Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 08:11

Μεσσηνία: Κοινωφελής εργασία σε Δήμο Μεσσήνης και ΚΕΦΙΑΠ για ανήλικους παραβάτες

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Κοινωφελής εργασία σε Δήμο Μεσσήνης και ΚΕΦΙΑΠ για ανήλικους παραβάτες

 

Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας εξαπλώνεται και στους ανήλικους παραβάτες και ήδη το Δικαστήριο Ανηλίκων Καλαμάτας επέβαλε σε δύο περιπτώσεις ως αναμορφωτικό μέτρο την παροχή εργασίας χωρίς αμοιβή.

Οι ανήλικοι άνω των 15 χρονών και νέοι 18 έως 25 χρονών έχουν λοιπόν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποδοχείς φορείς: το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας και τον Δήμο Μεσσήνης, που φάνηκε πρωτοπόρος και αποδέχτηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συμπεριληφθεί ως υποδοχέας. Στο παράρτημα φορέων προβλέπεται επίσης να ενταχθούν στο άμεσο μέλλον ο Δήμος Καλαμάτας και η Π.Ε. Μεσσηνίας.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Σε επικοινωνία της “Ε” με την επιμελήτρια Ανηλίκων Καλαμάτας Αγγελική Ρουμελιώτου μας εξήγησε ότι το εν λόγω μέτρο ξεκίνησε πιλοτικά και οι πρώτες διαπιστώσεις από την εφαρμογή του αναμένονται φέτος το φθινόπωρο. Μετά θα ανοίξει διάλογος-πρόσκληση για συμπερίληψη στο θεσμό της κοινωφελούς εργασίας προς νέους φορείς, όπως το νοσοκομείο, νομικά πρόσωπα δημοσίου αλλά και ιδιωτικού δικαίου (μη κερδοσκοπικά), καθώς και ΜΚΟ.

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ

Η κ. Ρουμελιώτου είπε επίσης ότι οι επιμελητές ανηλίκων είναι σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να ενημερώνουν για τις διαπιστώσεις τους, καθώς “η κοινωφελής εργασία είναι από τα μέτρα που συνιστούν μια πολύ σοβαρή εναλλακτική αντί του εγκλεισμού σε ιδρύματα αγωγής ή καταστήματα κράτησης, με κυρίαρχο ρόλο αυτόν της διαπαιδαγώγησης”. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε καταλήγοντας η επιμελήτρια “η επίβλεψη βάσει της αρχής της επικουρικότητας γίνεται από την επιμελήτρια Ανηλίκων και αρμόδιο στέλεχος του φορέα υποδοχής”.

Εν τω μεταξύ ο επιμελητής Ανηλίκων (ο οποίος προτείνει την επιβολή του μέτρου στο δικαστήριο) επιλέγει και τον εγκεκριμένο φορέα, όπου ο ανήλικος θα παράσχει την εργασία του. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να μην επιβάλλονται επικίνδυνες για τον ανήλικο εργασίες και δραστηριότητες και να είναι σύμφωνες με την εργατική νομοθεσία που αφορά στην ηλικία του.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Βασικός στόχος του μέτρου είναι η κοινωνική ένταξη του ανηλίκου, αλλά και η αξιοποίηση της ευεργετικής επίδρασης της εργασίας στην προσωπικότητά του. Επίσης, μέσω της εφαρμογής του το δικαστήριο επιδιώκει να δώσει μια διέξοδο στον ανήλικο παραβάτη με την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι ναι μεν επιβάλλεται από το αρμόδιο δικαστήριο, αλλά προϋποθέτει τη συναίνεση του ανηλίκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον σχετικό νόμο ο φορέας υποδοχής θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις γνώσεις και τις δεξιότητες κάθε ανηλίκου ή νέου παραβάτη, ενώ η διάρκεια εφαρμογής του (που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 150 ώρες, ή αλλιώς τις 180 ώρες για ένα κακούργημα) έχει να κάνει με τη βαρύτητα της πράξης, την προσωπικότητα του ανηλίκου, καθώς και τις συνθήκες όπου ζει.


NEWSLETTER