Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 10:46

Καλαμάτα: Ξεκίνησε η δίκη για την κλοπή σε εταιρεία πετρελαιοειδών

Γράφτηκε από την

 

Ξεκίνησε χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την κλοπή 161.804 ευρώ το Νοέμβριο του 2012 από το χρηματοκιβώτιο εταιρείας πετρελαιοειδών στην Καλαμάτα, με κατηγορούμενο τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρό της, ο οποίος κατηγορείται ότι πέρασε από μια τρύπα στην περίφραξη, μπήκε στο κτήριο χωρίς να χτυπήσει ο συναγερμός και πήρε τα χρήματα από τις εισπράξεις τριών ημερών των πρατηρίων καυσίμων, όπου φαινόταν στα χαρτιά ως ιδιοκτήτης.

Η σύζυγός του φέρεται επίσης ότι ήξερε και είναι κατηγορούμενη για απλή συνέργεια στην κλοπή, καθώς από κάμερα ασφαλείας φαίνεται ότι τον συνόδεψε μέχρι την πύλη των εγκαταστάσεων το βράδυ πριν την κλοπή –οπότε και ο κατηγορούμενος φέρεται ότι μπήκε μέσα με πρόφαση έχοντας σκοπό να καλύψει έναν αισθητήρα για να μην χτυπήσει ο συναγερμός ανοίγοντας την πόρτα που οδηγούσε στο εσωτερικό του ισογείου, όπου βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο με τις εισπράξεις. 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Χθες στη δίκη κατέθεσε ο πολιτικώς ενάγων και ιδρυτής της εταιρείας, καθώς επίσης και οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου: ο επιθεωρητής πωλήσεων της εταιρείας ο οποίος είχε τοποθετήσει τα χρήματα στο χρηματοκιβώτιο, ο φύλακας των εγκαταστάσεων και η σύζυγος του φύλακα (η οποία άνοιξε το προηγούμενο βράδυ από την κλοπή στον κατηγορούμενο) και ένας αστυνομικός, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έγινε καταγγελία και κατονομάστηκε ως δράστης ο κατηγορούμενος.

Η δίκη, λόγω παρέλευσης του ωραρίου διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 21 Μαΐου, οπότε αναμένεται να εξεταστούν οι μάρτυρες υπεράσπισης και να απολογηθεί ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν δέχεται ότι έκλεψε τα χρήματα.

“ΣΑΝ ΝΑ ‘ΜΟΥΝ ΕΓΩ”

Οπως κατέθεσε ο πολιτικώς ενάγων και ιδρυτής της εταιρείας, ο κατηγορούμενος ήταν υπάλληλός του 20 χρόνια και τον εμπιστευόταν τυφλά -“ήταν σαν να ‘μουν εγώ”, είπε. Οταν λοιπόν ίδρυσε τη δική του εταιρεία πετρελαιοειδών (ο πολιτικώς ενάγων πιο πριν ήταν και παρέμεινε και μετά διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος αθηναϊκής αντίστοιχης εταιρείας) όρισε, το 2003, τον κατηγορούμενο διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρείας του. Και όταν η εταιρεία το 2005 βγήκε στη λιανική, επειδή δεν γινόταν να δοθεί άδεια λειτουργίας πρατηρίου καυσίμων σε εταιρεία χονδρικής, ο πολιτικώς ενάγων -όπως ο ίδιος κατέθεσε χθες στο δικαστήριο- άνοιξε το πρώτο από τα πρατήρια καυσίμων, στο όνομα του κατηγορουμένου και το έκανε και για τα επόμενα. Ξεκαθάρισε δε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος ήταν διαχειριστής και υπεύθυνος των πρατηρίων και δεν υπήρχε καμία σύμβαση εμπορικής συνεργασίας. Αυτό σύμφωνα με τον πολιτικώς ενάγοντα αποδεικνύει ότι τα πρατήρια ανήκαν στην εταιρεία και ήταν στο όνομα του κατηγορουμένου μόνο στα χαρτιά -κι ούτε υπήρχε λογαριασμός όπου έμπαιναν στο όνομά του (σ.σ. του κατηγορουμένου) οι εισπράξεις από τα βενζινάδικα.

ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις του πολιτικώς ενάγοντα και μαρτύρων του κατηγορητηρίου, οι εισπράξεις από τα πρατήρια έμπαιναν καθημερινά στο χρηματοκιβώτιο των εγκαταστάσεων της εταιρείας και από τα χρήματα αυτά πληρώνονταν και οι υπάλληλοι στα βενζινάδικα. Ο κατηγορούμενος εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν οι μάρτυρες, πέρα από το μισθό του ως διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου της εταιρείας, δεν είχε άλλες απολαβές κι ούτε έκανε να λαμβάνει τίποτα από τα πρατήρια, τα οποία λειτουργούσε η εταιρεία.

