Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 15:09

Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας: Μειώθηκε η ποινή του 41χρονου που αποπειράθηκε να κάψει τη γυναίκα του

Γράφτηκε από την

Σε 4 χρόνια φυλάκιση καταδίκασε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας έναν 41χρονο Ελληνα αγρότη από τη Θουρία, ο οποίος πάνω σε μια κρίση ζήλιας άδειασε ένα δοχείο βενζίνη πάνω στην Ουκρανή σύζυγό του για να την... κάψει, λίγα μέτρα από το σπίτι τους.

Ο κατηγορούμενος -ο οποίος μετά έσμιξε ξανά με τη γυναίκα του και έκαναν δύο παιδιά- τα ξημερώματα στις 27 Φεβρουαρίου του 2012, είχε αδειάσει βενζίνη πάνω της και της έβαλε φωτιά, μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο γύριζαν από αποκριάτικο γλέντι. Καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βρασμό ψυχικής ορμής, με το ελαφρυντικό της μετάνοιας και ανασταλτικό αποτέλεσμα στην απόφαση, με τον όρο της επιτήρησής του από επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Πρωτόδικα ο άνδρας είχε καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 5 χρόνων χωρίς κανένα ελαφρυντικό, ενώ είχε προφυλακιστεί για 11,5 μήνες. 

Χθες πάντως τόσο ο ίδιος ο κατηγορούμενος όσο και ο δικηγόρος του Βασίλης Φωτεινάκης παρουσίασαν μια διαφορετική εκδοχή στο δικαστήριο. Σύμφωνα λοιπόν με το συνήγορό του, ο... ζηλιάρης σύζυγος έλουσε με βενζίνη το καπό του αυτοκινήτου όπου μετά μπήκε μέσα η γυναίκα. Παρόλο που τόσο πρωτόδικα όσο και χθες δεν αποδείχτηκε από μαρτυρίες και καταθέσεις το τι ακριβώς είχε συμβεί, γιατί η σύζυγος άλλαξε τις καταθέσεις της, ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση από τον εντολέα του να βάλει φωτιά για να σκοτώσει την 38χρονη σήμερα σύντροφό του, κι ούτε καν βρισκόταν μπροστά.

 

ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΑΝΑΦΛΕΞΗ

Σύμφωνα λοιπόν με την υπεράσπιση, τη φωτιά δεν την έβαλε ο κατηγορούμενος με κάποιο αναπτήρα ή άλλο μέσο, αλλά έγινε ανάφλεξη από τη μηχανή του αυτοκινήτου που, όπως είπε ο συνήγορος, ήταν ακόμα ζεστή. Το ζευγάρι είχε τσακωθεί γιατί ο σύζυγος ενοχλήθηκε από το... ενδιαφέρον ενός άλλου άντρα προς τη γυναίκα του. Εφυγαν λοιπόν άρον άρον από το κέντρο όπου διασκέδαζαν στην Αμφεια και, όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της δίκης, ο κατηγορούμενος ήθελε να την αφήσει σπίτι και να επιστρέψει στο γλέντι. Καβγάδισαν και η γυναίκα κατέβηκε, αλλά ξαναγύρισε και μπήκε στο αυτοκίνητο. Τότε, σύμφωνα με την εκδοχή που ακούστηκε χθες στο δικαστήριο, έγινε η ανάφλεξη χωρίς ο κατηγορούμενος να είναι παρών. Το κολάν της γυναίκας πήρε φωτιά προκαλώντας της εγκαύματα στα πόδια και την ανάγκη νοσηλείας της στο νοσοκομείο.

 

ΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Ωστόσο, οι περιγραφές πάνω στις οποίες βασίστηκε το κατηγορητήριο είναι εντελώς διαφορετικές. Στην αρχική της κατάθεση η σύζυγος του κατηγορουμένου είπε ότι την άφησε αβοήθητη κάτω στο έδαφος να καίγεται, κι αυτός σηκώθηκε και έφυγε ψυχρά. Την κατάθεση αυτή την ανασκεύασε η γυναίκα στο πρώτο δικαστήριο στο Γύθειο, όπου υποστήριξε ότι ο άντρας της ήθελε να κάψει το αυτοκίνητο και όχι την ίδια.

Οταν, πάντως, είχε δώσει κατάθεση στην ανακρίτρια Καλαμάτας, η ίδια είχε πει ότι ενώ καθόταν στη θέση του συνοδηγού, ο σύζυγός της άνοιξε την πόρτα και την περιέλουσε με βενζίνη.

Εν τω μεταξύ, την έκθεση αυτοψίας των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας προκύπτει ότι κάηκε ολοσχερώς η καμπίνα του αυτοκινήτου και το πορτμπαγκάζ, και μερικώς το μπροστινό μέρος. Αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η κατηγορία και η καταδίκη του κατηγορουμένου, ενισχύει την άποψη ότι η φωτιά δεν οφείλεται σε αυτανάφλεξη της βενζίνης λόγω της επαφής με τη ζεστή ακόμα μηχανή του αυτοκινήτου. Οπως περιγράφεται στη δικογραφία, η γυναίκα έσωσε τη ζωή της γιατί πρόλαβε να βγει από το αυτοκίνητο και να βγάλει το κολάν της το οποίο είχε αρπάξει φωτιά, ενώ σύρθηκε στο έδαφος για να σβήσει τις φλόγες.

 

ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ

Ο κατηγορούμενος είχε σταματήσει το αυτοκίνητο λίγα μέτρα από το σπίτι. Βγήκε έξω και πήρε από το πορτμπαγκάζ ένα δοχείο με βενζίνη, με το οποίο -όπως αναφέρεται στη δικογραφία- περιέλουσε τη σύζυγό του και εσωτερικά το αυτοκίνητο, και μετά έβαλε φωτιά.

Η γυναίκα, αφού πετάχτηκε έξω και κυλιόταν στο χώμα για να σβήσει τη φωτιά που την έκαιγε, άρχισε να φωνάζει σε βοήθεια. Ευτυχώς ένας γείτονας την άκουσε και κάλεσε το ασθενοφόρο, που έφτασε γρήγορα αφού η Θουρία είναι δίπλα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας - οπότε το θύμα δέχτηκε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αυτό έγινε γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, μετά τη διασκέδασή τους, κι ενώ το ζευγάρι επέστρεφε στη Θουρία με το αυτοκίνητο του πατέρα του κατηγορούμενου.

Η γυναίκα έπαθε εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού στα πόδια, τα χέρια και την κοιλιά, τα οποία της προκάλεσαν βλάβες στο 22% του σώματός της.

Ν.Κ.