Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 10:28

Προσφυγή συμβασιούχων καθαριότητας για μονιμοποίησή τους σε δήμους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Προσφυγή συμβασιούχων καθαριότητας για μονιμοποίησή τους σε δήμους της Μεσσηνίας

 

 

Τη μονιμοποίησή τους επιδιώκουν με την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας.

Πρόκειται για συμβασιούχους οι οποίοι από τη Δευτέρα δεν θα είναι πια εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων, γιατί λήγουν το Σάββατο οι συμβάσεις τους. Με την κατάθεση αίτησης προσωρινής διαταγής ζητούν λοιπόν να παραμείνουν στη δουλειά τους, προβάλλοντας ως ισχυρισμό ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι και δεν φτάνουν για να μαζέψουν τα σκουπίδια, με κίνδυνο οι δήμοι να βρομίσουν.

Πιο αναλυτικά, οι εν λόγω συμβασιούχοι με την κατάθεση αγωγής και αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ζητούν να προσληφθούν ως αορίστου χρόνου στις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων, όπου τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά το 2015 με 8μηνες συμβάσεις, που στη συνέχεια ανανεώθηκαν. Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας χθες συζητήθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής των εργαζομένων στο Δήμο Μεσσήνης, που οι συμβάσεις τους -όπως όλων- λήγουν στις 31 του μήνα. Η απόφαση για το αν θα συνεχίσουν να εργάζονται τη Δευτέρα αναμένεται μέχρι αύριο.

19 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Είναι συνολικά 19 άτομα οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάζονται στις 5 Ιουνίου και με την αίτηση προσωρινής διαταγής ζητούν το δικαστήριο να διατάξει την παραμονή τους, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Aύριο μάλιστα αναμένεται να καταθέσουν αγωγή και αίτηση προσωρινής διαταγής - ασφαλιστικά μέτρα και 24 εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και 3 ακόμη από το Δήμο Οιχαλίας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αν τη Δευτέρα δεν επιστρέψουν στις εργασίες τους, τα σκουπίδια θα μείνουν αμάζευτα στους δρόμους, αφού το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, ενώ η διαδικασία που τρέχει μέσω ΑΣΕΠ για τον διορισμό μόνιμων υπαλλήλων στην Καθαριότητα δεν εγγυάται το πότε αυτό θα γίνει.

ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Χθες λοιπόν στο γραφείο της προέδρου Πρωτοδικών Καλαμάτας συζητήθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μεσσήνης. Τους 8 (7 οδοκαθαριστές και έναν οδηγό απορριμματοφόρου) από τους συνολικά 19 εργαζόμενους εκπροσώπησε ο δικηγόρος Αγγελος Βλαχονικολός και τους υπόλοιπους ο συνάδελφός του Λεωνίδας Πετρακόπουλος. Ο κ. Βλαχονικολός μας εξήγησε ότι οι εντολείς του διεκδικούν το δικαίωμα μονιμοποίησής τους μετά από τρεις εργασιακές συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας και έχουν καταθέσει σχετική αγωγή για την μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης σε αορίστου χρόνου. Μέχρι λοιπόν να κριθεί αυτό τελεσίδικα, ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να παραμείνουν στις δουλειές τους και μετά τις 31 Μαρτίου, με τους ίδιους όρους που προβλέπει η εργασιακή τους σύμβαση. Ο συνήγορος εξήγησε και στην πρόεδρο Πρωτοδικών ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ρυθμίσει τη ζωή τους με βάση τα μέχρι σήμερα εισοδήματά τους, που προέρχονται από το μισθό τους και καλύπτουν βασικές τους ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες των παιδιών τους που σπουδάζουν μακριά. Επίσης, σημείωσε ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μεσσήνης έχει 6 μόνιμους υπαλλήλους και αν οι συμβασιούχοι απολυθούν τίθεται θέμα ποιοι θα μαζέψουν από Δευτέρα τα σκουπίδια στα 132 χωριά του δήμου. Και πρόσθεσε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ώστε να διεκδικήσουν το δικαίωμα να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Δήμος Μεσσήνης εκπροσωπήθηκε από τη δικηγόρο Φρύνη Βασιλαδιώτη, η οποία είπε ότι αύριο αναμένεται να αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί μέσω ΑΣΕΠ για τις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων. Αν λοιπόν γίνει δεκτή η αίτηση προσωρινής διαταγής, εξήγησε στο δικαστήριο, ο Δήμος Μεσσήνης δεν θα έχει τα χρήματα για να πληρώνει τους συμβασιούχους οι οποίοι θα παραμείνουν και μαζί, αυτούς τους οποίους θα προσλάβει από το διαγωνισμό (σ.σ. 20 άτομα μέσω ΑΣΕΠ). Προέβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι οι ανανεώσεις στις συμβάσεις των εργαζομένων έγιναν κατόπιν νομοθετικών ρυθμίσεων. Και ο νόμος από το 2016 έως σήμερα όριζε να υπογράφονται νέες συμβάσεις, για να μην μείνουν οι δήμοι χωρίς προσωπικό και ξεκαθάριζε πως μετά θα γίνουν προσλήψεις, με αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ. Διευκρίνισε δε πως μπορεί να υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται μονιμοποίησης, στην περίπτωσή τους όμως υπάρχει η διαφορά ότι οι συμβάσεις ανανεώθηκαν κατόπιν διατάξεων νόμων. Και οι διατάξεις αυτές που το υπέβαλαν εξηγούσαν το εξαιρετικό νομικό καθεστώς (σ.σ. να μην βρομίσουν οι δήμοι γιατί δεν θα έχουν άτομα να μαζέψουν τα σκουπίδια) και καθιστούσαν ξεκάθαρο ότι σε κάθε περίπτωση οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν μετά τις 31 Μαρτίου.

Ν.Κ.


NEWSLETTER