Ο πολιτικώς ενάγων σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε ότι το όνομα του κατηγορουμένου φαίνονταν μόνο στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι στα βενζινάδικα πληρώνονταν από τα χρήματα των εισπράξεων, που έφερναν οι ίδιοι στις εγκαταστάσεις ή πήγαινε και τα έπαιρνε από τα πρατήρια ο επιθεωρητής πωλήσεων και μάρτυρας στη δίκη. Ο πολιτικώς ενάγων είπε ακόμα ότι όλα τα θέματα κατέληγαν στον ίδιο και ο κατηγορούμενος δεν είχε καμία εμπλοκή ούτε στη λειτουργία των πρατηρίων, ούτε στις πληρωμές.

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ

Σύμφωνα με τα έγγραφα και το βιντεοσκοπικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία, αλλά και την κατάθεση του πολιτικώς ενάγοντα και των άλλων μαρτύρων, ο δράστης της κλοπής μπήκε από μια τρύπα στην περίφραξη. Σε ένα σημείο της, για να περνά μια σωλήνα για την εκφόρτωση καυσίμων από τα δεξαμενόπλοια στη θάλασσα στις δεξαμενές των εγκαταστάσεων, υπήρχε ένα άνοιγμα, το οποίο έκλεινε με τσιμεντόλιθους που εύκολα κάποιος έσπρωχνε για να μπει. Ο κλέφτης λοιπόν μπήκε από εκεί στις 4.30 το πρωί της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου του 2012, έμεινε 20 λεπτά στις εγκαταστάσεις και παρόλο που ο συναγερμός είχε ενεργοποιηθεί από τον φύλακα, δεν χτύπησε –καθώς είχε μπει από νωρίτερα (σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες) ένα κάλυμμα στον αισθητήρα, σε πόρτα της βόρειας πλευράς του κτηρίου. Οποιος άνοιξε το χρηματοκιβώτιο, ήξερε το συνδυασμό και είχε και το κλειδί. Μεταξύ των ατόμων οι οποίοι ήξεραν ήταν και ο κατηγορούμενος.

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Ο πολιτικώς ενάγων ανέλυσε μία προς μία στην κατάθεσή του τις υπόνοιες για την ενοχή του κατηγορουμένου, που στη συνέχεια έγιναν γι’ αυτόν βεβαιότητα και τον κατήγγειλε στην Ασφάλεια Καλαμάτας ως το δράστη της κλοπής. Εκτός του ότι γνώριζε το συνδυασμό, ο κατηγορούμενος το προηγούμενο βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 8.30, πήγε στις εγκαταστάσεις μαζί με την σύζυγό του (η οποία είναι επίσης κατηγορούμενη για απλή συνέργεια στην κλοπή). Η σύζυγός του και λογίστρια στην εταιρεία, έμεινε στο αυτοκίνητο ενώ στον κατηγορούμενο άνοιξε η γυναίκα του φύλακα. Είπε ότι του είχαν πέσει τα κλειδιά του σπιτιού του όταν στις 10 το βράδυ του Σαββάτου έστειλε από το ισόγειο ένα φαξ. Ομως, σύμφωνα με τον πολιτικώς ενάγοντα, έλεγξαν και κανένα φαξ δεν είχε σταλεί και επιπλέον ο κατηγορούμενος είχε φύγει γύρω στις 5.30 το απόγευμα και δεν ξαναγύρισε παρά μόνο το επόμενο βράδυ. Επειτα, ως ύποπτο θεώρησε ότι ο κατηγορούμενος έμεινε δύο λεπτά και έφυγε, το ένα λεπτό μάλιστα με σβηστά φώτα, για να βάλει (πάντα σύμφωνα με την κρίση του πολιτικώς ενάγοντα) τον αισθητήρα στην πόρτα.

ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΕΝΑΓΩΝ: ΕΠΟΠΤΕΥΕ ΤΟ ΧΩΡΟ

Ο πολιτικώς ενάγων είπε επίσης στην κατάθεσή του ότι τον κατηγορούμενο, το μεσημέρι του Σαββάτου, τον είχε πιάσει η κάμερα ασφαλείας να κατευθύνεται προς την τρύπα της περίφραξης από την εσωτερική πλευρά. Μια ώρα μετά φάνηκε από μια άλλη κάμερα να παρκάρει το αυτοκίνητό του από την εξωτερική μεριά και αυτό έκρινε πως το έκανε για να εποπτεύσει το σημείο όπου ήταν η τρύπα, αυτή τη φορά απ’ έξω. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν κάθε κίνηση του δράστη της κλοπής, αλλά η ευκρίνεια της λήψης δεν ήταν τέτοια που να πει κανείς με βεβαιότητα πως είναι ο κατηγορούμενος. Ωστόσο, ο πολιτικώς ενάγων και ένας ακόμα μάρτυρας κατέθεσαν ότι ταίριαζε ο σωματότυπος του δράστη με αυτόν του κατηγορουμένου. Αλλά και η συμπεριφορά του μετά που έγινε η κλοπή οδήγησε τον πολιτικώς ενάγοντα στη βεβαιότητα για την ενοχή του. Είπε λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος από την επομένη της κλοπής προσποιήθηκε ότι αρρώστησε και έπαιρνε αναρρωτικές άδειες, ώσπου στις 14 Δεκεμβρίου παραιτήθηκε και έφυγε από την Καλαμάτα.