Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 21:08

Δίκη Τούρκου καπετάνιου στην Καλαμάτα: Μειώθηκε η ποινή σε 150 χρόνια!

Γράφτηκε από την

 

Σε κάθειρξη 150 χρόνων, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, μείωσε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την ποινή ενός Τούρκου καπετάνιου για τη μεταφορά 49 παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οποίων βρέφη, παιδιά και γυναίκες.

Πρωτόδικα στον κατηγορούμενο είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 255 χρόνων και άλλα τόσα στον φυγόδικο βοηθό του.

Στις 30 Μαρτίου του 2015 το Λιμεναρχείο Καλαμάτας ειδοποιήθηκε από το θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ ότι ακυβέρνητο ιστιοφόρο κινδυνεύει να βυθιστεί 6 μίλια ανοιχτά του ακρωτηρίου Ταίναρο. Φτάνοντας οι λιμενικοί στην περιοχή με το περιπολικό σκάφος είδαν πάνω στο κατάστρωμα στοιβαγμένους σαν σταφύλια μετανάστες. Εκείνη την ώρα είχε φουρτούνα και οι άνεμοι ξεπερνούσαν τα 7 μποφόρ, ενώ από το λιμάνι του Γυθείου είχε ξεκινήσει το αλιευτικό σκάφος "Γρηγόρης" για να το ρυμουλκήσει. Ετσι ανέλαβε την επιχείρηση το Λιμεναρχείο Γυθείου και το φουσκωτό της Καλαμάτας συνόδευσε τη μηχανότρατα γιατί το σκάφος των Λακώνων λιμενικών ήταν εκτός λόγω βλάβης. Πάνω στο ιστιοφόρο βρίσκονταν 49 παράτυποι μετανάστες από το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, μεταξύ των οποίων γυναίκες και κάπου 4-5 βρέφη και παιδιά.

Σημειώνεται ότι από τα 150 χρόνια ο Τούρκος καπετάνιος θα εκτίσει τα 25 χρόνια, ενώ μετά την έκτιση της ποινής το δικαστήριο διέταξε την απέλασή του, καθώς και την απαγόρευση επανεισόδου του στην Ελλάδα για 10 χρόνια.

Ν.Κ.