Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 10:09

Καλαμάτα: Μόνο ένας παραδέχτηκε διακίνηση ναρκωτικών

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Μόνο ένας παραδέχτηκε διακίνηση ναρκωτικών

 

Μόνο ο ένας από τους 17 κατηγορούμενους στη δίκη του κυκλώματος που φέρεται ότι διακινούσε ναρκωτικά και εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας πέρυσι τον Νοέμβριο, παραδέχτηκε ότι έκανε διακίνηση, αλλά μόνος του.

Στην απολογία του αρνήθηκε ότι είχε για προμηθευτή τον γνωστό 56χρονο ποινικό, ο οποίος κατηγορείται ως ο ιθύνων νους της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης. Δύο ακόμα από τους κατηγορούμενους ισχυρίστηκαν ότι αυτοί αγόρασαν ηρωίνη από τον συγκατηγορούμενό τους, ο οποίος παραδέχτηκε ότι πωλούσε, αλλά για να ικανοποιήσουν το πάθος τους και όχι για περαιτέρω διακίνηση. Θύμα κυκλώματος αλλοδαπών που “φύτεψαν” την κοκαΐνη στην τσάντα της ισχυρίστηκε ότι έπεσε η πρώην σύζυγος του 56χρονου, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα.

Χθες δεύτερη μέρα της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις απολογίες των 15 εκ των 17 κατηγορουμένων, καθώς ο ένας εκπροσωπείται από το δικηγόρο του και ο άλλος δικάζεται ωσεί παρών.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή στις 29 του μήνα με τις αγορεύσεις της εισαγγελέα και των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Ο πρώτος ο οποίος απολογήθηκε ήταν ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος. Η απολογία του δεν κράτησε πολύ γιατί πέρα του ότι μιλά με μηχανική υποστήριξη (έχει διαγνωστεί με αναπηρία 87% λόγω ανίατης ασθένειας και μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του), δεν είχε πολλά να πει, καθώς αρνήθηκε ό,τι του καταμαρτυρούν. “Δεν μου βρήκαν τίποτα –δεν το παίζω πονηρός, έχω εμπειρία με τα δικαστήρια”, είπε απευθυνόμενος στην έδρα, προσθέτοντας ότι “το έχουν παρακάνει” (σ.σ. προφανώς αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν). Και διαμαρτυρήθηκε λέγοντας “τι πράγματα είναι αυτά; Δεν τα δέχομαι με τίποτα”.

Αμέσως μετά απολογήθηκε η σύζυγός του, στην οποία οι διωκτικές αρχές αποδίδουν ότι είχε και αυτή ηγετικό ρόλο και κατηγορείται ότι έφερνε το πακέτο με τα 102,2 γραμμάρια κοκαΐνης από την Αθήνα με το ταξί, όπου βρισκόταν και ο ανήλικος γιος του ζευγαριού. Φανερά καταβεβλημένη σωματικά (μετά την απολογία της ζήτησε να την πάνε στο νοσοκομείο) ισχυρίστηκε ότι ανέβαινε με ταξί στην Αθήνα για να πηγαίνει αυτή και το παιδί τους -το οποίο αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας- στο γιατρό, αλλά αγόραζε και τη δόση τους, γι’ αυτήν και τον σύντροφό της. Εξήγησε επίσης ότι παίρνει φάρμακα και δεν είναι σε θέση να οδηγεί. Οσο για το πακέτο κοκαΐνης ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε από την αρχή του ταξιδιού τους πως η πρώην σύζυγος του συντρόφου της και συγκατηγορούμενή τους το είχε στην τσάντα της. Υποστήριξε ότι αυτή πήγε να την πάρει για να έρθουν μαζί στην Καλαμάτα γιατί χτύπησε και ήταν ανήμπορη να αυτοεξυπηρετηθεί, οπότε θα την φιλοξενούσαν στο σπίτι τους στη Μεσσήνη. 

Ο επόμενος ο οποίος απολογήθηκε ήταν ο κατηγορούμενος ως “δεξί χέρι” του 56χρονου. Με το που ανέβηκε να απολογηθεί είπε αμέσως ότι αποδέχεται ότι έκανε διακίνηση όχι όμως ότι προμηθευτής του ήταν ο γνωστός ποινικός. Παραδέχτηκε ότι κάνει χρήση ναρκωτικών και στο πρόγραμμα δεν κάνουν δουλειά τα υποκατάστατα που τους χορηγούν. Ισχυρίστηκε ότι τα ναρκωτικά τα αγόραζε από ντόπιους τσιγγάνους και δεν είχε ποτέ “ψωνίσει” από την Αθήνα. Υποστήριξε ακόμη ότι ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος, του πρόσφερε ένα μεροκάματο στο στάβλο του, γιατί όπου και αν πήγαινε για δουλειά οι πόρτες ήταν κλειστές. Οσο για μια πλαστή σφραγίδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας που βρέθηκε στο σπίτι του, απάντησε αόριστα ότι κάποιος την έφερε, αλλά δεν την χρησιμοποίησε ποτέ γιατί του ήταν άχρηστη.

Ο ιδιοκτήτης του ταξί με το οποίο μετέφεραν το πακέτο της κοκαΐνης από την Αθήνα, το βράδυ που έπιασαν οι αστυνομικοί τη σύντροφο και την πρώην σύζυγο του γνωστού ποινικού, αρνήθηκε κάθε σχέση με μεταφορά ναρκωτικών, αλλά και παράτυπων μεταναστών, που επίσης κατηγορείται ότι έκανε. Υποστήριξε ότι η μόνη σχέση που είχε με τον 56χρονο ήταν ένα “γεια” το οποίο έλεγαν όταν πήγαινε στα κτήματά του, που γειτνιάζουν με την κατοικία του γνωστού ποινικού. Μια φορά ισχυρίστηκε ότι μίλησαν για να συνεννοηθούν να πάει κούρσα στην Αθήνα έναν γνωστό του 56χρονου, ενώ η σύζυγός του έπαιρνε κάποιες φορές το παιδί του ζεύγους από το σχολείο. Σε ό,τι αφορά τους παράτυπους μετανάστες, υποστήριξε ότι ένας αλλοδαπός που είχε δώσει την επαγγελματική του κάρτα ρώτησε αν μπορεί να μεταφέρει 6 συμπατριώτες του από το Μεσολόγγι στη Νεμέα κι έτσι πήρε έναν συνάδελφό του και πήγαν να τους πάρουν μην ξέροντας ότι πρόκειται για μη νόμιμους μετανάστες.

Η σύζυγος του αυτοκινητιστή, αυτοκινητίστρια και η ίδια, έκλαιγε όταν ανέβηκε για να απολογηθεί. Ισχυρίστηκε ότι η μόνη επαφή με τον 56χρονο και τη σύζυγό του ήταν ότι έπαιρνε το παιδί τους από το σχολείο και 3-4 φορές τους είχε πάει (τη γυναίκα και το παιδί) σε γιατρούς στην Αθήνα. Το βράδυ που τους συνέλαβαν και οδηγούσε το ταξί, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να ξέρει τι μετέφερε στην τσάντα της η πρώην σύζυγος του γνωστού ποινικού, η οποία υποστήριξε ότι φαινόταν να είναι πολύ άσχημα και σε όλη τη διαδρομή κοιμόταν.

Ο επόμενος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι η μόνη σχέση που είχε με τον γνωστό ποινικό ήταν επαγγελματική, αφού είναι σιδεράς και είχε φτιάξει τις πόρτες και τα παράθυρα στο στάβλο για τα πρόβατα και είχε βάλει τα κάγκελα στο σπίτι.

Η πρώην σύζυγος του 56χρονου μίλησε για το ατύχημα που είχε πριν χρόνια και στέρησε τη σωματική της ρώμη, ενώ την κατέστρεψε και οικονομικά. Το πόδι της, όπως είπε, κόπηκε και το επανασυγκόλλησαν, όμως η οικονομική της κατάσταση την ανάγκασε να βγει ζητιανιά στα φανάρια και στο τέλος έπαθε μόλυνση. Τότε άρχισε να αναζητά ό,τι μπορούσε να απαλύνει τους αφόρητους πόνους και έπεσε θύμα κυκλώματος αλλοδαπών που διακινεί ναρκωτικά στην Ομόνοια. Ισχυρίστηκε λοιπόν στο δικαστήριο ότι για να τους ξεπληρώνει έβαζαν τα ναρκωτικά στην τσάντα της και έβγαινε μαζί τους στις πιάτσες των ναρκομανών, ώστε αυτοί να μην κουβαλάνε τίποτα πάνω τους. Εκείνη τη μέρα που ξεκίνησαν για τη Μεσσήνη από την Αθήνα με το ταξί ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε τι ναρκωτικά είχε στην τσάντα και πως ήταν σκαστή από τους αλλοδαπούς, επειδή την προηγούμενη νύχτα την είχαν χτυπήσει άσχημα. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι είχε τρομοκρατηθεί τόσο, που είχε πάρει τηλέφωνο τον πρώην σύζυγό της και αυτός της υποσχέθηκε ότι θα στείλει ταξί στην Αθήνα για να την πάρει.

