Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 08:46

Μεσσηνία: “Έσπασαν” τα ισόβια για χασισοκαλλιέργεια

Γράφτηκε από τον

 

Σε 15 χρόνια κάθειρξη μείωσε χθες το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας την ποινή των ισοβίων που το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει τον Απρίλιο του 2015 σε 59χρονο σήμερα Βαλυραίο για καλλιέργεια φυτείας με 114 χασισόδεντρα, το καλοκαίρι του 2014, στην ίδια θέση όπου καλλιεργούσε 137 δέντρα χασίς και το 2007.

Ο κατηγορούμενος -στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε χθες και 15.000 ευρώ χρηματική ποινή- είχε συλληφθεί και άλλη μια φορά για φυτεία και είχε καταδικαστεί ξανά σε ποινές κάθειρξης.

Το δικαστήριο εξέτασε ως μάρτυρα έναν αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών που συμμετείχε στην επιχείρηση σύλληψης του κατηγορουμένου, τον Ιούλιο του 2014, ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο που αυτή διεξήχθη στη δασική περιοχή Σόριζα της Βαλύρας, δίπλα στη Μαυροζούμαινα. Αναγνώστηκε επίσης αναφορά άλλου αστυνομικού για την προηγούμενη σύλληψη του 59χρονου, ως μάρτυρας υπεράσπισης του οποίου κατέθεσε ένας από τους γιούς του.

Ο ίδιος στην απολογία του δήλωσε ότι από τα 114 δέντρα μόλις 30 με 40 από αυτά θα παρήγαν 30 με 40 γραμμάρια χασίς το καθένα, αντικρούοντας τον αστυνομικό ο οποίος είχε εκτιμήσει πως τα περισσότερα από τα δέντρα ήταν σε θέση να παράγουν 60 με 70 κιλά συνολικά. Επιπλέον δήλωσε εθισμένος στην ηρωίνη και την κοκαΐνη, πρόσθεσε ωστόσο ότι έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Το δικαστήριο, όπως διατυπώθηκε στην πρόταση του εισαγγελέα, δεν πείσθηκε πάντως από την εκτίμηση του αστυνομικού ως προς τη δυνατότητα των περισσότερων δέντρων να παράγουν ικανή ποσότητα χασίς. Ως συνέπεια αποδέχθηκε ότι δεν ισχύει η κατ’ επάγγελμα ενασχόληση του κατηγορουμένου, αλλά απέρριψε οποιοδήποτε άλλο ελαφρυντικό.

Β.Γ.Μ.