Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 17:33

Ξεκίνησε η δίκη για τη διάρρηξη ΑΤΜ στη Φοινικούντα

Γράφτηκε από την

 

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν χθες οι φερόμενοι ως διαρρήκτες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν προσπαθήσει να ανοίξουν με οξυγόνο τα ΑΤΜ στη Φοινικούντα του Δήμου Πύλου - Νέστορος πρόπερσι το Νοέμβριο και πέρυσι τον Απρίλιο και στον Αγιο Ανδρέα του Δήμου Μεσσήνης ένα μήνα μετά, ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου.

Πρόκειται για έναν 34χρονο Ελληνα από τον Ασπρόπυργο και τους δύο φερόμενους ως συνεργούς του, έναν 25χρονο Αλβανό κάτοικο Μάνδρας Αττικής και έναν 35χρονο Ελληνα κάτοικο Ασπροπύργου, για τις εν λόγω απόπειρες διάρρηξης και μια ακόμα σε ΑΤΜ στο Δερβένι Κορινθίας. Μαζί με αυτούς κάθισαν κατηγορούμενοι και ο 64χρονος πατέρας του 34χρονου και ένας ακόμα 38χρονος συντοπίτης τους, καθώς στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας είχε εξαρθρωθεί και μια συμμορία αρχαιοκαπήλων, στην οποία φέρονται ότι συμμετείχαν ο πατέρας, ο γιος και ο 38χρονος.

Η δίκη των 5 κατηγορουμένων ξεκίνησε χθες, αλλά δεν ολοκληρώθηκε και εκκρεμεί για σήμερα η πρόταση της εισαγγελέα και οι αγορεύσεις των συνηγόρων. 

 

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΤΜ

Οι έρευνες, που κατέληξαν στο να οδηγηθούν κατηγορούμενοι χθες στο Εφετείο Καλαμάτας οι 5 άνδρες, ξεκίνησαν πρόπερσι στις 29 Νοεμβρίου μετά την απόπειρα διάρρηξης που άγνωστοι τότε έκαναν σε ΑΤΜ τράπεζας, μέσα σε κατάστημα εστίασης στη Φοινικούντα. Οι δράστες είχαν παραβιάσει την πίσω πόρτα του καταστήματος και με οξυγόνο σε συνδυασμό με ασετιλίνη προσπάθησαν να προκαλέσουν έκρηξη στο μηχάνημα ανάληψης, για να πάρουν τις κασέτες με τα χρήματα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι ίδιοι, όπως προέκυψε μετέπειτα, επέστρεψαν πέρυσι στις 21 Απριλίου για να ολοκληρώσουν ό,τι είχαν αφήσει μισοτελειωμένο τον Νοέμβριο, επιχειρώντας με την ίδια μέθοδο (οξυγόνο και ασετιλίνη) να διαρρήξουν το ίδιο ΑΤΜ, χωρίς και πάλι επιτυχία. Ενα μήνα μετά, με τον ίδιο τρόπο και παραβιάζοντας την πόρτα του ΚΕΠ στον Αγιο Ανδρέα του Δήμου Μεσσήνης, επιχείρησαν να διαρρήξουν το μηχάνημα ανάληψης, αλλά απέτυχαν.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό τους σε αυτή την περίπτωση συμμετείχε και το Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης, ενώ βοηθητικό ρόλο έπαιξε στην εξιχνίαση της υπόθεσης και το Τμήμα Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, αφού οι διαρρήκτες την επομένη, 22 Μαΐου, διέρρηξαν μίνι μάρκετ στο Δερβένι Κορινθίας, με σκοπό να ανατινάξουν με οξυγόνο το ΑΤΜ και να πάρουν τα χρήματα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση στάθηκαν... άτυχοι.

 

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας πέρυσι τον Ιούνιο οδηγήθηκαν από τα στοιχεία έξω από την πόρτα του σπιτιού του 34χρονου στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσαν στη δίκη οι αστυνομικοί, οι κάμερες παρακολούθησης “έπιασαν” τις κινήσεις τους στον Αγιο Ανδρέα, ενώ και μια ανώνυμη πληροφορία για την πινακίδα και τον τύπο του αυτοκινήτου συνδυάστηκΕ με τις ώρες που είχαν περάσει από τα διόδια του αυτοκινητόδρομου. Εν συνεχεία βρήκαν σε ποιον ανήκε το Opel Corsa των υπόπτων, κι έτσι πήγαν στο σπίτι του εν λόγω κατηγορούμενου και έκαναν έρευνα, όπου εκεί βρήκαν κόφτες και άλλα διαρρηκτικά εργαλεία, δύο φιάλες ασετιλίνης, καθώς και 167 νομίσματα της βυζαντινής περιόδου, τα οποία εξετάστηκαν από αρχαιολόγο και η αξία τους εκτιμήθηκε γύρω στα 1.000 ευρώ. Τα νομίσματα αυτά, ο 34χρονος και ο 64χρονος πατέρας του -με τον οποίο ζουν στο ίδιο σπίτι- τα είχαν κρυμμένα σε ένα παρτέρι, έξω στην αυλή τους. Οπως κατέθεσε χθες αστυνομικός στη δίκη, την ώρα που αυτός και οι συνάδελφοί του έψαχναν κάθε σπιθαμή στο σπίτι, κατέφθασε και ο τρίτος της φερόμενης ως συμμορίας αρχαιοκαπήλων, ο 38χρονος. Μάλιστα, στο αυτοκίνητο του τελευταίου οι αστυνομικοί βρήκαν έναν ανιχνευτή μετάλλων, φακό κεφαλής, ηλεκτρικό κατσαβίδι και τρυπάνι, δίσκους κοπής και τρυπάνια διαφόρων μεγεθών. Κατηγορήθηκαν ότι ο... εξοπλισμός χρησίμευε για τις εξορμήσεις που έκαναν οι τρεις τους για να βρίσκουν θαμμένα αρχαία αντικείμενα.

 

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο 34χρονος, όπως και όλοι τους, αρνήθηκε ότι έχει την παραμικρή ανάμειξη με ό,τι τον κατηγορούν. Τη νύχτα που έγινε η αποτυχημένη έκρηξη στον Αγιο Ανδρέα αυτός ισχυρίστηκε ότι ήταν με όλη του την οικογένεια στο σπίτι του αδελφού του και γιόρταζαν τα γενέθλια της ανιψιάς του. Οσο για το αυτοκίνητο, υποστήριξε πως το είχε πουλήσει “σε ένα παιδί”, γιατί αυτή ήταν η δουλειά του: αγόραζε τρακαρισμένα ή χαλασμένα αυτοκίνητα, τα επισκεύαζε μαζί με τον 38χρονο και μετά τα πωλούσε. Ετσι, ισχυρίστηκε ότι γνωρίστηκε με τον Αλβανό κατηγορούμενο, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί για το Opel, αλλά δεν το πήρε γιατί το βρήκε ακριβό. Δεν μπόρεσε όμως να εξηγήσει πειστικά στο δικαστήριο, τόσο γιατί “το παιδί” στο οποίο πούλησε το αυτοκίνητο είχε πει αρχικά στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ότι ήταν ο κατηγορούμενος Αλβανός και το χρησιμοποιούσε και ο 35χρονος Ελληνας, ούτε γιατί η ασφάλεια του αυτοκινήτου ανανεώθηκε στις 24 Μαΐου στο όνομά του, αφού αυτό είχε ήδη πουληθεί κατά τους ισχυρισμούς του από τα τέλη Απριλίου -και επιπρόσθετα, δεν είχε γίνει καμία μεταβίβαση. Σε σχέση με τα νομίσματα ισχυρίστηκε ότι ανήκαν στη γιαγιά του και τα... έθαψαν στον κήπο, γιατί παλιότερα τους είχαν κλέψει.

Ο 38χρονος ισχυρίστηκε ότι έχει συνεργείο και φτιάχνει και... υδραυλικά. Υποστήριξε λοιπόν ότι μαζί με τον 34χρονο έφτιαχναν τα αυτοκίνητα, ενώ τον ανιχνευτή μετάλλων τον είχε νόμιμα για να βρίσκει τις διαρροές νερού!

Ο πατέρας υποστήριξε ότι “δεν γνωρίζει από αυτά” κι ούτε ήξερε τίποτα για τα νομίσματα τα οποία -ισχυρίστηκε- ήταν της πεθεράς του, αφού η γυναίκα του δεν του έδινε λογαριασμό για το τι κάνει με τη μάνα της και τα υπάρχοντά τους.

Ο Αλβανός κατηγορούμενος, ο οποίος δήλωσε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στα Τρίκαλα, ισχυρίστηκε ότι ναι μεν ήθελε να αγοράσει αυτοκίνητο, αλλά στο επίδικο Opel ένα test drive της μισής ώρας έκανε και... ούτε το ξανάδε ή το άγγιξε. Υποστήριξε ότι στον 34χρονο πήγε γιατί τον ήξερε ο 35χρονος Ελληνας φίλος του και εξέφρασε και αυτός την έκπληξή του γιατί να κατονομάσει αυτούς τους δύο στην Αστυνομία, αφού δεν τους ξαναείδε ή είχαν επαφή μαζί του ποτέ ξανά.

Ο 35χρονος Ελληνας υποστήριξε και αυτός ότι γνώριζε πως ο 34χρονος πουλάει φθηνά αυτοκίνητα και έτσι πήγε εκεί τον Αλβανό φίλο του. Δεν μπόρεσε ούτε αυτός να εξηγήσει γιατί να τους κατονομάσει στην Αστυνομία, αν και ο 34χρονος νωρίτερα είχε ισχυριστεί πως φοβήθηκε για την οικογένειά του και είπε τα ονόματά τους, χωρίς να εξηγήσει τι φοβήθηκε ή ποιον.