Μετά απολογήθηκε ένας εκ των κατηγορουμένων ο οποίος φέρεται ότι είχε πάει με τον αυτοκινητιστή στην Αθήνα για να φέρουν ναρκωτικά για λογαριασμό του γνωστού ποινικού. Ισχυρίστηκε ότι αυτός έκανε μεροκάματα ως ελαιοχρωματιστής στο πατρικό του 56χρονου στην Καλαμάτα και επειδή ήθελε να επισκεφτεί ένα γιατρό στην Αθήνα επειδή κινδύνευε να χάσει από χρόνια πάθηση το πόδι του, ο γνωστός ποινικός διαπραγματεύτηκε την ταρίφα για την κούρσα με τον αυτοκινητιστή από τη Μεσσήνη.

Ο επόμενος κατηγορούμενος που απολογήθηκε ήταν ο αυτοκινητιστής, ο οποίος κατηγορείται ότι μετέφερε σε συνεργασία με τον έτερο συνάδελφό του τους παράτυπους μετανάστες. Είπε λοιπόν ότι δεν γνώριζε ότι είναι παράνομοι στην Ελλάδα και ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του συναδέλφου του, ενώ αυτός μετέφερε τους 3 από τους 6 παράνομους αλλοδαπούς για να πάρει 325 ευρώ.

Οποιαδήποτε σχέση με το γνωστό ποινικό αρνήθηκε και ο επόμενος κατηγορούμενος. Στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι είχε πάει στο κτήμα του 56χρονου για να πάρει έναν ελληνικό ποιμενικό για την κορούλα του και επειδή δεν είχε μαζί του κινητό, τηλεφώνησε από το κινητό τηλέφωνο του 56χρονου.

Η επόμενη κατηγορούμενη απόρησε γιατί βρίσκεται κατηγορούμενη στο δικαστήριο. Είπε ότι είναι αρραβωνιαστικιά ενός εκ των κατηγορουμένων ο οποίος ήταν παλιά χρήστης ναρκωτικών και είχε κάνει φυλακή μαζί με τον γνωστό ποινικό. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι είχε το θάρρος με τον αρραβωνιαστικό της να του ζητήσει 50 ευρώ δανεικά, γιατί ήταν μετά τη σύλληψή του και περίμενε τα χρήματα της σύνταξής του. Το ίδιο υποστήριξε στην απολογία του και ο αρραβωνιαστικός της, ο οποίος ισχυρίστηκε όπως και η ίδια ότι δεν είχαν 50 ευρώ να του δανείσουν και πήγαν στο σπίτι του 56χρονου μαζί στη Μεσσήνη και του έδωσαν 25 ευρώ -τα οποία ωστόσο σύμφωνα με την Αστυνομία δεν ήταν δανεικά λεφτά, αλλά η συνεννόηση που έκαναν για τη μεταφορά 25 γραμμαρίων κοκαΐνης.

Ακολούθησαν οι απολογίες δύο εθισμένων στα ναρκωτικά κατηγορουμένων οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η μόνη επαφή που είχαν ήταν με τον τρίτο κατηγορούμενο (αυτόν που παραδέχτηκε ότι έκανε διακίνηση), από τον οποίο προμηθεύτηκαν ηρωίνη, για να την κάνουν οι ίδιοι.

Τελευταίος απολογήθηκε ένας κρατούμενος με ισόβια κάθειρξη (για άλλη αιτία) ο οποίος αρνήθηκε ότι συναντήθηκε με τον 56χρονο και τη σύζυγό του στην Αθήνα και τους πούλησε ναρκωτικά, γιατί τα τελευταία 10 χρόνια είναι στη φυλακή. Παραδέχτηκε ότι μιλούσε συχνά στο τηλέφωνο με τον γνωστό ποινικό, αλλά για να ανταλλάσουν τα νέα τους, ενώ αρνήθηκε ότι μεσολάβησε ώστε ο 56χρονος να αγοράσει ναρκωτικά από τρίτο έμπορο.

Ν.Κ.


NEWSLETTER