, η παραδοχή του Βορειοηπειρώτη θα τον οδηγούσε στη χειρότερη περίπτωση σε μια πλημμεληματική καταδίκη για σωματικές βλάβες και θα επέστρεφε στην οικογένειά του. 

Σε ερώτηση δε αν απειλήθηκε ποτέ από τον Βορειοηπειρώτη, όπως είχε καταθέσει στο δικαστήριο η χήρα του Σπ. Ιωάννου ότι της εκμυστηρεύτηκε μεταμελημένος μέσα στο γραφείο της (η χήρα υπήρξε 26 χρόνια πταισματοδίκης Πύργου), ο δικηγόρος το διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας μάλιστα ότι απέφευγε να περνάει ακόμα και έξω από το γραφείο της πταισματοδίκη, για να μην την συναντήσει. 

 

ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ

Ο ένας εκ των δύο συνηγόρων πολιτικής αγωγής, αδελφός του Σπ. Ιωάννου, κατέθεσε εναντίον του δικηγόρου Πύργου προφορική μήνυση για ψευδορκία, την οποία υπαγόρευσε για να γραφτεί στα πρακτικά. Μήνυση για ψευδορκία εναντίον του δικηγόρου είχε καταθέσει ξανά ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, για την οποία απαλλάχτηκε ο συνάδελφός του, γιατί την ανακάλεσε η χήρα Ιωάννου. Και όπως επικαλέστηκε ο συνήγορος χθες στο δικαστήριο, στο σκεπτικό της απαλλακτικής απόφασης του Εφετείου Καλαμάτας αναφέρεται ότι απαλλάσσεται γιατί δεχόταν απειλές από τον Βορειοηπειρώτη, για να πει ότι αυτός τον έβαλε να ομολογήσει τη συμμετοχή του ενώ ήταν αθώος. 

Εκεί όμως αντέδρασε η υπεράσπιση, δηλώνοντας την πρόθεσή της να υποβάλει στην Εισαγγελία μήνυση ενάντια στη χήρα Ιωάννου για ρατσιστικό της σχόλιο μέσα στο δικαστήριο σε βάρος του εντολέα τους (η χήρα είχε πει «καλός Αλβανός είναι ο νεκρός Αλβανός»), καθώς και για τα όσα κατέθεσε για την επίσκεψη στο γραφείο της του δικηγόρου Πύργου.  

 

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Η αποδεικτική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση των παρόντων μαρτύρων του κατηγορητηρίου, μεταξύ τους και ο χειρουργός ο οποίος περιέθαλψε τον Σπύρο Ιωάννου όταν τον πήγαν βαριά χτυπημένο στο κεφάλι στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ο χειρουργός στην κατάθεσή του δεν μπόρεσε να αποφανθεί αν ο δικηγόρος είχε συνείδηση ώστε να μπορεί να υποδείξει το δολοφόνο του με νεύματα, όπως έχει επικαλεστεί ο λογιστής φίλος του δολοφονηθέντα. Είπε ωστόσο ότι άκουσε τον λογιστή να κάνει τις ερωτήσεις για το ποιος ήταν αυτός που του επιτέθηκε. Κατέθεσε ακόμα πως μπορεί κάποιος να κάνει αντανακλαστικές κινήσεις από τον πόνο.

Ακολούθησε ο μάρτυρας για τον οποίο η χήρα είχε επικαλεστεί στην κατάθεσή της πως δεν είχε καμία δουλειά να βρίσκεται στο νοσοκομείο εκείνο το βράδυ. Ο εν λόγω μάρτυρας ήταν μάλιστα ο ένας από τους τρεις οι οποίοι κρατούσαν τον Σπ. Ιωάννου επειδή είχε σπασμούς και έπρεπε να μείνει ακίνητος στο φορείο για να του βγάλουν ακτινογραφίες. Κατέθεσε λοιπόν στο δικαστήριο ότι παρόλο που στεκόταν δίπλα στον χτυπημένο δικηγόρο δεν αντιλήφθηκε νεύματα και δεν άκουσε τον λογιστή να λέει στον αστυνομικό "...στον έδωσε", για τον κατηγορούμενο Βορειοηπειρώτη. 

Νωρίτερα είχε καταθέσει ο ένας εκ των δύο εντολέων του δολοφονηθέντος, ο οποίος είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για δύο ακάλυπτες επιταγές που δεν του είχε ξεχρεώσει ο Βορειοηπειρώτης. Μάλιστα η πολιτική αγωγή με αφορμή την κατάθεση του μάρτυρα, κατέθεσε στο δικαστήριο διάταξη της αντεισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας του 2011, με την οποία η εισαγγελέας απέρριπτε ως απαράδεκτη την προσφυγή του Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενου κατά του εν λόγω μάρτυρα και της συζύγου του για τοκογλυφία. 

 

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Επίσης, κατέθεσαν η σύζυγος του Βορειοηπειρώτη και ο γιος του. Ο τελευταίος κατέθεσε ότι ο πατέρας του γύρισε σπίτι βράδυ αφού άνοιξε το μπλόκο των αγροτών στο Καλό Νερό, ήταν ήρεμος και τα ρούχα του καθαρά. Εφαγε, έβαλε φόρμες και κάθισαν μαζί στον καναπέ και έβλεπαν τηλεόραση μέχρι τις 11 παρά 10, που πήγε να πάρει τη μητέρα του από το ζαχαροπλαστείο όπου δούλευε. Νωρίτερα η σύζυγος είχε επιβεβαιώσει ότι ο άνδρας της είχε παρκάρει και την περίμενε έξω από το μαγαζί από τις 11 παρά 5 το βράδυ, κι έφυγαν για το σπίτι τους.  

Στην ιατροδικαστική έκθεση η οποία διαβάστηκε στη διάρκεια της διαδικασίας των εγγράφων, η ώρα της επίθεσης στο γραφείο του δικηγόρου προσδιορίστηκε μεταξύ 10 με 11 το βράδυ.  

Χθες κατέθεσε και ένας εκ των υπόπτων για τη δολοφονία του Σπ. Ιωάννου, με τον οποίο είχε χρόνια αντιδικία. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι θύμα τοκογλυφίας και ο δολοφονημένος δικηγόρος εκπροσωπούσε έναν τοκογλύφο. 

Ως μάρτυρας, τέλος, υπεράσπισης κατέθεσε καθηγήτρια Ψυχολογίας η οποία παρακολουθεί τα τελευταία 8 χρόνια τον Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενο στις φυλακές. Η ίδια είπε στο δικαστήριο ότι πιστεύει ακράδαντα στην αθωότητά του. Μάλιστα υποστήριξε ότι αρκετές φορές προσπάθησε ακόμη και να τον παγιδεύσει, αλλά αυτός δεν έπαψε ποτέ να φωνάζει ότι είναι αθώος -αν και, πρόσθεσε, η ανθρώπινη ψυχή είναι μια άβυσσος. 

Ερωτώμενη για τον έτερο κατηγορούμενο, ανέφερε ότι ποτέ δεν τον έχει εξετάσει αλλά διαβάζοντας τις καταθέσεις του, σχημάτισε την άποψη ότι διακρίνονται από σχιζοφρένεια. Σχολίασε επίσης τη στάση του στη δίκη, λέγοντας ότι φαίνεται αποστασιοποιημένος, σαν να παρακολουθεί κουρασμένα μια ιστορία που ξέρει το τέλος της. 

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER