Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 16:39

3 χρόνια με αναστολή για τα πλαστά τιμολόγια σε πρώην οικονομικό υπεύθυνο του ΔΗΠΕΘΕΚ

Γράφτηκε από την

Σε 3 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον 67χρονο πρώην οικονομικό υπεύθυνο του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ο οποίος σε μια πενταετία (2003-2008) εξέδωσε 47 πλαστά τιμολόγια για να μπορεί το θέατρο να εισπράττει τις αμοιβές του από παραστάσεις που έδινε σε άλλους δήμους.

Οπως προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία, τα χρέη είχαν πνίξει το ταμείο του ΔΗΠΕΘΕΚ - και επειδή η επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού αργούσε, χάθηκε μια ρύθμιση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Αυτό ήταν αρκετό για να μην μπορεί πλέον το θέατρο να εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα και να χάσει το δικαίωμα διάτρησης για τα μπλοκ τιμολογίων. Οπως ανέφερε ο πρώην υπάλληλος, μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει το ΔΗΠΕΘΕΚ, άρχισε να εκδίδει αθεώρητα (χωρίς διάτρηση από τη ΔΟΥ) τιμολόγια, συνολικού ύψους 369.778 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να πούμε ότι αφορούσαν πραγματικές συναλλαγές και εισπράχθηκαν μέχρι το τελευταίο ευρώ για λογαριασμό του θεάτρου. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος άλλωστε δεν κατηγορήθηκε ποτέ για υπεξαίρεση, ούτε καταχράστηκε ποτέ χρήματα του νομικού προσώπου - ενώ και για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία με την οποία κάθισε χθες στο εδώλιο, αθωώθηκε.

 

ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Ο κατηγορούμενος, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, αντιμετώπιζε βαριές κατηγορίες που επισύρουν ποινές κάθειρξης. Ωστόσο, μετά και από πρόταση της εισαγγελέα Ευγενίας Αυλίδου, το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι οι προθέσεις του είχαν να κάνουν με την αγάπη του για το θεσμό του ΔΗΠΕΘΕΚ, όχι με δικό του όφελος. Ετσι αποδέχτηκε την πρόταση της εισαγγελέα να μην καταδικαστεί με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά για πλαστογραφία μετά χρήσης, κατ’ εξακολούθηση (δηλαδή την απλή κακουργηματική μορφή της).

 

Η... ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Νωρίτερα είχαν καταθέσει ως μάρτυρες κατηγορίας ο αντιδήμαρχος Σάκης Ηλιόπουλος (πρόεδρος της νεοσύστατης “Φάρις” την επίδικη περίοδο), ο πρώτος διευθυντής της “Φάρις” Πανάγος Φουρναράκος και ο πρόεδρος για 10 μήνες του ΔΗΠΕΘΕΚ, όταν πρωτοανέλαβε η δημοτική αρχή Παν. Νίκα, Δημήτρης Πολίτης (μάρτυρας ήταν και ο ίδιος ο δήμαρχος Παν. Νίκας αλλά χθες έλειπε εκτός πόλης για υπηρεσιακούς λόγους). Οπως προέκυψε από τις μαρτυρίες τους, ο κατηγορούμενος αποκαλύφθηκε όταν συγχωνεύτηκαν οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου Καλαμάτας σε μια εταιρεία, τη “Φάρις”. Πέρα λοιπόν από τον έλεγχο στα οικονομικά των 4 φορέων οι οποίοι ενοποιήθηκαν (ανάμεσά τους και το ΔΗΠΕΘΕΚ), έγινε και ένα τηλεφώνημα από το Δήμο Κρωπίας ότι το τιμολόγιο που είχε κοπεί από το θέατρο ήταν πλαστό. Ετσι ξεκίνησε η έρευνα, ενώ για να καλυφθούν τα χρέη προς το ΙΚΑ, αλλά και τα πρόστιμα που επέβαλε το ΣΔΟΕ για τα συνολικά 47 πλαστά τιμολόγια, ο Δήμος Καλαμάτας πήρε δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο δήμος μετά από διοικητικό συμβιβασμό πλήρωσε 246.743 ευρώ, καθώς και 792.432 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, γιατί είχε χαθεί προγενέστερα η ρύθμιση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πάψουν να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και κατά συνέπεια να πάψει να χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα στο θέατρο. Το τελικό πόρισμα, μάλιστα, συμπέρανε ότι ο δήμος ζημιώθηκε με 39.652 ευρώ από τα τοκοχρεολύσια και άλλες επιβαρύνσεις που τελικά πλήρωσε ο Δήμος Καλαμάτας για να τακτοποιήσει τα χρέη του ΔΗΠΕΘΕΚ. 

Ν.Κ.