Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 09:24

Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας: 109 χρόνια σε 16 για διακίνηση ναρκωτικών

Γράφτηκε από την
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας: 109 χρόνια σε 16 για διακίνηση ναρκωτικών

 

Συνολικά 109 χρόνια και 9 μήνες φυλακή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 16 από τους συνολικά 17 κατηγορούμενους για συμμετοχή στη σπείρα ναρκωτικών.

Μια γυναίκα που κατηγορείτο για μία μεταφορά ναρκωτικών αθωώθηκε. Οι ποινές επιβλήθηκαν και ανακοινώθηκαν χθες, για συμμετοχή σε συμμορία που διακινούσε κοκαΐνη, ηρωίνη και χασίς και την οποία εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας πέρυσι στις 8 Νοεμβρίου, μετά από παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των κατηγορούμενων από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σε 17 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ ο καθένας καταδικάστηκαν ο 56χρονος Καλαματιανός ποινικός και ο κατηγορούμενος ως “δεξί χέρι” του - ο οποίος ήταν και ο μόνος που στην απολογία του είχε αποδεχτεί ότι έκανε διακίνηση, όχι όμως ότι προμηθευτής του ήταν ο γνωστός ποινικός. Η σύζυγος του τελευταίου και 11 ακόμα κατηγορούμενοι από τους συνολικά 17 καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 2 έως 8 χρόνια. Αλλοι 2 ακόμα κατηγορούμενοι από τους 17 καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 11 ετών ο ένας και 8 ετών ο άλλος.

“ΕΦΥΓΑΝ” Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ

Ο γνωστός 56χρονος ποινικός θυμίζουμε ότι κατηγορείτο ως αρχηγός εγκληματικής ομάδας. Ομως χθες το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι από την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, και η κατηγορία να μετατραπεί σε συμμετοχή σε συμμορία, που είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση.

Επίσης, κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η μία εφέτης) αποφάσισε το δικαστήριο -παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα- να μην καταδικαστούν ο 56χρονος και η σύζυγός του με τις επιβαρυντικές περιστάσεις ότι επεδίωκαν από τη διακίνηση ναρκωτικών να αποκομίσουν όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ, και γιατί “αξιοποιούσαν” το 10χρονο γιο τους χρησιμοποιώντας τον ως... διαμεσολαβητή, αλλά και για να αποκρύπτει ναρκωτικά. Δεκτή πάντως ομόφωνα έγινε η πρόταση της εισαγγελέα να τιμωρηθεί ο γνωστός ποινικός για την παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, καθώς είχε αποφυλακιστεί υπό όρους τον Ιανουάριο του 2016 με το νόμο Παρασκευόπουλου. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Ο 56χρονος ποινικός κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών ως υπότροπος, καθώς και για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και άσκοπους πυροβολισμούς, παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων. Καταδικάστηκε συνολικά σε 17 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη και χρηματική ποινή 101.300 ευρώ.

Η σύζυγος του 56χρονου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 χρόνων και 3 μηνών για συμμετοχή σε συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανής, καθώς και για κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων – ενώ το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή της, υπό τους όρους της εμφάνισής της καθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο κατηγορούμενος ως “δεξί χέρι” του 56χρονου καταδικάστηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη και χρηματική ποινή 100.300 ευρώ, για συμμετοχή σε συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών, καθώς επίσης για κλεπταποδοχή και για λαθρεμπορία.

Ο ιδιοκτήτης του ταξί με το οποίο μετέφεραν το πακέτο της κοκαΐνης από την Αθήνα, το βράδυ που έπιασαν οι αστυνομικοί τη σύντροφο και την πρώην σύζυγο του γνωστού ποινικού, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία και ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια στη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και για μεταφορά παράτυπων μεταναστών και οπλοκατοχή. Καταδικάστηκε σε 8 χρόνια και 3 μήνες φυλάκιση, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ έγινε δεκτό από το δικαστήριο η έφεσή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, υπό τους όρους της εμφάνισής του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η σύζυγος του αυτοκινητιστή, αυτοκινητίστρια και η ίδια, κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή σε συμμορία και άμεση συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών. Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και την έφεσή της να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τους όρους της εμφάνισής της κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Επίσης το δικαστήριο διέταξε να τεθεί υπό την επιμέλεια επαγγελματία κοινωνικής αρωγής. 

Ο πρώην αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανής. Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση, με την έφεσή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ο σιδηρουργός καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για συμμετοχή σε συμμορία και για διακίνηση ναρκωτικών, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η έφεσή του έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της εμφάνισής του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η πρώην σύζυγος του 56χρονου κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή σε συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανής, καθώς και για λαθρεμπορία. Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια και 3 μήνες φυλάκιση, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τους όρους της εμφάνισής της κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο κατηγορούμενος ο οποίος κατηγορείτο ότι είχε πάει με τον αυτοκινητιστή στην Αθήνα για να φέρουν ναρκωτικά καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση, για απλή διακίνηση ως τοξικομανής.

Ο επόμενος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο έτερος αυτοκινητιστής, ο οποίος κατηγορείτο ότι μετέφερε σε συνεργασία με τον άλλο συνάδελφό του τους παράτυπους μετανάστες, κρίθηκε ένοχος για διευκόλυνση στη μεταφορά των παράνομων αλλοδαπών. Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση με πενταετή αναστολή, με το ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου και υπό τον όρο να τεθεί υπό την επιμέλεια επαγγελματία κοινωνικής αρωγής.

Ο επόμενος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος ως υπότροπος για διακίνηση ναρκωτικών, ως τοξικομανής και καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση.

Ο επόμενος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανής και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Η έφεσή του έγινε δεκτό να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τους όρους της εμφάνισής του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Επίσης, το δικαστήριο διέταξε να τεθεί υπό την επιμέλεια επαγγελματία κοινωνικής αρωγής.

Ο επόμενος κατηγορούμενος καταδικάστηκε ως υπότροπος σε 5 χρόνια φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών, ως τοξικομανής. Η έφεσή του έγινε δεκτό να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της εμφάνισής του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Επίσης θα τεθεί υπό την επιμέλεια επαγγελματία κοινωνικής αρωγής.   

Ο κρατούμενος με ισόβια κάθειρξη (για άλλη αιτία) κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη συμμορία και για διακίνηση ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Ο τελευταίος κατηγορούμενος καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανής, καθώς και για διακεκριμένες κλοπές σε 8 χρόνια κάθειρξη.

Ν.Κ.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER