Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 07:47

Αυξητικός ο ρυθμός τα τελευταία χρόνια: Περισσότεροι εκτίουν ποινές φυλάκισης με κοινωνική εργασία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αυξητικός ο ρυθμός τα τελευταία χρόνια: Περισσότεροι εκτίουν ποινές φυλάκισης με κοινωνική εργασία

Η έκτιση της ποινής μέσα από την προσφορά κοινωνικής εργασίας σε δήμους δεν ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ένας δημοφιλής τρόπος να εξαγοράσει κανείς την ποινή του.

Ομως τελευταία όλο και περισσότεροι που καταδικάζονται σε εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης αδυνατούν να αποπληρώσουν την ποινή τους σε δόσεις κι έτσι ζητούν από την έδρα του δικαστηρίου να ενταχθούν στην κοινωφελή εργασία. Οπως αναφέρουν στην “Ε” δικαστικές πηγές, ενδεικτικό της... αυξανόμενης δημοφιλίας του εν λόγω θεσμού είναι και το ότι αυτός ο εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής βρίσκει ανταπόκριση πλέον και από εκείνους οι οποίοι έχουν δουλειά και η κοινωφελής εργασία προτιμάται ιδιαίτερα από άτομα τα οποία καταδικάζονται για φορολογικά αδικήματα. Επίσης, στο θεσμό αυτό καταφεύγουν και καταδικασθέντες οι οποίοι δεν έχουν ούτε χρήματα, ούτε απασχόληση.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης μιλά μάλιστα για έναν ιδιαίτερα πετυχημένο θεσμό, ενώ -όπως λέει- με παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου όλοι οι δήμοι στη Μεσσηνία έχουν προβλέψει θέσεις για την κοινωφελή εργασία. Επισημαίνει ωστόσο ότι ακόμα και τώρα “μετά την αναστολή ποινής και τη δοσοποίηση, ακολουθεί ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για όλους όσοι καταδικάζονται για πλημμελήματα και δεν έχουν λεφτά να αποπληρώσουν την ποινή τους”.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας και δικηγόρος Θανάσης Ηλιόπουλος επισημαίνει ότι η κοινωφελής εργασία προσφέρεται για την αποπληρωμή της ποινής, οπότε όσοι έχουν δουλειά θα προτιμήσουν να καταφύγουν στη δοσοποίηση, ενώ κυρίως “οι άνθρωποι σε προφανή οικονομική αδυναμία χωρίς εισοδήματα και εργασία θα προσφέρουν στο δήμο αποπληρώνοντας την ποινή τους με τη μορφή της κοινωνικής εργασίας”. Οπως λέει οι υπηρεσίες της κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Καλαμάτας παρέχονται στην καθαριότητα, το πράσινο, τις Τεχνικές Υπηρεσίες κ.λπ., ανάλογα και “τα τυχόν προσόντα ή γνώσεις του καταδικασθέντα”, αναφέρει και προσθέτει ότι “οι ώρες προσφοράς εργασίας καθορίζονται με εντολή του εισαγγελέα, σε συνάρτηση με το ύψος της ποινής”. Λέει ακόμα πως “παρατηρείται ότι οι καταδικαζόμενοι πολίτες και ιδίως οι έχοντες εργασία επιλέγουν το συγκεκριμένο μέτρο μόνο ως "τελευταία επιλογή"”. Και αυτό εξηγεί πως συμβαίνει “διότι υπάρχει και η δυνατότητα της καταβολής της ποινής σε δόσεις (δοσοποίηση) και μόνο αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή έχουν χάσει τη δοσοποίηση καταφεύγουν στην κοινωφελή εργασία”.

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER