Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 19:03

Καλαμάτα: Αθωώθηκε Τουρκάλα για διακίνηση μεταναστών

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Αθωώθηκε Τουρκάλα για διακίνηση μεταναστών

Να αποδείξει με έγγραφα ότι πούλησε το σκάφος και δεν είναι μέλος κυκλώματος που διακινεί παράτυπους μετανάστες κατάφερε μια Τουρκάλα κατηγορουμένη, η οποία αθωώθηκε.

Η δίκη της Τουρκάλας έγινε χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.

Η γυναίκα εκδόθηκε στην Ελλάδα από τις αρχές του Ντουμπάι -όπου την έπιασαν στις 17 του περασμένου Μαΐου στο Αμπού Ντάμπι, γιατί σε βάρος της εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Οπως προέκυψε απ’ όσα ειπώθηκαν στη δίκη, είχε βάλει αγγελία σε site για να πουλήσει το σκάφος και ανταποκρίθηκε ένας Ρώσος. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 υπέγραψαν μάλιστα μεταξύ τους τη σύμβαση πώλησης και ο αγοραστής την έβαλε να υπογράψει πληρεξούσιο σε έναν άλλο Ρώσο, ο οποίος υποτίθεται ότι θα ολοκλήρωνε τις διαδικασίες για την εγγραφή της θαλαμηγού στο νέο νηολόγιο (το σκάφος ήταν σημαίας ΗΠΑ και καταχωρισμένο στο Ντέλαγουερ). Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ και η θαλαμηγός έφυγε λίγες μέρες μετά την πώλησή της -η κατηγορουμένη έφερε και χαρτιά από την τράπεζα όπου φαινόταν ότι κατατέθηκαν στο λογαριασμό της 109.000 τουρκικές λίρες από το Ρώσο αγοραστή- με... μπάρκο 33 παράτυπους μετανάστες. Στις 12 Οκτωβρίου η θαλαμηγός έπλεε ακυβέρνητη ανοιχτά του όρμου Γερολιμένα στη Λακωνία, όπου την εντόπισε το περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλαμάτας.

Κάποιος από τους μετανάστες κάλεσε με το κινητό του τηλέφωνο βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112 κι όταν οι λιμενικοί της Καλαμάτας εντόπισαν την 12μετρη θαλαμηγό σημαίας ΗΠΑ δόθηκε εντολή να ρυμουλκηθεί στον όρμο του Γερολιμένα γιατί ήταν πιο κοντά. Στο στάδιο της προανάκρισης από τη λιμενική αρχή Γυθείου πάνω στο σκάφος βρήκαν σκισμένα τα χαρτιά του και όταν συνέδεσαν τα κομμάτια διέκριναν το όνομα της κατηγορουμένης. Ετσι ξεκίνησαν από την ανακρίτρια Γυθείου οι διαδικασίες για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης και της παραπομπής της στο ελληνικό δικαστήριο, για απλή συνέργεια σε παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Ν.Κ.


NEWSLETTER