Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 17:46

Δεν πληρώνουν δικηγόρο ούτε για κακουργήματα: Κοστίζει ακριβά η δικαιοσύνη σύμφωνα με τον Περ. Ξηρογιάννη

Γράφτηκε από την
Δεν πληρώνουν δικηγόρο ούτε για κακουργήματα: Κοστίζει ακριβά η δικαιοσύνη σύμφωνα με τον Περ. Ξηρογιάννη

Ολο και πιο δύσκολα οι πολίτες βάζουν δικηγόρο σε μια υπόθεση που έχουν στα δικαστήρια γιατί δεν μπορούν να τον πληρώσουν. Και δεν είναι μόνο οι κρατούμενοι οι οποίοι έχουν διαπράξει ένα κακούργημα και το δικαστήριο τους διορίζει συνήγορο γιατί δεν έχουν, αλλά και πλήθος πολιτών που απευθύνονται για αστικές υποθέσεις στο θεσμό δωρεάν νομικής βοήθειας γιατί στερούνται ακόμα και το βασικό εισόδημα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης μιλώντας χθες γι’ αυτό το φαινόμενο που... λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας, είπε πως “εκτός από τους αυτεπάγγελτους διορισμούς στα κακουργήματα, υπάρχει ο θεσμός της νομικής βοήθειας και σε λίγο ο αριθμός των διορισθέντων θα ξεπεράσει τον αριθμό των υποθέσεων που ο πελάτης επιλέγει ελεύθερα δικηγόρο”. Και πρόσθεσε ότι “υπάρχει αυτή τη στιγμή κατάλογος με δικηγόρους που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να είναι εκεί όπου πολίτες οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα (περίπου στα 5.500 ευρώ και κάτω) και ανάλογα και με κάποια άλλα κριτήρια δικαιούνται να ζητήσουν το διορισμό δικηγόρου, ο οποίος πληρώνεται από το κράτος”.

 

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Κι αυτό δείχνει σύμφωνα με τον κ. Ξηρογιάννη ότι “ο πολίτης στερείται του βασικού εισοδήματος -πολλοί πολίτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και στις αστικές υποθέσεις η επιλογή τους είναι να μην προσφύγουν”. Ομως “μπορεί να έχει προσφύγει ο αντίδικός του, άρα θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα από το κράτος να έχει δικηγόρο και γι’ αυτό σωστά υπάρχει αυτός ο θεσμός”. Διευκρινίζει επίσης πως “στα κακουργήματα είναι υποχρεωτική έτσι κι αλλιώς η παρουσία δικηγόρου και εκεί οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν έχουν συνήγορο και το δικαστήριο τους διορίζει αυτεπάγγελτα χωρίς να χρειάζεται ο κατηγορούμενος να αποδείξει ότι αδυνατεί οικονομικά να έχει υπεράσπιση”. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως “είναι υποχρεωτικό να αποδείξει ότι τα οικονομικά του στοιχεία είναι πολύ χαμηλά”. Βέβαια, για τους δικηγόρους οι οποίοι διορίζονται υπάρχει και ένα άλλο θέμα γιατί “υποχρεώνονται να πληρώσουν το ΦΠΑ οι ίδιοι και καταλήγουν να πληρωθούν από το κράτος ένα χρόνο μετά”.

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΖΗΤΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Εν τω μεταξύ το Σάββατο συνεδρίασε στην Αθήνα η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπου μεταξύ άλλων αποφάσισαν να εισηγηθεί η Ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικηγόρων και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, διαφορετικά τη δραστική μείωσή του στον κατώτατο συντελεστή που ισχύει σήμερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα “αποφασίστηκε να ζητηθεί το όριο απαλλαγής από το ΦΠΑ να ανέλθει στα 25.000 ευρώ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση”, είπε ο Π. Ξηρογιάννης σχετικά με την εν λόγω απόφαση, προσθέτοντας “να είναι λοιπόν εκεί το όριο, ώστε μέχρι ακαθάριστα 25.000 ευρώ να μην υποχρεούται ο δικηγόρος να επιβαρύνει την αμοιβή του με ΦΠΑ”. Αυτό άλλωστε θα είναι κάτι από το οποίο θα ωφεληθεί και ο πολίτης, αφού “ο ΦΠΑ επιβαρύνει σε κάθε συναλλαγή τον πελάτη –άρα σίγουρα ο πρώτος που θα ωφεληθεί είναι ο πολίτης”, σημείωσε.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

Παράλληλα οι πρόεδροι ενημερώθηκαν και για τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα”. Κάτι που όπως εξήγησε ο κ. Ξηρογιάννης “είναι ένας καινούργιος κανονισμός και ακόμα δεν έχει λειτουργικά εφαρμοστεί στην Ελλάδα –δεν έχουμε ακόμα τους υπεύθυνους επεξεργασίας, είναι όμως κάτι που όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει στο μέλλον”. Δηλαδή, θα υπάρχουν άνθρωποι πιστοποιημένοι σε μεγάλους φορείς (επιχειρήσεις), όχι σε ατομικά γραφεία, που θα είναι υπεύθυνοι επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων”.

Επίσης ενημέρωση τους έγινε και για όσα προβλέπεται από τον Κώδικα Δικηγόρων για τη σύσταση μόνιμης διαιτησίας στους Δικηγορικούς Συλλόγους. “Πολλά εταιρικά ζητήματα είχαν ρήτρα διαιτησίας, αντί να πάει κάποιος στα δικαστήρια και να καθυστερήσει προβλεπόταν μια ρήτρα διαιτησίας, αλλά στην πράξη δεν λειτούργησε”, ανέφερε ο Π. Ξηρογιάννης. Και πρόσθεσε πως ο Κώδικας Δικηγόρων “προβλέπει μόνιμες διαιτησίες στους Δικηγορικούς Συλλόγους, κάτι για το οποίο η Ολομέλεια είναι καταρχήν θετική σε αυτό και θα εισηγηθεί έναν οδικό χάρτη εφαρμογής του σε επόμενη συνεδρίαση”.


NEWSLETTER