Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 14:51

Μεσσηνία: 8 χρόνια σε κτηνοτρόφο για 93 χασισόδεντρα στο Λαδά

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: 8 χρόνια σε κτηνοτρόφο για 93 χασισόδεντρα στο Λαδά

Ποινή κάθειρξης 8 χρόνων και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε έναν 58χρονο κτηνοτρόφο από το Λαδά που καλλιεργούσε 93 δέντρα χασίς, ύψους έως 3,5 μέτρα, στην περιοχή Ζαρτενά του Ταϋγέτου κοντά στο μαντρί του.

Κατηγορούμενος, ως καλλιεργητής κι αυτός της φυτείας, ήταν και ο 43χρονος αδελφός του, ο οποίος αθωώθηκε αφού στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι τέτοια που δεν θα μπορούσε όχι να καλλιεργήσει χασίς, αλλά ούτε να αυτοεξυπηρετηθεί.

Ο αθωωθείς (δεν προσήλθε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο) πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και έχει διαγνωστεί με ποσοστό αναπηρίας 67%, ενώ η φαρμακευτική αγωγή που παίρνει τον κρατά σχεδόν μόνιμα κοιμισμένο στο κρεβάτι του. Πάντως, το 2001, πριν προκύψει μερικά χρόνια αργότερα η ψυχασθένεια, είχε συλληφθεί για καλλιέργεια χασίς, και πέρυσι στις 20 Σεπτεμβρίου μετά τον εντοπισμό της φυτείας του αδελφού του από το ελικόπτερο, συνελήφθη στο σπίτι τους στο Λαδά και κατηγορήθηκε ξανά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στα δύο αδέλφια, τα εκτιμώμενα κέρδη από τη συγκομιδή των 93 δέντρων χασίς θα έφταναν τα 200.000 ευρώ, αλλά χθες το δικαστήριο έκρινε ότι δεν θα ξεπερνούσαν ούτε τα 75.000 ευρώ: ποσό που αποτελεί το όριο, απ' το οποίο και μετά ο νόμος επιβάλλει μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Ο αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών ο οποίος κατέθεσε χθες στο δικαστήριο είπε ότι τα χασισόδεντρα ήταν πολυκλαδικά και είχαν φουντιάσει από χαμηλά, οπότε υπολόγισε ότι το καθένα θα έβγαζε 1 κιλό χασίς. Είπε μάλιστα ότι για να μην τα σπάσει ο αέρας γιατί είχαν ύψος, τα είχαν δεμένα με πλαστικό δίχτυ και στυλωμένα περιμετρικά με σιδεροπάλουκα.   

Εκτός από τα 93 δέντρα, μέσα στη φυτεία, σε μια σκηνή φτιαγμένη με νάιλον, οι αστυνομικοί βρήκαν και ποσότητα χασίς 2.962,2 γραμμαρίων σε φούντα, που όπως είπε αργότερα στην απολογία του ο καταδικασθείς το είχε συγκομίσει από τα 15 φυτά και το αποξήρανε.

Η φυτεία εκτεινόταν σε ένα στρέμμα, και το λάστιχο που έδινε νερό για να ποτίζονται τα δέντρα με σταγονίδια ακολουθούσε ένα μονοπάτι και κατέληγε σε μια βρύση στο μαντρί του. Ο ίδιος παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι καλλιεργούσε το χασίς μόνος του, λέγοντας πως ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο και ότι τα... κατάφερε τόσο καλά γιατί ως αγρότης ήξερε ήδη να καλλιεργεί ντομάτες. Πέρασε δε, όπως είπε, στην καλλιέργεια χασίς επειδή ήθελε να μετριάσει την ηρωίνη και είχε ακούσει ότι αυτό βοηθά.

Ν.Κ.


NEWSLETTER