Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018 11:27

Μεσσηνία: 7 χρόνια σε εκπαιδευτικό για κλοπή μελισσιών

Γράφτηκε από την

 

Σε 7 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον 62χρονο εκπαιδευτικό, για ζωοκλοπή (κατά συναυτουργία με αγνώστους) μελισσοσμηνών μαζί με τις κυψέλες τους.

Νωρίτερα η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να κριθεί ένοχος για κλοπές μελισσοσμηνών, που είχαν γίνει από το 2004 έως και το 2012 σε βάρος 8 μελισσοκόμων, στη Μεσσηνία και την Αρκαδία. 

Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε προχθές και αρνήθηκε ότι έκλεψε μελισσοσμήνη. Παραδέχτηκε μόνο ότι βρήκε και πήρε πεταμένα κουτιά, γιατί “έχει τη... λόξα να τα επισκευάζει”. Ισχυρισμός, ο οποίος σύμφωνα με την εισαγγελέα είναι αβάσιμος και απορριπτέος.

Ο πολιτικώς ενάγων, μετά την καταγγελία του οποίου στην Αστυνομία συνελήφθη ο κατηγορούμενος, είπε προχθές στο δικαστήριο ότι κάποιοι, στις 24 Μαρτίου του 2012, έκλεψαν από τα μελίσσια του στην Τσακώνα 40 κυψέλες, τις 35 από τις οποίες μαζί με τον πληθυσμό. Επίσης, οι κλέφτες άρπαξαν και 17-18 τελάρα γεμάτα με μέλι και γόνο, ενώ εκτίμησε τη ζημιά γύρω στα 60.000 ευρώ. Είπε ακόμα ότι ένας γνωστός του είδε πεταμένα σε μια γράνα κάποια κουτιά που τα αναγνώρισε από τον μοναδικό κωδικό τον οποίο χαράσσει ο κάθε μελισσοκόμος. Ετσι, οδηγήθηκαν στο κτήμα του κατηγορουμένου στο Βασιλικό, όπου -επεσήμανε η εισαγγελέας χθες στην αγόρευσή της- βρέθηκαν πλήθος κυψέλες και τελάρα, που ανήκαν σε μελισσοκόμους, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα κλοπής το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2012.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην πειθαρχική καταδίκη του κατηγορουμένου από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο σε στέρηση μισθού για 3 μήνες, για υπεξαίρεση.

Ο κατηγορούμενος θα μείνει ελεύθερος μέχρι να γίνει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, καθώς έγινε δεκτό το αίτημά του να έχει η έφεση αναστέλλουσα δύναμη, με τον όρο της καταβολής εγγύησης 3.000 ευρώ.

Ν.Κ.