Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 18:28

Μεσσηνία: Στις 12 Μαρτίου η απόφαση για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Γράφτηκε από την

Μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εκδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με εμπλεκόμενο έναν 59χρονο Μεσσήνιο εργολάβο, ο οποίος κατηγορείται ότι μαζί με έναν 45χρονο Αλβανό θα έβρισκαν αγοραστές για τα αρχαία που το Μάρτιο του 2014 έφερε από τη Ρόδο στη Μεσσηνία γνωστός Ελληνας σεφ του νησιού.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής παρακολουθούσαν τον 59χρονο εργολάβο από τη Βαλύρα και στις 2 Μαρτίου τον είδαν να συναντιέται σε μια καφετέρια στην Κυπαρισσία με τους δύο συγκατηγορουμένούς του. Στις 5 Μαρτίου συνέλαβαν αρχικά τον Βαλυραίο στο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ στην τριφυλιακή πρωτεύουσα και ανακάλυψαν ένα... μικρό μουσείο με αρχαία αντικείμενα στο πορτμπαγκάζ του τζιπ που αυτός οδηγούσε και το οποίο ανήκε σε μια γυναίκα, γνωστή του Αλβανού. Την ίδια ημέρα συνελήφθη επίσης σε ξενοδοχείο της Κυπαρισσίας ως συνεργός του Βαλυραίου ο 45χρονος Αλβανός, ενώ ο 47χρονος Ροδίτης παρουσιάστηκε στις 11 του ίδιου μήνα αυτοβούλως στο γραφείο του ανακριτή και συνελήφθη για κλοπή μνημείων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ολοκληρώθηκαν και οι αγορεύσεις, με την εισαγγελέα να προτείνει την ενοχή των τριών κατηγορουμένων - ενώ η απόφαση αναμένεται στις 12 Μαρτίου.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΑΞΙΑΣ 102.050 ΕΥΡΩ

Στο πορτμπαγκάζ του τζιπ που οδηγούσε ο Βαλυραίος βρέθηκαν 3 κεφάλια αρχαίων αγαλματιδίων, δύο σπασμένα γυναικεία αγάλματα, μία πήλινη υδρία και ένα ακέραιο μελαμβαφές πινάκιο.  Στην κατοχή του επίσης βρέθηκαν 2 χάλκινα ομοιώματα πτηνού και τετράποδου, ένα χάλκινο αγαλματίδιο, ένα ακόμα ολόκληρο αγαλματίδιο και κομμάτια ενός πήλινου, 550 ευρώ και ψηφιακές φωτογραφίες οι οποίες δεν αποσαφηνίστηκε ούτε χθες στο δικαστήριο αν απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα.

Ο Αλβανός, ο οποίος είναι κάτοικος Αττικής και χθες εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του, φέρεται να μετέφερε μαζί με τον Ροδίτη τα αρχαία αντικείμενα με αυτοκίνητο στις αρχές του Μαρτίου 2014 στην Καλαμάτα, όπου τα παρέδωσαν στον Βαλυραίο που είναι κάτοικος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκαν τα αντικείμενα και το οποίο ανήκε σε μια γνωστή γυναίκα του Αλβανού, κάτοικο επίσης Αττικής. Τα ευρήματα είχαν εξεταστεί από αρχαιολόγο και, όπως προέκυψε από την εξέταση, αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας είναι τα 3 κεφάλια αγαλματιδίων, το ένα γυναικείο άγαλμα, η πήλινη υδρία και το πινάκιο, τα οποία χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς χρόνους. Ωστόσο και τα υπόλοιπα έχουν κάποια αξία, που μαζί με αυτήν των προαναφερθέντων ανέρχεται -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- σε 102.050 ευρώ.

