Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 20:18

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Μεσσήνιοι και οι δύο Ηλείοι για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Γράφτηκε από την

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι τρεις και ένας χωρίς κανέναν όρο, αφέθηκαν νωρίτερα σήμερα Σάββατο -μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Καλαμάτας- και οι υπόλοιποι 4 Ελληνες (2 Μεσσήνιοι και 2 Ηλείοι) κατηγορούμενοι ως μέλη σε εγκληματική οργάνωση αρχαιοκαπήλων.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι έκαναν παράνομες ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες στη Μεσσηνία, την Αρκαδία, το Νομό Δράμας, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και το Νομό Καρδίτσας. Θυμίζουμε ότι χθες Παρασκευή, ανακριτής και εισαγγελέας Καλαμάτας αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους 4 ακόμη κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση (δύο Ελληνες και δύο Αλβανοί) - μεταξύ τους και ο φερόμενος ως αρχηγός, ένας 59χρονος Ελληνας εργολάβος κατασκευών, στον οποίο εκτός από τους περιοριστικούς όρους επιβλήθηκε επιπλέον εγγύηση 3.000 ευρώ.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα λοιπόν οδηγήθηκαν στον ανακριτή για να απολογηθούν οι δύο Ηλείοι και οι δύο Μεσσήνιοι. Οι δύο τελευταίοι, ο 64χρονος ελεύθερος επαγγελματίας από την Καλαμάτα, ο οποίος συνελήφθη στο Λουτράκι Κορινθίας και ο 45χρονος Τριφύλιος ελαιοτριβέας, φέρονται μάλιστα ως μέλη του σκληρού πυρήνα της οργάνωσης: ο 64χρονος φέρεται ως ο άνθρωπος πίσω από τον αρχηγό, και οι διωκτικές αρχές του προσδίδουν ρόλο ενορχηστρωτή. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι από τις συνομιλίες οι οποίες καταγράφηκαν στο διάστημα των οκτώ μηνών (από πέρυσι τον Ιούλιο) που το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας παρακολουθούσε τα τηλέφωνα τους, προκύπτει ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας ήταν αυτός που σχεδίαζε το πλάνο για την ανασκαφή και έκανε την έρευνα για την συλλογή των πληροφοριών, μαζί με τον 45χρονο ελαιοτριβέα. Και οι δύο Μεσσήνιοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Μαζί τους το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν και ένας 59χρονος καταστηματάρχης από τα Βαρβάσαινα Ηλείας (ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξανά κατηγορηθεί για λαθρανασκαφές) και ένας 56χρονος κτηνοτρόφος από τα Λεχαινά Ηλείας, στον οποίο δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος - ενώ στον καταστηματάρχη επιβλήθηκε μόνο ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ο Γιώργος Ράλλης, δικηγόρος των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, μιλώντας στην “Ε” είπε ότι όλοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κακουργηματικές κατηγορίες, και χαρακτήρισε την όλη υπόθεση διογκωμένη. Πρόσθεσε μάλιστα πως από τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την οκτάμηνη παρακολούθηση των κατηγορουμένων και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, φαίνεται ότι “κατηγορούνται για το τίποτα”.
Ο κ. Ράλλης εκπροσώπησε συγκεκριμένα τον Τριφύλιο ελαιοτριβέα μαζί με τον δικηγόρο Φιλιατρών Παναγιώτη Αγγελόπουλο και τους δύο Ηλείους μαζί με τον δικηγόρο Πύργου Θόδωρο Αντωνόπουλο. Η δικηγόρος Καλλιόπη Μπούζα εκπροσώπησε τον 64χρονο ελεύθερο επαγγελματία.

Ν.Κ.