Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 09:04

Κακοδιαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στη Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, σύμφωνα με πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου

Γράφτηκε από τον
Κακοδιαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στη Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, σύμφωνα με πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου

 

Κακοδιαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, από το 2009 έως και το 2015, διαπίστωσε η Επιτροπή Οικονομικού - Διαχειριστικού Ελέγχου της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας, από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Λόγω της κακοδιαχείρισης η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης κήρυξε έκπτωτα από το Δ.Σ. της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου τα μέλη Ευάγγελο Χριστοφόρου, Γεώργιο Αποστολίδη, Γεώργιο Ρουμελιώτη και Γεώργιο Κατσίκα. Οπως επισημαίνει η Διεύθυνση, “σε συνεργασία με τα εκάστοτε υπόλοιπα μέλη των Δ.Σ. παρέβησαν κατ’ εξακολούθηση κατά τη διάρκεια της θητείας τους στα Δ.Σ. της Γ’ ΚΟΠ κατά τα έτη 2009 – 2015 και για το χρονικό διάστημα που έχει διατελέσει ο καθένας μέλος, το καταστατικό της Ομοσπονδίας” και αναφέρεται σε 11 περιπτώσεις.

Η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης διόρισε Προσωρινή Διοικητική και Διαχειριστική Επιτροπή στη Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, την οποία αποτελούν τα ακόλουθα μέλη: Βασίλειος Δάρμας, Χρήστος Πλιάγκος (μέλη του Δ.Σ. της Γ’ ΚΟΠ), Αγγελος Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πατρών), Ευάγγελος Γεωργίου, Θεόδωρος Δρίτσας (μέλη του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Πατρών), Παντελής Δρούγας (πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας), Κωνσταντίνος Μουσάς (πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας).

ΠΟΡΙΣΜΑ 2009 - 2012

Ειδικότερα, η Επιτροπή Οικονομικού - Διαχειριστικού Ελέγχου της Γ’ ΚΟΠ, στο πολυσέλιδο πόρισμα του ελέγχου για την περίοδο 2009 – 2012, στις γενικές παρατηρήσεις σημειώνει, μεταξύ άλλων:

“Δεν δικαιολογείται ο μεγάλος αριθμός λογαριασμών που διαπιστώσαμε ότι διατηρεί η Ομοσπονδία κατά παράβαση του άρθρου 16 παρ. 3. Ακόμα, τηρείται λογαριασμός σε προθεσμιακή κατάθεση 758.000 ευρώ χωρίς απόφαση του Δ.Σ. και κατά παράβαση του άρθρου 18 παρ. 6 περί τεραστίων αποθεματικών, εμφανίζοντας εικόνα κερδοσκοπικού σωματείου. Αυτοκίνητα χωρίς τα διακριτικά της Γ’ ΚΟΠ, χωρίς βιβλία κίνησης και άγνωστο ποιος τα κινεί και για ποιους σκοπούς. Δεν έχει γίνει καμία διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού κατά παράβαση του καταστατικού, άρθρο 18 παρ. 7, ούτε καν προσφορές για προμήθειες ειδών μεγάλης χρηματικής αξίας, για αγορές μηχανημάτων, προγραμμάτων, όπως και για κατασκευές. Σε όλες τις μετακινήσεις τους τα μέλη του Δ.Σ. αμείβονται ως ημεραργία με 100 ευρώ πλέον των εξόδων μετακίνησης, διατροφής και διαμονής. Σημειωτέον η επιτροπή έχει προτείνει τη μη έγκριση των πιο ακατάλληλων κατά την κρίση της, από τις μετακινήσεις αυτές. Υπάρχουν μετακινήσεις, κυρίως του προέδρου αλλά και μελών χωρίς αιτιολογία.

Στα πλαίσια της σωστής διαχείρισης των χρημάτων της Ομοσπονδίας αξίζει ως παράδειγμα να αναφερθεί ότι ο κ. Μαρκόπουλος έλαβε για μετακίνηση από το γραφείο της Γ’ ΚΟΠ στο Πταισματοδικείο Πατρών το ποσό των 150 ευρώ. Και ο κ. Κατσίκας 100 ευρώ για μετακίνηση από την Ομοσπονδία (Γούναρη 9) στην οδό Γούναρη 17, χωρίς αιτιολόγηση”.