 

Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΔΙΤΗ

Οπως κατέθεσε χθες ο αστυνομικός της Ασφάλειας Αττικής, μέσα στο αυτοκίνητο όπου βρέθηκαν τα αρχαία είχαν βρει μια απόδειξη του ξενοδοχείου της Κυπαρισσίας όπου συνελήφθη ο Αλβανός, όπως και μια ακόμα από ξενοδοχείο της Καλαμάτας επίσης στο όνομά του, καθώς και το διαβατήριό του. Επιπρόσθετα οι αστυνομικοί βρήκαν και την ταυτότητα του Ροδίτη, την οποία είχε πάνω του ο Αλβανός - ο οποίος συνεργάστηκε έπειτα με την Αστυνομία δίνοντας όλες τις πληροφορίες για το πώς ξεκίνησαν με το Ροδίτη για την Καλαμάτα και τι θα έκαναν. Μάλιστα είχε καταθέσει ότι ο Ροδίτης σεφ βρήκε τα αρχαία σε ένα χωράφι στο νησί, όταν τα ξέθαψε μια δυνατή βροχή – ενώ ο ίδιος θα έπαιρνε ως αμοιβή για τις... υπηρεσίες του το 10% από τα συνολικά 50.000 ευρώ που υπολόγιζαν ότι θα έπιαναν πουλώντας τα αρχαία.

Χθες πάντως ο Αλβανός κατηγορούμενος δεν προσήλθε ο ίδιος στο δικαστήριο για να απολογηθεί και να εξηγήσει πώς βρέθηκε μπλεγμένος, ενώ έχει παραβιάσει και τους περιοριστικούς όρους και διώκεται. Αντίθετα οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του ήταν εκεί και αρνήθηκαν ότι ήξεραν το παραμικρό ή ότι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή την ιστορία.

 

«ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ»

Ο Ροδίτης σεφ και η σύντροφός του, η οποία κατέθεσε λίγο νωρίτερα ως μάρτυρας υπεράσπισης, ισχυρίστηκαν ότι ο Αλβανός τούς γνώρισε στο εστιατόριο πολυτελείας όπου δούλευαν στη Ρόδο, ο κατηγορούμενος ως σεφ και η σύντροφός του ως σερβιτόρα. Επικαλέστηκαν ότι πήγαινε πάντα με παρέες πλουσίων και ακριβά αυτοκίνητα, ενώ συστηνόταν ως κατασκευαστής. Ο Ροδίτης υποστήριξε ότι τυχαία συνταξίδεψε μαζί του στο πλοίο με το οποίο ο ίδιος επισκέφτηκε την Αθήνα για οικογενειακούς λόγους, και του έταξε 600 ευρώ αν για δύο ημέρες ερχόταν στην Καλαμάτα για να κάνει γευσιγνωσία ελαιόλαδου, για μια νέα εξαγωγική εταιρεία που υποτίθεται ότι είχε συστήσει ο Αλβανός κατηγορούμενος.

Ο Βαλυραίος στην απολογία του υποστήριξε ότι ήξερε τον Αλβανό από τα έργα στο Ολυμπιακό Χωριό και ότι καμιά φορά εκείνος τον έπαιρνε τηλέφωνο για να αγοράσει λάδι. Ετσι κι εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Βαλυραίου εργολάβου, ο Αλβανός τον πήρε τηλέφωνο για να του γεμίσει 6 τενεκέδες με λάδι, κι επειδή βρισκόταν στην Καλαμάτα εκείνη την ημέρα και μετά θα πήγαινε στη Χώρα όπου είχε αναλάβει μια εργολαβία, συνεννοήθηκαν να πάρει αυτός το τζιπ του Αλβανού και ο Αλβανός το δικό του αυτοκίνητο. Υποστήριξε λοιπόν ότι με το ξένο τζιπ όπου μέσα ήταν οι τενεκέδες (και στο πορτμπαγκάζ το σακβουαγιάζ με τα αρχαία, για τα οποία ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό ούτε και τα είδε ποτέ), πέρασε από τη Βαλύρα, τους γέμισε με λάδι και μετά οδήγησε μέχρι το πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ στην Κυπαρισσία, απ’ όπου θα έπαιρνε το δικό του αυτοκίνητο από τον Αλβανό και θα συνέχιζε για τη Χώρα.