Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 15:05

“Απειλή για την κοινωνική ειρήνη οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας” σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Στο σφυρί για χρέη στην Εφορία που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ βγαίνει πλέον η πρώτη κατοικία και μάλιστα σε τιμές που συμβαδίζουν απόλυτα με αυτές της αγοράς ακινήτων. Δηλαδή στην ουσία δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας όσον αφορά οφειλές προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, το γεγονός ότι σπίτια θα εκπλειστηριάζονται σύμφωνα με την εμπορική αξία, ανοίγει το δρόμο για να αλλάξουν χέρια πολλές ιδιοκτησίες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράστηκε ήδη ως προς αυτό με δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του Περικλή Ξηρογιάννη, ο οποίος προειδοποιεί ότι απειλείται η κοινωνική ειρήνη αν δεν βρεθεί τρόπος να προστατευθεί η πρώτη κατοικία. “Αυτό που εξασφάλιζε την κοινωνική γαλήνη τα τελευταία χρόνια ήταν ακριβώς η προστασία της πρώτης κατοικίας”, ανέφερε συγκεκριμένα, λέγοντας στη συνέχεια ότι “όποιος έχει περισσότερα ακίνητα και οφείλει, είναι λογικό ότι δεν θα διακινδυνεύσει τη ζωή του και της οικογένειάς του αν εκπλειστηριαστεί κάποιο ακίνητο -δεύτερο όμως, πέραν της πρώτης κατοικίας”.

Εν τω μεταξύ όπως εξηγεί στην “Ε” η δικηγόρος Καλαμάτας Σουζάνα Κλημεντίδη “λόγω του ότι οι εμπορικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω των αντικειμενικών, άμεση απόρροια θα είναι ο πλειστηριασμός ακινήτων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές”. Εως τώρα οι πλειστηριασμοί “ως επί το πλείστον κηρύσσονταν άγονοι, διότι η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία των ακινήτων και όχι η εμπορική, κάτι το οποίο λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας και καθιστούσε δυσκολότερη την ευόδωση της διαδικασίας”. Γι’ αυτό άλλωστε μέχρι πρότινος “οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην Εφορία ήταν ελάχιστοι και αφορούσαν κυρίως μεγάλους οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 ευρώ”.

 

ΧΩΡΙΣ ΔΙΧΤΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα λοιπόν με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Η κατάσχεση είναι το πρώτο βήμα των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνουν οι φορολογικές Αρχές για να διασφαλίσουν την είσπραξη της οφειλής. Το επόμενο βήμα είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων. “Διάταξη που ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις» για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης ορίζει ότι είναι δυνατή η εφαρμογή της διαδικασίας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για χρέη προς τραπεζικά ιδρύματα και για χρέη προς το Δημόσιο (Εφορίες και ταμεία)”, αναφέρει η κ. Κλημεντίδη. Και προσθέτει καταλήγοντας πως “δεν προβλέπεται μάλιστα κανένα δίχτυ προστασίας όσον αφορά την πρώτη κατοικία για τα ως άνω χρέη”.

Ν.Κ.