Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 15:46

Πύλος: Αναβλήθηκε η δίκη του αντιδημάρχου για τη φωτιά στον ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου

Γράφτηκε από την
Πύλος: Αναβλήθηκε η δίκη του αντιδημάρχου για τη φωτιά στον ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου

Για τις 11 Ιουνίου αναβλήθηκε χθες, για τρίτη φορά, η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας του πρώην αντιδημάρχου Καθαριότητας Πύλου - Νέστορος Περικλή Κοντογόνη, για τη φωτιά στον ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου τον Ιούλιο του 2014, που κινδύνεψε να φτάσει μέχρι την Πύλο.

Ο πρώην αντιδήμαρχος ασθένησε με εμπύρετο κολικό νεφρού, κάτι που προκάλεσε τη θυμηδία του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Παναγιώτη Γιαννόπουλου, ο οποίος λίγο μετά σε δηλώσεις του άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της περιφερειακής και δημοτικής αρχής όσον αφορά τη χωματερή του Αγίου Νικολάου στην Πύλο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι στις 9 Μαΐου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, δικάζονται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης για υποβάθμιση περιβάλλοντος. 

Πιο αναλυτικά, χθες ήταν η τρίτη φορά που η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενο τον πρώην αντιδήμαρχο για εμπρησμό από αμέλεια διά παραλείψεως και σε δασική έκταση, αναβλήθηκε. Ο κ. Κοντογόνης ασθένησε και μέσω δικηγόρου προσκόμισε στο δικαστήριο ένα πιστοποιητικό του Νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” για την ασθένειά του, αν και όπως σχολίασε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής “στη Μεσσηνία υπάρχουν δύο κρατικά νοσοκομεία, ένα στην Κυπαρισσία και ένα στην Καλαμάτα”. Χαρακτήρισε μάλιστα τη νόσο του κατηγορουμένου “παιδική νόσο” και σημείωσε ότι ο Δήμος Πύλου - Νέστορος διαθέτει δύο έμμισθους δικηγόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να τον εκπροσωπήσουν διά πληρεξουσίου και η δίκη να γίνει, ώστε οι ενάγοντες κάτοικοι της περιοχής που κάηκαν τα ελαιόδεντρά τους στην πυρκαγιά και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, να μην ταλαιπωρούνται.

 

ΚΑΗΚΑΝ 12.000 ΜΠΑΛΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Ο Παν. Γιαννόπουλος μιλώντας για την υπόθεση εξέφρασε την επιθυμία “την επόμενη φορά, αν έρθει ο κ. Κοντογόνης, τουλάχιστον να φωτίσει την αλήθεια και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα”, δηλαδή “το πώς η φωτιά από τον σκουπιδότοπο επεκτάθηκε και έκαψε κτήματα ιδιωτών, μολύνοντας την ατμόσφαιρα”. Ο ίδιος πιστεύει άλλωστε πως “δεν ήταν μια φωτιά η οποία έγινε, ήταν μια φωτιά η οποία βάλθηκε. Η κατηγορία θα πρέπει να είναι στην ουσία εμπρησμός από πρόθεση, δεν ήταν εξ αμελείας, κανένα σκουπίδι δεν καίγεται μόνο του”, εξήγησε. Και πρόσθεσε ότι “η φωτιά ξεκίνησε από μια χωματερή φυλασσόμενη ή που έπρεπε να φυλάσσεται, άρα δεν υπάρχει αμέλεια αλλά δόλος ή ενδεχόμενος δόλος”. Συμπλήρωσε δε πως “καταστράφηκαν 12.000 μπάλες σκουπιδιών και υπάρχει σειρά ποινικών διώξεων, το Μάιο δικάζεται ο δήμος με τον κ. Τατούλη και... συνεχίζουμε”. Πρόσθεσε ακόμα ότι “η χωματερή του Αγίου Νικολάου στον Δήμο Πύλου - Νέστορος έχει αποκατασταθεί, με κόστος 300.000 ευρώ. Η μελέτη έλεγε ότι έχει καλυφθεί με χώμα και έχουν φυτευτεί δέντρα, τα σκουπίδια όμως ρίχνονται πάλι εκεί και κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει πού είναι τα 300.000 ευρώ”.

 

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Οσον αφορά το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη ο Περικλής Κοντογόνης, στις 3 Ιουνίου του 2014, όταν ήταν αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Πύλου - Νέστορος, “από αμέλειά του ως προς τις υποχρεώσεις του προξένησε πυρκαγιά σε δασική έκταση, από την οποία μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, ενώ προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα”. Επίσης το κατηγορητήριο αναφέρει ότι “αν και είχε τη νομική υποχρέωση να λάβει όλα τα μέτρα για την ασφαλή καύση των αποβλήτων στο χώρο του ΧΑΔΑ παραβίασε την υποχρέωσή του αυτή και αδιαφόρησε”, αφού “ως αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν είχε πάρει τα μέτρα που έπρεπε για την ασφάλεια του χώρου και μέτρα πυροπροστασίας και δεν είχε λάβει υπόψη τις καιρικές συνθήκες, ώστε κάθε στιγμή να μπορεί να θέσει υπό έλεγχο μια πυρκαγιά και να την κατασβέσει ευχερώς”. Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν να προκληθεί φωτιά που πήρε έκταση και έκαψε 300 στρέμματα δασικής βλάστησης και ελαιόδεντρα, καθώς και τις κότες ενός από τους ιδιοκτήτες που επλήγησαν και οι οποίοι προσέφυγαν δικαστικά. Επίσης στο κατηγορητήριο αναφέρεται και ο κίνδυνος να φτάσει η φωτιά στην πόλη της Πύλου, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Ν.Κ.


NEWSLETTER