Στο πόρισμα για το 2012 και για υπεξαίρεση χρημάτων τονίζει:

“Τα χρηματικά εντάλματα 492/Β15 και 1201/Β15 συνολικού ποσού 282.680 ευρώ σύμφωνα με τα πρακτικά, είναι η έντοκη επιστροφή των 79.000 ευρώ και 179.000 ευρώ, τα οποία είχαν καταθέσει οι κ.κ. Κατσίκας και Μαρκόπουλος αντίστοιχα στο ταμείο της Ομοσπονδίας το έτος 2010, γιατί όπως προέκυψε, από τον έλεγχο των ετών 2007- 2008 τα είχαν υπεξαιρέσει. Με την από 28-7-2010 παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών προς τον ανακριτή του Γ’ Τμήματος Πλημμελειοδικών, διενέργεια κύριας ανάκρισης, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Μαρκόπουλου Κωνσταντίνου προέδρου της Γ’ ΚΟΠ, του κ. Κατσίκα Γεωργίου ταμία και της κ. Κολιοδήμα Κωνσταντίνας υπαλλήλου της Ομοσπονδίας για τα αδικήματα: α) υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 73.000 ευρώ από εντολοδόχο κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, β) πλαστογραφία με χρήση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, γ) απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Κατσίκας όταν επέστρεψαν τα χρήματα που είχαν υπεξαιρέσει στο ταμείο της Γ’ ΚΟΠ κατέθεσαν παράλληλα και από μία έγγραφη δήλωση, στην οποία ανέφεραν ότι εάν αποδειχθεί ότι κακώς κατηγορήθηκαν θα προβούν ξανά στην ανάληψη των χρημάτων. Προκειμένου να αμφισβητηθεί το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου απευθύνθηκαν μονομερώς (χωρίς να προβλέπεται και εν αγνοία της εποπτεύουσας αρχής) σε ορκωτό ελεγκτή λογιστή, ο οποίος δεν έκανε διαχειριστικό έλεγχο, αλλά μόνο λογιστικό. Οι δικαστικές αρχές όμως έκριναν το πόρισμα του ορκωτού λογιστή ως ελλιπές και συμφώνησαν με το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου για τα έτη 2007 – 2008 και με δεδομένη την οικειοθελή επιστροφή των υπεξαιρεμένων στα ταμεία της Γ’ ΚΟΠ και μη γνωρίζοντας την επανείσπραξή τους, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πατρών με το υπ’ αριθμ. 359/2014 βούλευμά του, αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος τους.

Το Δ.Σ. της Γ’ ΚΟΠ εξακολούθησε και για τα έτη 2009-2010-2011-2012 να αναθέτει μονομερώς σε ορκωτό λογιστή τον οικονομικό έλεγχο της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το πόρισμα του ορκωτού λογιστή δεν υπήρξαν ελλείμματα στο ταμείο της Γ’ ΚΟΠ για τα έτη 2007-2008-2009-2010-2011 και επομένως το έτος 2012 και πριν βγει το απαλλακτικό βούλευμα, οι κύριοι Μαρκόπουλος και Κατσίκας προέβησαν στην ανάληψη των χρημάτων που είχαν καταθέσει προκειμένου να μην κατηγορηθούν”.

ΠΟΡΙΣΜΑ 2013 - 2015

Το πόρισμα του ελέγχου για την περίοδο 2013 - 2015, όπου παρατηρούνται τα ίδια φαινόμενα, στις γενικές παρατηρήσεις επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

“Τα βιβλία που πρέπει να τηρεί η Γ’ ΚΟΠ είναι όλα ανυπόγραφα, αθεώρητα από το Δ.Σ. καθώς και από την εποπτεύουσα αρχή. Το βιβλίο μετρητών είναι κατά έτος και όχι σε συνέχεια ανά έτος στο άλλο, όπως θα έπρεπε, έτσι δίνεται η δυνατότητα να γίνουν αλλαγές οποιαδήποτε στιγμή προς όποια κατεύθυνση.

Στα κονδύλια των φιλοθηραματικών δαπανών καταχωρούνται δαπάνες που σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στη διαβίωση, προστασία, εμπλουτισμό κ.λπ. του θηράματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε χρηματικά εντάλματα: ημεραργία στον πρόεδρο, δώρο γάμου σε θηροφύλακα, μετακίνηση μελών του Δ.Σ. σε κομματική εκδήλωση. Επισκευές τρακαρισμένων αυτοκινήτων τα οποία ήταν ασφαλισμένα για ίδιες ζημιές και για τα οποία δεν υπάρχουν αποφάσεις και αναφορές από το Δ.Σ. Ετήσια συνδρομή και έκδοση κάρτας ΕΛΠΑ για αυτοκίνητο που δεν ανήκε στην Ομοσπονδία”.

Ακόμα, τα ποσά που προτείνεται να μην εγκριθούν, ανέρχονται το 2013 σε 77.422,16 ευρώ, το 2014 σε 75.109,34 ευρώ και το 2015 σε 46.944,51 ευρώ.


NEWSLETTER