Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 13:39

Μονομελές Κακουργημάτων Καλαμάτας: Σήμερα η απόφαση για εικονικά φορολογικά στοιχεία

Γράφτηκε από τον
Μονομελές Κακουργημάτων Καλαμάτας: Σήμερα η απόφαση για εικονικά φορολογικά στοιχεία

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων και την έκδοση της απόφασης ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, στο Μονομελές Κακουργημάτων Καλαμάτας, η εκδίκαση υπόθεση αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων από εταιρεία σεκιούριτι, η οποία δραστηριοποιείτο στην Καλαμάτα πριν από 9 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για... δύο υποθέσεις που αφορούν την εν λόγω εταιρεία, στην οποία έλεγχος κλιμακίου του ΣΔΟΕ αποκάλυψε -σύμφωνα με την κατάθεση του υπαλλήλου της εν λόγω υπηρεσίας- κρυμμένα σε εξωτερικό χώρο, το βιβλίο εσόδων-εξόδων και άλλα έγγραφα άλλης εταιρείας της Αθήνας, με την οποία η εταιρεία της Καλαμάτας φερόταν ότι είχε συνεργασία.

Δήλωσε μάλιστα, ότι όταν το κλιμάκιο θέλησε να μπει στα γραφεία της εταιρείας στην Καλαμάτα, τα άτομα μέσα σε αυτά καθυστέρησαν υπερβολικά να ανοίξουν και χρειάστηκε -σύμφωνα με τον μάρτυρα- να κληθεί εισαγγελέας και αστυνομία, προκειμένου να τους επιτραπεί τελικά η είσοδος από τα εν λόγω άτομα.

Στην κατάθεσή του, το στέλεχος του ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι οι έλεγχοι που ακολούθησαν διαπίστωσαν, όπως είπε, την αποδοχή εκ μέρους της καλαματιανής εταιρείας εικονικών τιμολογίων παροχής υπηρεσιών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, προσθέτοντας ότι δεν προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά εξόφλησης. Επιπλέον σημείωσε ότι από την έρευνα που ακολούθησε για την φερόμενη ως συνεργαζόμενη εταιρεία της Αθήνας, αποκάλυψε ότι στο δηλωμένο ως έδρα της οίκημα δεν υπήρχε δραστηριότητα, ενώ ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της βρέθηκε κατάκοιτος και με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, δηλώνοντας παράλληλα προς το ΣΔΟΕ ότι δεν είχε ποτέ του τέτοιου είδους εταιρεία.

Το στέλεχος του ΣΔΟΕ δήλωσε, πάντως, ότι η εταιρεία είχε κάνει κανονικά έναρξη εργασιών και έκδοση φορολογικών στοιχείων καθώς και ότι συνολικά φερόταν να απασχολεί 129 εργαζόμενους σε πανελλαδική βάση, με τους οποίους ωστόσο -όπως δήλωσε- δεν έγινε δυνατό να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία προκειμένου να διακριβωθεί το εργασιακό τους καθεστώς. Επιπλέον παρατήρησε ότι το δυναμικό της εταιρείας δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ύψος του τζίρου που εμφανιζόταν.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, που κατέθεσε στη συνέχεια ως μάρτυρας υπεράσπισης, αρνήθηκε τόσο ότι δεν επιτράπηκε η πρόσβαση στα γραφεία της στο κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, όσο και ότι τα επίμαχα φορολογικά βιβλία και έγγραφα βρέθηκαν σε εξωτερικό χώρο, αντίθετα -όπως υποστήριξε- “αυτό που βρέθηκε ήταν παλαιότερα έγγραφα, επιμελώς τακτοποιημένα στον διάδρομο”. Ερωτώμενος από την έδρα, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει πώς μπορεί να βρέθηκαν στην Καλαμάτα τα φορολογικά βιβλία της συνεργαζόμενης εταιρείας από την Αθήνα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η εταιρεία είχε κατά καιρούς παράσχει υπηρεσίες φύλαξης στα νοσοκομεία Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, αλλά και Πύργου Ηλείας, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς επίσης σε σχολικές μονάδες και παιδικούς σταθμούς, ενώ με τον στόλο των 15 οχημάτων της αναλάμβανε χρηματαποστολές για σημαντικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τράπεζες, σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές -όπως είχε σημειώσει νωρίτερα και ο συνήγορος υπεράσπισης.

 

ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΓΙΑ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ

Η σημερινή δικάσιμος, εκτός από τις δύο πιο πάνω υποθέσεις της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων, περιλαμβάνει ακόμα και μια υπόθεση διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Οσον αφορά στις υπόλοιπες υποθέσεις του χθεσινού πινακίου, η συντριπτική τους πλειονότητα μετατέθηκε για εκδίκαση την μεθεπόμενη Πέμπτη 1η Μαρτίου, μία για τις 15 Μαρτίου και τρεις για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, το δικαστήριο επέβαλε χθες φυλάκιση ενός χρόνου και τριων μηνών, με τριετή αναστολή, σε κατηγορούμενο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κατοχή πυρομαχικού, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της εξάρτησης.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER