Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 10:59

Αθώοι Ντονάς και Φίλος για τη χωματερή στο Μελιγαλά 

Γράφτηκε από την
Αθώοι Ντονάς και Φίλος για τη χωματερή στο Μελιγαλά 

 

 

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας αθώωσε χθες τους πρώην αντιδημάρχους Καθαριότητας του Δήμου Οιχαλίας Ηλία Ντονά και Λεωνίδα Φίλο, για την κατηγορία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Πρωτόδικα οι δύο αυτοδιοικητικοί είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης με αναστολή, και συγκεκριμένα σε 6 μήνες φυλάκιση και χρηματική ποινή 500 ευρώ ο κ. Ντονάς και σε 1 χρόνο φυλάκιση ο κ. Φίλος.  

Οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη χωματερή στο Μελιγαλά, μετά από μήνυση που υπέβαλαν κάτοικοι για τους καπνούς που έβγαιναν από τον ΧΑΔΑ τόσο το 2011 όσο και το 2013, οπότε στη χωματερή γίνονταν συνεχείς αναφλέξεις των σκουπιδιών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, Στάθης Σταματόπουλος και Στάθης Χριστοδουλόπουλος, υποστήριξαν πως οι κατηγορούμενοι δεν είχαν άλλη επιλογή, αφού η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε χωροθετήσει άλλο χώρο για την εναπόθεση των απορριμμάτων, και διαφορετικά θα έπρεπε να αφήσουν τα σκουπίδια στους κάδους. 

Τους κατοίκους εκπροσώπησε ως συνήγορος πολιτικής αγωγής ο δικηγόρος Χρήστος Μακρής.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Ο εισαγγελέας Βασίλης Παπαδάς αναγνώρισε τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή απειλείτο η δημόσια υγεία αν έμεναν τα σκουπίδια στους δρόμους, και πρότεινε την απαλλαγή τους. 

Η πολιτική αγωγή ανέδειξε ότι με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στη χωματερή και τα στραγγίδια από τα σκουπίδια, επιβαρυνόταν τόσο ο υδροφόρος ορίζοντας όσο και ο αέρας που ανέπνεαν οι κάτοικοι. Παράλληλα καταλόγισε στο δήμο ότι δεν είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μειώσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των σκουπιδιών στη χωματερή. 

Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι ο ΧΑΔΑ του Μελιγαλά επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τον "Καλλικράτη", οπότε άρχισε να δέχεται τα σκουπίδια και των καποδιστριακών δήμων που συνενώθηκαν με αυτόν του Μελιγαλά και δημιούργησαν το Δήμο Οιχαλίας. Με έναν ΧΑΔΑ που δεχόταν σκουπίδια επί 40 χρόνια, παρόλο που ο δήμος έκανε ό,τι προέβλεπε ο νόμος και είχε υποδείξει το Γραφείο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ήταν αδύνατο να διαχειριστεί όλο αυτόν τον όγκο των σκουπιδιών.

ΣΕ... ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ 

Πρωτόδικα, ο Ηλ. Ντονάς είχε περιγράψει ότι άνοιγαν μεγάλα πηγάδια για να θάβουν τα σκουπίδια, αλλά από κάτω έβρισκαν παλιά στρώματα απορριμμάτων που βρίσκονταν εκεί επί 10 και 20 χρόνια. Και όταν το 2013 έκλεισαν και οι άλλες δύο χωματερές όπου επιμερίζονταν τα σκουπίδια, αυτή του Δωρίου και της Ανδανίας, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Μη έχοντας λοιπόν άλλη λύση συνέχισαν να πηγαίνουν τα σκουπίδια στον ΧΑΔΑ Μελιγαλά, αλλιώς θα έμεναν στους δρόμους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο δήμο, από το 2011 έως και το 2014, δεν είχε επιβληθεί ούτε 1 ευρώ πρόστιμο για το ΧΑΔΑ! 

Χθες, στη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας, αυτό που επίσης τόνισε η υπεράσπιση ήταν πως ευθύνη του κάθε δήμου είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών και οι κατηγορούμενοι ως αντιδήμαρχοι Καθαριότητας προσπάθησαν να τηρήσουν ό,τι προέβλεπε ο σχετικός νόμος, κάνοντας και τις απαραίτητες επιχωματώσεις. Ειπώθηκε ακόμα ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πυρασφάλειας και υπήρχαν πυροφύλακες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και ένα πυροσβεστικό όχημα - παρά, όμως, τις επιχωματώσεις τα σκουπίδια συνέχισαν να αυταναφλέγονται κι έτσι ξεκινούσαν οι περισσότερες πυρκαγιές. 

Ν.Κ.  


NEWSLETTER