Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 20:07

Αντιρρήσεις δικηγόρων για τη διαμεσολάβηση - Θέλουν μόνο νομικούς διαμεσολαβητές

Γράφτηκε από την

Δεν θέλουν οι δικηγόροι να είναι υποχρεωτική η παρουσία διαμεσολαβητή σε ιδιωτικές διαφορές και αντιδρούν στο σχετικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή σημαντικού αριθμού αστικών υποθέσεων στην διαδικασία της Διαμεσολάβησης.

Επίσης θεωρούν ότι δεν θα πρέπει το ρόλο αυτό να τον έχουν άνθρωποι που δεν έχουν σπουδάσει νομικά, μόνο με την έκδοση μιας πιστοποίησης. Χθες μάλιστα ο πρόεδρος Περικλής Ξηρογιάννης και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας συναντήθηκαν με τη βουλευτή Μεσσηνίας και μέλος του συλλόγου Γιώτα Κοζομπόλη, η οποία άκουσε τις επιφυλάξεις των συναδέλφων της, παρουσία μάλιστα και τριών μελών του ΔΣΚ που έχουν τη σχετική πιστοποίηση ως διαμεσολαβητές. 

Σημειώνεται ότι ήδη το Δ.Σ. του συλλόγου με έκτακτη απόφασή του την Τρίτη απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό, εκφράζοντας τις σοβαρές του αντιρρήσεις στο σχέδιο νόμου για τη Διαμεσολάβηση.

 

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Οπως είπε στην “Ε” ο πρόεδρος του ΔΣΚ Περικλής Ξηρογιάννης οι αντιρρήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αφορούν, πρώτον, το σύντομο χρόνο που δόθηκε για τη διαβούλευση (μέσα στις γιορτές, με προθεσμία που έληγε την Τρίτη 2 του μήνα), δεύτερον, την υποχρεωτικότητα της Διαμεσολάβησης και, τρίτον, τη δυνατότητα που δίνεται να πιστοποιηθούν ως διαμεσολαβητές και μη νομικοί. 

Ο κ. Ξηρογιάννης, όπως και σύσσωμος ο νομικός κόσμος, τονίζει ότι “η εργασία του διαμεσολαβητή είναι κατ' εξοχήν νομική εργασία, που αφορά στην ερμηνεία της διαφοράς για την υπαγωγή της στη διαμεσολάβηση, στην κατανόηση νομικών όρων και τη σύνταξη πρακτικού το οποίο θα μπορεί να επικυρωθεί  από το Δικαστήριο, και να καταστεί τίτλος εκτελεστός για απαιτήσεις”. Αλλωστε “ορίζεται στο άρθρο 36 του Κώδικα Δικηγόρων ότι στο έργο του δικηγόρου περιλαμβάνεται και η διαμεσολάβηση για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο πλαίσιο νόμου ή κοινά αποδεκτής διαδικασίας”, προσθέτει.

 

ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΔΣΚ

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ζητά “να μπορούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να εκπαιδεύουν διαμεσολαβητές, με εκπαιδευτές τους ήδη πιστοποιημένους διαμεσολαβητές”, λέει ο πρόεδρός του. Επίσης, “να υπάρχει τοπικό Μητρώο Διαμεσολαβητών σε κάθε Πρωτοδικείο, με τοπική αρμοδιότητα των εγγεγραμμένων στις διαφορές του Πρωτοδικείου, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι, και η διενέργεια της Διαμεσολάβησης να γίνεται σε κατάλληλους χώρους των Δικηγορικών Συλλόγων ή των Δικαστηρίων για τη διασφάλιση της διαδικασίας”, αναφέρει καταλήγοντας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Στην επιστολή του προς τον κ. Βερβεσό, πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η πρόταση για την άσκηση του επαγγέλματος του διαμεσολαβητή από πτυχιούχο οποιασδήποτε σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος από ενώσεις προσώπων θα οδηγήσει σε άσκηση δικαιοδοτικής λειτουργίας από μη νομικούς, με φορέα ιδιώτη, ο οποίος θα παρέχει νομικό έργο χωρίς να είναι νομικός, θα λαμβάνει υποχρεωτικά αμοιβή ανεξάρτητα αν λυθεί η διαφορά και δεν θα παρέχει τα εχέγγυα της αντικειμενικής άσκησης της δικαιοδοτικής λειτουργίας. 

Οι δικηγόροι όμως δεν έχουν ανάγκη ιδιαίτερης εκπαίδευσης και πιστοποίησης για την Διαμεσολάβηση σε αστικές υποθέσεις, αφού ήδη είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος που έχει χορηγηθεί από το Ελληνικό Κράτος μετά από πολυετή φοίτηση στη Νομική Σχολή και είναι εξειδικευμένοι στην κατανόηση, διατύπωση και παράσταση σε αυτές τις υποθέσεις, αντικείμενο που περιλαμβάνεται στα κατοχυρωμένα από τον τίτλο σπουδών επαγγελματικά δικαιώματα".

Ν.Κ.