Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 09:30

Μεσσηνία: Ξεκίνησε η δίκη εγκληματικής ομάδας διακίνησης ναρκωτικών

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Ξεκίνησε η δίκη εγκληματικής ομάδας διακίνησης ναρκωτικών

 

Για ένα κατηγορητήριο που κινείται στις παρυφές του... παροξυσμού έκανε λόγο η υπεράσπιση του γνωστού 56χρονου ποινικού ο οποίος συνελήφθη πέρυσι στις αρχές Νοεμβρίου, κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής ομάδας που διακινούσε ναρκωτικά στη Μεσσηνία και όμορους νομούς.

Την φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των κατηγορουμένων από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι την εξάρθρωση του κυκλώματος στις 8 Νοεμβρίου.

Χθες ξεκίνησε η δίκη, και στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν ως κατηγορούμενοι 15 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων και 4 γυναίκες. Οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 17, και από τους υπόλοιπους ο ένας εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του και ο άλλος δικάζεται ωσεί παρών.

Στις αρχικές τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αρνήθηκαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των φερόμενων ως μελών του κυκλώματος και δεν προκύπτει να μοιράζονταν κάποιο κοινό κέρδος, οπότε δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Οι όποιες πωλήσεις ναρκωτικών που μπορεί να έχουν γίνει αποδόθηκαν από τους συνηγόρους σε συναλλαγές μεταξύ εξαρτημένων από τα ναρκωτικά χρηστών. 

ΔΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Στη διάρκεια της δίκης η έδρα διέκοψε αρκετές φορές για να απαντήσει στο αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης άλλη μέρα για να προσέλθουν οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας. Κάτι που, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα, απέρριψε το δικαστήριο ως ανέφικτο. Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, υπηρετεί με απόσπαση στο Διδυμότειχο και έστειλε χαρτί γιατρού ότι έχει κάποια λοίμωξη και είναι με πυρετό, οπότε δεν μπορεί να προσέλθει στη δίκη. Οταν λοιπόν διατυπώθηκε η ένσταση από την υπεράσπιση και κατ’ εντολή της έδρας επικοινώνησαν με τον εν λόγω αστυνομικό, προέκυψε ότι, άσχετα από την αδιαθεσία του, δεν μπορεί να έρθει από το Διδυμότειχο. Τελικώς, η κατάθεσή του διαβάστηκε - και στο σχολιασμό της από τους συνηγόρους προέκυψαν αρκετά ζητήματα που αφορούσαν τις ποσότητες των ναρκωτικών και πώς αυτές υπολογίστηκαν στο κατηγορητήριο, καθώς και αντιφάσεις σχετικά με τις επιβαρυντικές ποινικά τηλεφωνικές συνομιλίες, που σύμφωνα με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων αυθαίρετα ενοχοποιούν τους πελάτες τους. Εν τω μεταξύ ένας ακόμα μάρτυρας αστυνομικός έστειλε φαξ για να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Οι τρεις υπόλοιποι μάρτυρες του κατηγορητηρίου, αστυνομικοί και αυτοί, είπαν ότι συμμετείχαν ο καθένας σε μια έρευνα και δεν ξέρουν τίποτα για την υπόθεση – ενώ ο ένας ήρθε για να καταθέσει την κλοπή ενός κινητού από γραφείο της Εισαγγελίας από κατηγορούμενο. 

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Και σε αυτή τη δίκη τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα. Κανένας δεν έμπαινε στο κτήριο χωρίς να ελεγχθεί, ενώ η είσοδος από την πλευρά της Αριστομένους παρέμεινε κλειδωμένη και με τα ρολά κατεβασμένα. Το ίδιο ίσχυε και για την είσοδο στην αίθουσα του Εφετείου, όπου και εκεί αστυνομικοί δεν άφηναν κανέναν να εισέλθει χωρίς έλεγχο, ενώ και στη διάρκεια της δίκης άνδρες της ΟΠΚΕ είχαν ζώσει τους κατηγορούμενους κάνοντας κλοιό γύρω τους.

