Κυριακή, 20 Μαϊος 2018 08:53

Σε Μικτό Ορκωτό η δίκη για τη δολοφονία Γυφτέα

Γράφτηκε από την
Σε Μικτό Ορκωτό η δίκη για τη δολοφονία Γυφτέα

Σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, σε ημερομηνία και τόπο που θα ορίσει ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας, θα εκδικαστεί τελικά η υπόθεση δολοφονίας του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα.

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα καθίσει ένας 51χρονος Καλαματιανός... φίλος του θύματος και φερόμενος ως ηθικός αυτουργός του στυγερού εγκλήματος, ο οποίος είναι υπόδικος για την εν λόγω υπόθεση στις φυλακές Κορυδαλλού.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του είναι ιδιαιτέρως βαρύ, αφού θα δικαζόταν στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας για κατηγορίες που επιφέρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, αλλά η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο λόγω αναρμοδιότητας του Κακουργοδικείου.

Ειδικότερα, τον 51χρονο Καλαματιανό βαρύνουν κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε: Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα κατά συναυτουργία με ειδεχθή τρόπο (αδίκημα το οποίο εκδικάζεται από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο). Ληστεία κατά συναυτουργία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα που συνδέεται αιτιωδώς με τη σκοπούμενη θανάτωση του Παν. Γυφτέα.

Σε βάρος του κατηγορουμένου οι δικαστικές αρχές είχαν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία του επιχειρηματία στις 24 Φεβρουαρίου του 2012, δεκατρείς μήνες μετά το στυγερό έγκλημα. Ο 51χρονος Καλαματιανός είχε οδηγηθεί τότε στον εισαγγελέα Καλαμάτας από τις φυλακές όπου κρατείτο για υπόθεση ναρκωτικών. Απολογούμενος, είχε ισχυριστεί ότι δεν σχετίζεται με την υπόθεση.

Ενταλμα είχε εκδοθεί και για έναν Ρωσοπόντιο, ο οποίος σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές ανήκε στην ομάδα των 4 ή 5 ατόμων που κατ' εντολήν του 51χρονου είχαν στήσει καρτέρι για να ληστέψουν τον Παν. Γυφτέα και, όταν εκείνος αντιστάθηκε, τον σκότωσαν.

 

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Θυμίζουμε ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε ύστερα από ένα χρόνο ερευνών από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε τότε η συνεργασία της Υποδιεύθυνσης με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, καθώς οι συνομιλίες που είχαν καταγραφεί για μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών στον Ασπρόπυργο (το ίδιο σχεδόν διάστημα με τη δολοφονία) αξιοποιήθηκαν μετέπειτα από τους αξιωματικούς της Καλαμάτας. Ετσι, οδηγήθηκαν στον 51χρονο Καλαματιανό και στον Ρωσοπόντιο.

Οπως είχε προκύψει τότε από τα στοιχεία που είχε η Αστυνομία, οι  κατηγορούμενοι μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες στη δολοφονία είχαν "επαγγελματική εμπειρία" στις ληστείες. Φάνηκε επίσης πως πηγαινοέρχονταν για αρκετό διάστημα μεταξύ Αθήνας και Καλαμάτας πριν τη δολοφονία.

Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011 μέχρι τη δολοφονία του Παν. Γυφτέα στις 27 του ίδιου μήνα, φαίνεται -σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας- πως δρούσαν και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν τότε ότι τα μέλη της σπείρας φρόντιζαν να μην αφήνουν ίχνη πίσω τους, ενώ δεν είναι απίθανο να ξεφορτώνονταν και τα κινητά που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνομιλίες.

 

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΥΦΤΕΑ

Στην υπόθεση της δολοφονίας του άτυχου επιχειρηματία, οι δράστες ήταν πολύ καλά διαβασμένοι - πράγμα στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά και το ότι ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός και ιθύνων νους της δολοφονίας, φέρεται να είχε φιλικές σχέσεις με το θύμα. Ακόμα και το αυτοκίνητο που έκλεψαν και χρησιμοποίησαν στην ενέδρα οι δράστες είχε κλαπεί από περιοχή κοντά στο γυμναστήριο όπου πήγαινε ο επιχειρηματίας.

Ο 51χρονος Καλαματιανός “φίλος” του θύματος φαίνεται από τις συνομιλίες πως είχε φύγει από την Καλαμάτα για την Αθήνα πριν από τη δολοφονία. Συνομιλούσε όμως τηλεφωνικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο με την ομάδα των δραστών -και ειδικότερα με τον ταυτοποιημένο ως φυσικό δράστη- όσο και με τον άτυχο επιχειρηματία, τον οποίο κατηγορείται ότι ήθελε να ρίξει στη φονική ενέδρα.

Ν.Κ.


NEWSLETTER