Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 07:52

Δύο χρόνια με αναστολή για υπεξαίρεση στον ΟΤΕ Μεσσήνης 

Γράφτηκε από την
Δύο χρόνια με αναστολή για υπεξαίρεση στον ΟΤΕ Μεσσήνης 

 

Αμετάβλητη παρέμεινε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η πρωτόδικη ποινή φυλάκισης 2 χρόνων με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο, μιας πρώην ταμία στο εμπορικό κατάστημα του ΟΤΕ Μεσσήνης, κατηγορούμενης για υπεξαίρεση 27.000 ευρώ. 

Η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και η έφεση κρίθηκε ως ανυποστήρικτη, αλλά το "παρών" έδωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Ηλιόπουλος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον ΟΤΕ. 

Η πρώην ταμίας καταδικάστηκε πέρυσι το Νοέμβριο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, για υπεξαίρεση που έγινε το 2010 και για διάστημα που η εταιρεία δεν μπόρεσε να υπολογίσει με ακρίβεια γιατί η υπάλληλος φρόντιζε να καλύπτει τα ίχνη της. Πάντως, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις στο πρωτόδικο δικαστήριο, αυτό γινόταν για αρκετούς μήνες - ίσως και επί ένα χρόνο. Η αποκάλυψη της κατάχρησης έγινε στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012, όταν η κατηγορούμενη δεν μπορούσε πια άλλο να καλύπτει το έλλειμμα στο ταμείο βάζοντας πίσω τα χρήματα των λογαριασμών που είχε εισπράξει πριν αυτοί λήξουν και παραπονεθούν οι πελάτες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, επρόκειτο για μια έμπειρη υπάλληλο η οποία δούλευε στον ΟΤΕ για 15-16 χρόνια. Κι αυτό φαίνεται πως το εκμεταλλεύτηκε για να εισπράττει λογαριασμούς από πελάτες χωρίς να περνά την εξόφλησή τους στο on-line σύστημα της εταιρείας, βάζοντας τα χρήματα στη δική της τσέπη. 

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Οπως είχε καταθέσει μάρτυρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η κατηγορούμενη έκανε κατάχρηση της σφραγίδας: Δηλαδή, ως έμπειρη υπάλληλος στο πόστο της γνώριζε ότι αν δεν σκανάρει το barcode στο λογαριασμό που εξοφλούσε ο πελάτης, δεν θα φαινόταν στο σύστημα ότι πλήρωσε - αλλά και για να είναι καλυμμένη απέναντι στον πελάτη, χρησιμοποιούσε την ειδική σφραγίδα για να φαίνεται ότι ο λογαριασμός εξοφλήθηκε, χωρίς να ενημερώνεται το on-line σύστημα. Ο τρόπος αυτός με τη σφραγίδα έτσι κι αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ' εξαίρεση, όταν το σύστημα έχει βλάβη, οπότε η ταμίας το εκμεταλλεύτηκε μετατρέποντας την εξαίρεση σε... κανόνα. Εν τω μεταξύ, για να μην αφήνει ίχνη, όταν έφτανε ο καιρός να λήξει ο λογαριασμός του πελάτη, φρόντιζε να βάζει τα χρήματα πίσω στο ταμείο. Ομως κάποια στιγμή το έλλειμμα την... πλάκωσε και η κατάσταση ξέφυγε, οπότε δεν μπορούσε πλέον να καλύπτει το έλλειμμα το οποίο άρχισε να διογκώνεται.

ΑΠΟΥΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΟ

Πάντως, η κατηγορούμενη δεν ήταν παρούσα ούτε στο πρωτόδικο δικαστήριο, όπου στην ουσία ερημοδικάστηκε. Τότε, δικηγόρος Αθηνών για να εξυπηρετήσει συνάδελφό του είχε επικαλεστεί στο δικαστήριο θέμα υγείας της κατηγορουμένης (σ.σ. η κατηγορούμενη είχε προσληφθεί στον ΟΤΕ ως άτομο με αναπηρία) και ζήτησε αναβολή. Ωστόσο, επειδή η υπόθεση συμπλήρωνε 6ετία, το δικαστήριο την εκδίκασε γιατί υπήρχε κίνδυνος παραγραφής, καθώς η ίδια υπόθεση είχε πάρει και άλλες φορές αναβολή. 

Εν τω μεταξύ, από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση, η πρώην ταμίας την παραδέχτηκε και δικαιολόγησε την πράξη της αυτή λέγοντας ότι χρωστούσε πολλά λεφτά στις τράπεζες και κάποια στιγμή αναγκάστηκε να δανειστεί από τοκογλύφους. Είχε επικαλεστεί μάλιστα ότι οι τοκογλύφοι απειλούσαν ότι θα της έκαναν κακό, και με το φόβο πως θα πειράξουν τα 4 παιδιά της αναγκάστηκε να βρίσκει τα χρήματα για να τους ξεπληρώνει με τον τρόπο αυτό. 

ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΠΙΣΩ

Να σημειωθεί ακόμη ότι, παρά τη δέσμευσή της ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στην εταιρεία, δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ πίσω, και του χρόνου, μέσα στον Απρίλιο, αναμένεται να εκδικαστεί και η αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος της ο ΟΤΕ, ενώ ήδη έχει δοθεί μια αναβολή.

Η υπεξαίρεση ανακαλύφθηκε από το Περιφερειακό Κατάστημα του ΟΤΕ της Πάτρας, όταν πρόσεξαν πως υπήρχε αδιάθετο ένα μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο κάπου 20-30.000 ευρώ, το οποίο δεν δικαιολογείτο να έχει ένας υπάλληλος στο ταμείο του. Ετσι λοιπόν έκαναν έλεγχο στο εμπορικό κατάστημα της Μεσσήνης και διαπίστωσαν το έλλειμμα των 27.000 ευρώ. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER