Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 09:51

Διαμαρτυρίες από διαδίκους και δικηγόρους: Αναβολές ενάμιση χρόνου στο Εφετείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Για ενάμιση χρόνο μετά αναβάλλονται οι δίκες στο Εφετείο Καλαμάτας, ξεσηκώνοντας όλο και συχνότερα τις διαμαρτυρίες κατηγορούμενων, δικηγόρων και μαρτύρων για τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Εν τω μεταξύ, ένα πρόσφατο αίτημα των δικαστών του Εφετείου για την απόσπαση ενός επιπλέον δικαστή, απορρίφθηκε.

Τον τελευταίο καιρό το Εφετείο Καλαμάτας έχει επιβαρυνθεί αρκετά, με πλήθος υποθέσεων να εκκρεμούν προς εκδίκαση και πολλές να αναβάλλονται και λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Αυτό διαπιστώνει και ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Περικλής Ξηρογιάννης, ο οποίος επισημαίνει ότι οι δικηγόροι βλέπουν ότι οι ίδιες πέντε δικαστές είναι συχνά στην έδρα - και σίγουρα το Εφετείο χρειάζεται ενδυνάμωση. Επίσης και “η Εισαγγελία Εφετών καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, κι αν και έχει πρόσφατα ενισχυθεί για κάποιο διάστημα, θεωρούμε ότι χρειάζονται μονιμότερες λύσεις”, αναφέρει. Εξηγεί ότι “οι αποσπάσεις για προσωρινή κάλυψη των κενών δεν αρκεί, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για μονιμότερη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, και για δικαστές και εισαγγελείς”, που, όμως, και αυτοί από την πλευρά τους “θα πρέπει να έχουν μια διάθεση μεγαλύτερης παραμονής στους χώρους που βρίσκονται”.

 

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ο κ. Ξηρογιάννης βλέπει και αυτός, όπως και συνάδελφοί του δικηγόροι, ότι “οι αναβολές δίνονται σε μεγάλο διάστημα, και μάλιστα για σοβαρά αδικήματα (κακουργήματα)”. Και προσθέτει πως όταν κάποιος κρατείται στις φυλακές, αφού έχει δικαστεί και καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, “δεν είναι σίγουρα και το καλύτερο -σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα πρέπει να προασπίζουμε- να δικάζεται σε δεύτερο βαθμό σε μεγάλη απόσταση”. Εξηγεί, λοιπόν, ότι “ο κατηγορούμενος δικαιούται, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, κατά το δυνατόν πιο γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσής του - είτε είναι αθώος είτε ένοχος, η δικαιοσύνη θα πρέπει να απονέμεται στον ταχύτερο δυνατό χρόνο”.

 

ΣΕ... ΚΡΙΣΗ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Γενικότερα όμως στα Δικαστήρια της Καλαμάτας υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης των υπηρεσιών τόσο με δικαστές όσο και με δικαστικούς υπαλλήλους. “Οι δικαστικές υπηρεσίες δουλεύουν με το μισό προσωπικό από αυτό που θα έπρεπε να έχουν”, λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Και επιπρόσθετα, “έχουν φορτωθεί με μεγαλύτερη ύλη: το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, για παράδειγμα, έχει μεγάλη επιβάρυνση με τις ένορκες βεβαιώσεις, το θεσμό αυτό της νέας πολιτικής δικονομίας”. Χρειάζεται λοιπόν, όπως επισημαίνει, ένας υπάλληλος να ασχολείται μόνο με τις ένορκες βεβαιώσεις, ενώ υπάρχουν τόσα άλλα αντικείμενα και οι υπάλληλοι στο Ειρηνοδικείο είναι οι μισοί απ’ ό,τι κανονικά θα έπρεπε για τον όγκο της δουλειάς. Κι έτσι, “αναγκάζονται οι υπηρεσίες του δικαστηρίου Καλαμάτας να κάνουν αποσπάσεις μεταξύ τους - δηλαδή να φεύγει ένας υπάλληλος από το Ειρηνοδικείο για το Εφετείο, από την Εισαγγελία για το Ειρηνοδικείο, κ.ο.κ.” αλλά έτσι φυσικά το πρόβλημα δεν λύνεται.

 

ΜΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΠΥΛΟΥ

Τρανταχτό παράδειγμα υπολειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού σε μια δικαστική υπηρεσία είναι αυτό του Ειρηνοδικείου Πύλου: “Εχει μια μόνο υπάλληλο αυτή τη στιγμή, κι αν αρρωστήσει ή πάρει άδεια θα πρέπει το Ειρηνοδικείο να κλείσει - ή αν είναι στην έδρα θα πρέπει να κλείσει το γραφείο του Ειρηνοδικείου”, λέει ο Π. Ξηρογιάννης.

Εν τω μεταξύ ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει ήδη στείλει υπόμνημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης με τα κενά και “θεωρούμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση”, σημειώνει. Και προσθέτει ότι περιμένουν και τα αποτελέσματα από τους διαγωνισμούς που βρίσκονταν σε εξέλιξη, “να δούμε πόσοι από αυτούς τους επιτυχόντες θα προσληφθούν στα δικαστήρια της Καλαμάτας κι από εκεί και πέρα να ξαναδούμε τα κενά και τις ανάγκες”.

Καταλήγοντας ο κ. Ξηρογιάννης τονίζει πως “δεν επιτρέπεται οι δικαστές να είναι λίγοι: γιατί και στο Εφετείο και στο Πρωτοδικείο είναι λίγοι ενώ στο Ειρηνοδικείο βλέπουμε ότι πολλές φορές υπάρχουν δικαστές, δεν υπάρχουν όμως δύο γραμματείς για να δικάσουν ταυτόχρονα σε διαφορετικές αίθουσες, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να αναβάλλονται”. Ολα αυτά λοιπόν “πρέπει άμεσα να επιλυθούν, να μπουν σε ένα καλύτερο χρονοδιάγραμμα η εκδίκαση των υποθέσεων, η έκδοση και καθαρογραφή των αποφάσεων, και γενικότερα η εξυπηρέτηση των πολιτών σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπηρεσίες των δικαστηρίων της Καλαμάτας".

Ν.Κ.