Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 09:01

«Πόλεμος» στα δικαστήρια για τη Μαραθόλακκα: Με μηνύσεις κατά Νίκα - Βασιλόπουλου απαντούν οι συλληφθέντες

Γράφτηκε από την

 

Μήνυση στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Θανάση Βασιλόπουλο για υποβάθμιση περιβάλλοντος προτίθεται να καταθέσει σήμερα ο φύλακας της εταιρείας συμφερόντων Ρέντζου στη Μαραθόλακκα και η σύντροφός του, επίσης φύλακας της εταιρείας, οι οποίοι συνελήφθησαν την Τρίτη μετά από μήνυση του δημάρχου σε βάρος τους για παρακώλυση υπηρεσίας και παράνομη βία.

Η δίκη τους ήταν να γίνει χθες στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για να δώσουν εξηγήσεις για ποιο λόγο, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου, εμπόδισαν τα απορριμματοφόρα του δήμου να αδειάσουν στη Μαραθόλακκα, αλλά ο δικηγόρος τους Αγγελος Βλαχονικολός ζήτησε και πήρε προθεσμία για αύριο Παρασκευή, προκειμένου να συγκροτηθεί Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος και να γίνει αυτοψία στο χώρο, ώστε να διαπιστωθεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συμβαίνει στον Ταΰγετο. Μέχρι τότε το δικαστήριο διέταξε την άρση της προσωρινής κράτησης του ζευγαριού.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βλαχονικολός σημείωσε ότι οι εντολείς του είναι κατηγορούμενοι για παρακώλυση της υπηρεσίας και παράνομη βία, αν και σύμφωνα με τον ίδιο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τη δικογραφία ή μαρτυρίες, παρά μόνο από τη μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου, που δεν ήταν στο σημείο. Ο συνήγορος είπε μάλιστα ότι οι εντολείς του σκέπτονται να καταθέσουν και ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να μην αδειάζουν τα απορριμματοφόρα στη Μαραθόλακκα. Εν τω μεταξύ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εξετάσει το αίτημά τους για την προσέλευση στο δικαστήριο του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας.

18 - 20.000 ΤΟΝΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ

Με το αίτημά του να συγκροτηθεί το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) του Τμήματος Περιβάλλοντος Π.Ε. Μεσσηνίας ο συνήγορος των δύο συλληφθέντων ζητεί να γίνει αυτοψία στη Μαραθόλακκα, ενώ σημείωσε ότι έχουν βγει σχετικά πρόστιμα από παλαιότερες αυτοψίες του ΚΕΠΕ.

Ο Α. Βλαχονικολός δήλωσε πως οι εντολείς του προτίθενται να καταθέσουν σήμερα μήνυση σε βάρος του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του αρμόδιου αντιδημάρχου Καθαριότητας Θανάση Βασιλόπουλου για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, γιατί “η Μαραθόλακκα είναι μια ανοιχτή χωματερή, όπου τα σκουπίδια καταλήγουν ανεξέλεγκτα”. Είπε ακόμα και ανέφερε και στο δικαστήριο επικαλούμενος τα ζυγολόγια, πως από πέρυσι στις 27 Δεκεμβρίου έως και προχθές είχαν πέσει στο χώρο 18 - 20.000 τόνοι σκουπίδια και νοσοκομειακά απόβλητα. Είπε ακόμα ότι έληξε η σύμβαση με την εταιρεία Ρέντζου “EcoWest” και ο δήμαρχος δεν έκανε τίποτα για να διαμορφωθεί ο χώρος και να υποδεχθεί τη νέα κατάσταση, αν και συνήψε μια νέα σύμβαση και δεν θα έπρεπε να εναποθέτει άλλα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα μέχρι να αναλάβει ο νέος ανάδοχος “Ηλέκτωρ”.

ΑΙΧΜΕΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

Στις δηλώσεις του ο Αγγελος Βλαχονικολός περιέγραψε την εφιαλτική κατάσταση με τα σκουπίδια, την οποία όλοι γνωρίζουμε, με τα ζουμιά από τις μπάλες των σκουπιδιών να καταλήγουν στο Νέδοντα και από εκεί στη θάλασσα διευρύνοντας τη ρύπανση στην τροφική αλυσίδα, κάτι που ο δήμαρχος “θα έπρεπε να είχε λύσει πριν προχωρήσει σε μηνύσεις”. Μίλησε ακόμα και για ενδείξεις παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα η πόλη να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρόσθεσε ότι η μήνυση έγινε για λόγους εντυπωσιασμού, γιατί πληροφορήθηκε η δημοτική αρχή τη μήνυση που κατέθεσε το προηγούμενο βράδυ ο φύλακας της χωματερής στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, καθώς όπως τόνισε είναι συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη που θίγεται επειδή ρυπαίνεται η περιοχή του να ζητήσει αυτό να σταματήσει. Και αυτό, πρόσθεσε, έπραξαν ο κατηγορούμενος και η σύντροφός του οι οποίοι είναι κάτοικοι της περιοχής, μένουν 700 μέτρα μακριά από τη χωματερή επί της εθνικής και είναι και φύλακες στη Μαραθόλακκα. Ο συνήγορός τους τόνισε δε πως η σύμβασή τους, ως εργαζόμενοι της εταιρείας Ρέντζου, είναι ενεργή και υποχρεούνται να φυλάσσουν τα μηχανήματα τα οποία βρίσκονται στο χώρο και παράλληλα να μεριμνούν για τα ζυγολόγια των σκουπιδιών που αδειάζονται.

ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Ο κ. Βλαχονικολός μίλησε ακόμα για τα αέρια μεθανίου και τα μαύρα υγρά που βγαίνουν από τη χωματερή, αλλά και για νοσοκομειακά απόβλητα τα οποία εξακολουθούν να πέφτουν στο χώρο, καθώς αυτό προκύπτει από τα ζυγολόγια, όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι ο δήμος έπρεπε να είχε φτιάξει τις υποδομές για τη διαχείριση τουλάχιστον δύο μήνες πριν, αντί να φτάσει να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καταλήγοντας τόνισε ότι μπορεί ο δήμαρχος στη μήνυση σε βάρος των εντολέων του να τους καταγγέλλει ότι παρεμποδίζουν την εκτέλεση υπηρεσίας, αλλά οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι απλά τους είπαν να μην ρίξουν άλλα σκουπίδια, ενώ ανέφερε ότι από προχθές το βράδυ ανέλαβε τη φύλαξη του χώρου εταιρεία security και χθες η Δημοτική Αστυνομία κατέβασε την μπάρα μη αφήνοντας κανέναν να εισέρχεται στο χώρο.

Ν.Κ.