Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 07:53

8 μήνες φυλακή σε πρώην αντιδήμαρχο της Δυτικής Μάνης για “υποβάθμιση του περιβάλλοντος”

Γράφτηκε από την
8 μήνες φυλακή σε πρώην αντιδήμαρχο της Δυτικής Μάνης για “υποβάθμιση του περιβάλλοντος”

 

Σε 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας, καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δυτικής Μάνης Γιώργος Πουλάκος, για το αδίκημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Η καταδίκη του αφορά τη μεταφορά των σκουπιδιών του δήμου, το καλοκαίρι του 2016, σε ένα νταμάρι στο βουνό, ανάμεσα στα Ρίγκλια και την Πλάτσα, όπου παραμένουν ακόμα!

Οπως προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία, αλλά και τη μαρτυρική κατάθεση του δημάρχου Δυτικής Μάνης Γιάννη Μαραμπέα, τα σκουπίδια είχαν γίνει βουνά από το Μάιο του ίδιου χρόνου γιατί ο εργολάβος που είχε αναλάβει τη μεταφορά τους συνελήφθη. Σύμφωνα με το δήμαρχο, έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να βρεθεί νέος ανάδοχος ή να δοθεί η άδεια ώστε να μεταφέρονται σε όμορους δήμους, αλλά τίποτα δεν γινόταν. Μπροστά στο να μείνουν και να σαπίζουν καλοκαίρι στους δρόμους και με τους τουρίστες ήδη να κατακλύζουν την περιοχή, πήραν την απόφαση να μεταφερθούν στο νταμάρι. Ο κ. Μαραμπέας αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος στην απολογία του, υποστήριξαν ότι σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας είχαν πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξουν το περιβάλλον. Εριχναν άμμο και ασβέστη για τη δυσοσμία και είχαν παρθεί τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας, ενώ και ο χώρος φυλασσόταν. Ωστόσο, η εισαγγελέας στην πρότασή της σημείωσε ότι από την αυτοψία που έγινε στο νταμάρι προκύπτει πως ούτε επιχωματώσεις γίνονταν, αλλά ούτε τα σκουπίδια απομακρύνθηκαν μετέπειτα, ζητώντας την καταδίκη του πρώην αντιδημάρχου με την αναγνώριση ελαφρυντικού.

Αλλά και η πρόεδρος, καθώς και οι δύο πρωτοδίκες, δεν δέχτηκαν ότι ο δήμος βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να προβεί σε αυτή τη λύση, καταδικάζοντας ομόφωνα τον κατηγορούμενο. Η πρόεδρος μάλιστα τον συμβούλεψε μέχρι το Εφετείο να έχουν απομακρυνθεί τα σκουπίδια από το νταμάρι, ώστε να έχει πιο ευνοϊκή μεταχείριση. Ο ίδιος πάντως νωρίτερα στην απολογία του τόνισε ότι ανέλαβε αντιδήμαρχος Καθαριότητας μόλις τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς και ενώ το πρόβλημα είχε διογκωθεί, ενώ όσο έμεινε στη θέση αυτή προσπάθησε και κατάφερε να επεκταθεί η ανακύκλωση στο δήμο, ώστε να μειωθεί και ο όγκος των σκουπιδιών.

Ν.Κ.


NEWSLETTER