Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 10:09

Μεσσηνία: Συνεχίζεται η δίκη για την υπεξαίρεση στον Συνεταιρισμό Τρικόρφου

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Συνεχίζεται η δίκη για την υπεξαίρεση στον Συνεταιρισμό Τρικόρφου

 

Συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των δύο Ελλήνων από περιοχές της Αττικής, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι στις 12 Μαρτίου, μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο Συνεταιρισμός Τρικόρφου ότι υπεξαίρεσαν δύο τόνους ελαιολάδου από τη δεξαμενή του ελαιοτριβείου, ενώ έβαλαν και στην τσέπη τους μια προκαταβολή 25.000 ευρώ από δύο παραγγελίες.

Χθες κατέθεσαν και οι τελευταίοι μάρτυρες στην υπόθεση και η δίκη διακόπηκε για τις 7 Μαΐου, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει με τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων.

Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν υπογράψει συμφωνητικό με το Δ.Σ., σύμφωνα με το οποίο θα διαχειρίζονταν οι ίδιοι τη λειτουργία του εργοστασίου την ελαιοκομική περίοδο 2012 – 2013 και αν έμεναν ικανοποιημένοι θα το αγόραζαν. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει μέχρι τώρα οι μάρτυρες στο δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους και διέθεσαν συνολικά 16 τόνους ελαιολάδου σε αγοραστές, χωρίς να μπει ευρώ στο ταμείο του συνεταιρισμού. Μάλιστα, έχει αναφερθεί ότι... δοκιμαστικά κόπηκαν κατ’ εντολή τους από την υπεύθυνη γραμματέα δύο παραστατικά στο όνομα του ενός, το ένα για 140 κιλά λάδι και το άλλο για 1.075 κιλά, δήθεν ότι πήγε στο εργοστάσιο ελαιόκαρπο δικής του παραγωγής για να το βγάλει, ώστε ο αποθηκάριος να ανοίξει την αποθήκη όπου βρισκόταν η δεξαμενή και να πάρουν τους 2 τόνους ελαιολάδου με βυτίο. Πάντως, χθες ένας μάρτυρας υπεράσπισης (και κοινοτάρχης στο Τρίκορφο εκείνη την περίοδο) κατέθεσε ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος έχει στην ιδιοκτησία του 2.500 ελαιόδεντρα στην Ανδρούσα. Εν τω μεταξύ χθες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ξεκαθάρισε ότι οι κατηγορούμενοι διέθεσαν 14 τόνους ελαιολάδου σε έναν έμπορο. Η ποσότητα αυτή ανήκε σε παραγωγούς – συνεταιριστές, που το είχαν αφήσει στις δεξαμενές του συνεταιρισμού προς πώληση και όπως προέκυψε οι παραγωγοί πληρώθηκαν στο ακέραιο για τις ποσότητες αυτές. Η υπεξαίρεση λοιπόν για την οποία κατηγορούνται, αφορά τους 2 από τους συνολικά 14 τόνους, γιατί σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο ακροατήριο ήταν το δικαίωμα που θα εισέπραττε το λιοτρίβι από την πώληση του ελαιολάδου.

Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο κατηγορούμενοι στο ποινικό δικαστήριο είναι για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν προκύψει από μαρτυρίες έως τώρα στη δίκη, από τις 19 Νοεμβρίου του 2012 μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου του 2013, οπότε και εκδιώχθηκαν από το Δ.Σ. του συνεταιρισμού, εκτός από την υπεξαίρεση της ποσότητας λαδιού και των προκαταβολών ύψους 25.000 ευρώ, άφησαν απλήρωτο υπάλληλο, ο οποίος μετέφερε από τα χωράφια τα τσουβάλια και ο συνεταιρισμός χρεώθηκε με 550 ευρώ. Επίσης, ο συνεταιρισμός στη μήνυσή του υποστηρίζει ότι πλήρωσε στην Εφορία το ποσό των 5.955 ευρώ, το οποίο είχαν εισπράξει οι κατηγορούμενοι από παραγωγούς για ΦΠΑ και δάκο, αλλά ποτέ δεν κατέβαλαν στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ν.Κ.


NEWSLETTER