Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 09:44

Δικαίωση κατοίκων για το νεκροταφείο Ασπροχώματος

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δικαίωση κατοίκων για το νεκροταφείο Ασπροχώματος

 

Δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας οι δύο κάτοικοι του Ασπροχώματος οι οποίοι πέρυσι στις 6 Νοεμβρίου προσέφυγαν δικαστικά κατά της επέκτασης του νεκροταφείου.

Με απόφασή του το δικαστήριο (που δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου) απαγόρευσε προσωρινά στο Δήμο Καλαμάτας να συνεχίσει τις εργασίες για την επέκταση του κοιμητηρίου Ασπροχώματος σε οικόπεδο απέναντι. Επίσης, απαγόρευσε στο δήμο, σε εργάτη ή σε εργολάβο του να προχωρήσουν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, καθώς και να γίνει ταφή νεκρών σε αυτό ή μεταφορά οστών στο οστεοφυλάκιο που είχε κατασκευαστεί στο οικόπεδο ή να τοποθετηθούν οστά στο νέο χωνευτήριο.

Οι κάτοικοι είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Καλαμάτας ισχυριζόμενοι ότι επέκτεινε διά της... πλαγίας οδού το νεκροταφείο και χωρίς να τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία το υφιστάμενο νεκροταφείο, χτίζοντας νέο οστεοφυλάκιο και ανοίγοντας πηγάδι για τα κόκαλα σε οικόπεδο που του παραχώρησε η Εκκλησία βόρεια του υπάρχοντος, με το οποίο τα χωρίζει ένας δρόμος.

Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Πιο αναλυτικά, με την αίτησή τους που συζητήθηκε πέρυσι στις 12 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι ζητούσαν και πέτυχαν να σταματήσει ο δήμος τις εργασίες στο οικόπεδο της Εκκλησίας απέναντι από το υφιστάμενο νεκροταφείο, διότι προσβάλλεται με τον τρόπο αυτό η προσωπικότητά τους και υποβαθμίζεται το περιβάλλον, καθώς θεωρούν ότι ο δήμος κάνει έτσι επέκταση του υπάρχοντος κοιμητηρίου, που όμως την απαγορεύει το σχέδιο πόλης. Επιπλέον, το σχέδιο πόλης προβλέπει ότι το οικοδομικό τετράγωνο όπου φέρεται πως έγινε η επέκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου προορίζεται αμιγώς για κατοικίες, και ήδη έχει πάρει ΦΕΚ η εν λόγω πολεοδομική μελέτη στην οποία βασίζονται.

Ο δικηγόρος τους Διονύσης Αλευράς μιλώντας στην “Ε” είπε ότι “είναι μια εξαιρετικά δίκαιη και ισορροπημένη απόφαση εδραζόμενη στις επιταγές του νόμου”. Εξήγησε λοιπόν, ότι “το αιτητικό στην ουσία της υπόθεσης έγινε απολύτως δεκτό, ως κατά την εκτίμησή μας όφειλε – δηλαδή ότι ο Δήμος Καλαμάτας εμποδίζεται πλέον να προβεί στην επέκταση του χώρου του νεκροταφείου Ασπροχώματος για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τηρήθηκε καμία νόμιμη προϋπόθεση από αυτές που επιτάσσει ο νόμος”. Και πρόσθεσε:

“Οι προσφεύγοντες κάτοικοι του Ασπροχώματος, ιδιοκτήμονες του εγγύς χώρου, προσέφυγαν δηλώνοντας και αποδεικνύοντας ότι προσβλήθηκαν στο δικαίωμα της προσωπικότητας, στο δικαίωμά τους να ζουν ελεύθερα με διασφάλιση στοιχειωδών περιβαλλοντικών όρων”.

Να σημειωθεί ότι, όπως εξάλλου ορίζει και η απόφαση του δικαστηρίου, θα ασκηθεί επίσης αγωγή κατά του δήμου. Ηδη, είπε ο κ. Αλευράς, ετοιμάζεται και “θα εγερθεί αγωγή κατά του Δήμου Καλαμάτας, ακριβώς επειδή αυτό ορίζει ο νόμος” - και “θα είναι ταυτοσήμου αιτητικού με αυτή των ασφαλιστικών μέτρων”.   

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER