Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 13:46

12 χρόνια φυλακή για καλλιέργεια χασίς στο Νιοχώρι Οιχαλίας 

Γράφτηκε από την

Σε 12 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας 52χρονος Ελληνας ο οποίος κατηγορείτο πως καλλιεργούσε 240 φυτά χασίς, μεταξύ του οικισμού Κροντηρές και του χωριού Νιοχώρι Οιχαλίας, το περσινό καλοκαίρι.

Ο εν λόγω κατηγορούμενος ταυτοποιήθηκε από το DNA και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης πέρυσι το Δεκέμβριο, οπότε συνελήφθη και προφυλακίστηκε. 

Τα χασισόδεντρα τα είχαν βρει οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στα μέσα Ιουλίου με τη βοήθεια από αέρος του ελικοπτέρου της Αστυνομίας, κρυμμένα ανάμεσα σε ψηλά δέντρα, στη δασική περιοχή "Κολλίνες". Τα 189 δενδρύλλια χασίς, ύψους από 0,30 - 1,70 μέτρα, ήταν φυτεμένα σε τρεις διαφορετικές αναβαθμίδες, σε μια έκταση 80 τ.μ., ενώ τα υπόλοιπα 51 φυτά, ύψους από 0,10 - 0,20 μέτρα, βρέθηκαν στο αυτοσχέδιο φυτώριο μέσα στη χασισοφυτεία, σε ένα κομμένο πλαστικό βαρέλι. Κάποια από τα δενδρύλλια στο φυτώριο είχαν αρχίσει να ξεραίνονται, αλλά αυτά που ήτανε φυτεμένα στο έδαφος φαίνονταν περιποιημένα και ποτισμένα. 

Οπως είπε χθες ο αστυνομικός ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας, εκτός από το DNA του κατηγορούμενου, εκεί κοντά και συγκεκριμένα στα 800 μέτρα, υπήρχε ένας στάβλος που ανήκει στην οικογένειά του. Για να πάει κανείς στη φυτεία θα έπρεπε να περνάει από το στάβλο αυτό, κάτι που έκανε αδύνατο να είναι κάποιος ξένος ο καλλιεργητής.  

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι είναι άδικα στη φυλακή και δικαιολόγησε το αποτσίγαρο με το DNA υποστηρίζοντας ότι έκοβε το χειμώνα εκεί ξύλα. 

Να σημειωθεί πως ο εν λόγω κατηγορούμενος κινδύνευε με ισόβια κάθειρξη, αλλά μετά και από πρόταση της εισαγγελέα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία, αφαιρώντας την επιβαρυντική περίσταση του κατ' επάγγελμα τέλεσης της πράξης, καθώς και αυτή του προσπορισμού κέρδους άνω των 75.000 ευρώ - επιχειρήματα τα οποία ανέπτυξε στην αγόρευσή της και η συνήγορος υπεράσπισης Εβελυν Μουτεβελή - Φιλιπποπούλου, επισημαίνοντας παράλληλα το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου. 

 

Ν.Κ.