Οσο για τις κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται οι κατηγορούμενοι είναι κατά περίσταση οι εξής: Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη ως μέλους σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση και ηθική αυτουργία σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ’ επάγγελμα με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, διευκόλυνση της μεταφοράς πολιτών τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΙΧΝΙΑΣΗΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και την κατάθεση του βασικού μάρτυρα που διαβάστηκε στο ακροατήριο (οι υπόλοιποι μάρτυρες κατηγορίας δεν είχαν να εισφέρουν κάτι το σημαντικό στη δίκη) ο γνωστός 56χρονος Καλαματιανός ποινικός συνελήφθη πέρυσι στις 8 Νοεμβρίου από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής ομάδας που διακινούσε ναρκωτικά στη Μεσσηνία, τουλάχιστον για 4 μήνες.

Πέρυσι το Νοέμβριο είχαν συλληφθεί συνολικά 9 άτομα, μεταξύ των οποίων και 3 γυναίκες. Από τους πρώτους οι οποίοι συνελήφθησαν ήταν και η σύζυγος του φερόμενου ως αρχηγού, σε μπλόκο που είχε στηθεί στα διόδια της Βελιγοστής, καθώς η Δίωξη Ναρκωτικών γνώριζε ότι έφερνε με ταξί από την Αθήνα ένα πακέτο με κοκαΐνη. Η ταξιτζής η οποία έκανε το δρομολόγιο είναι και αυτή μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη για συμμετοχή στη μεταφορά των ναρκωτικών, όπως και ο σύζυγός της – ο οποίος επιπλέον κατηγορείται και για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Στις έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια των συλληφθέντων και σε άλλους χώρους, οι αστυνομικοί βρήκαν ποσότητες κοκαΐνης και χασίς, μικροποσότητες ηρωίνης, χρήματα και μεθαδόνη. Οπως ανέφερε ο αστυνομικός στην κατάθεση που διαβάστηκε, η φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση είχε διακινήσει σε διάστημα 4 μηνών 1.300 γραμμάρια κοκαΐνη, 1,5 κιλό ηρωίνη και άγνωστες ποσότητες χασίς, με τζίρο που ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙ

Οπως κατέθεσε χθες αστυνομικός, μέσα στο ταξί με το οποίο η σύζυγος του 56χρονου κατηγορείται ότι έφερνε ένα πακέτο με 102,2 γραμμάρια κοκαΐνη από την Αθήνα, βρισκόταν και ο ανήλικος γιος του ζευγαριού, ο οποίος δεν είναι 10 χρονών. Οδηγός του ταξί ήταν μία αυτοκινητίστρια από τη Μεσσήνη, σύζυγος του ιδιοκτήτη του οχήματος, ενώ στο πίσω κάθισμα κάθονταν η πρώην σύζυγος του φερόμενου ως αρχηγού και ο γιος του. Η ποσότητα της κοκαΐνης, διαμοιρασμένη σε δύο διαφορετικές συσκευασίες, βρέθηκε μέσα στην τσάντα της πρώην συζύγου.

Στην ποινική δίωξη που μετέπειτα ασκήθηκε, η οδηγός του ταξί και ο σύζυγός της κατηγορήθηκαν ότι άλλοτε η μία και άλλοτε ο άλλος έφερναν τα ναρκωτικά από την Αθήνα, για λογαριασμό της φερόμενος ως εγκληματικής ομάδας.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το κουβάρι για την εγκληματική δράση του κυκλώματος ξεκίνησε να ξετυλίγεται από μια καταγγελία. Στα ονόματα που ανέφεραν οι πληροφορίες ήταν και αυτό ενός απόστρατου αστυνομικού, ο οποίος στη δίκη εκπροσωπείται από τον συνήγορό του. Η πηγή απ’ όπου προήλθε η ενημέρωση για τις δραστηριότητες του γνωστού ποινικού και των άλλων κρίθηκε ως αξιόπιστη, κι έτσι άρχισε η παρακολούθηση των τηλεφώνων.

Ο φερόμενος ως αρχηγός, σύμφωνα με τις διώξεις που ασκήθηκαν, ήταν αυτός ο οποίος κανόνιζε πώς θα γίνεται η διακίνηση του... εμπορεύματος, μιλούσε με τους προμηθευτές και είχε το γενικό πρόσταγμα. Η σύζυγός του -σύμφωνα πάντα με τις διωκτικές αρχές- ήταν αυτή που ανά τακτά χρονικά διαστήματα έφερνε τα ναρκωτικά από την Αθήνα με το ταξί του Νησιώτη.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις απολογίες των κατηγορούμενων, ενώ χθες κατέθεσαν και οι μάρτυρες υπεράσπισης.

Ν.Κ.


NEWSLETTER