Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 15:45

Ξεκίνησε η ψηφιακή υπογραφή και τα δικόγραφα: Δικηγόροι της Καλαμάτας και δικαστήρια στην ηλεκτρονική εποχή

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ξεκίνησε η ψηφιακή υπογραφή και τα δικόγραφα: Δικηγόροι της Καλαμάτας και δικαστήρια στην ηλεκτρονική εποχή

 

Η ηλεκτρονική υπογραφή δικηγόρου και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων είναι από τις 17 Ιουλίου μια πραγματικότητα για 17 Ειρηνοδικεία της χώρας, όχι όμως και για το Ειρηνοδικείο και τους δικηγόρους της Καλαμάτας.

Η επέκτασή του και στην Καλαμάτα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πότε θα ξεκινήσει, ενώ ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Περικλής Ξηρογιάννης φάνηκε θετικός στην εφαρμογή του μιλώντας στην “Ε” και τόνισε ότι “θα υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου για τους συναδέλφους, ταχύτητα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, αλλά και εξοικονόμηση αναλώσιμων (χαρτί, μελάνι κ.λπ.), για την προστασία του περιβάλλοντος”.

 

ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΣΤΙΚΑΚΙ

Για να ξεκινήσει η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, οι δικηγόροι θα πρέπει να αποκτήσουν το αναγκαίο στικάκι που θα περιέχει την ηλεκτρονική υπογραφή τους. Ετσι από όπου κι αν βρίσκονται θα μπορούν να καταθέτουν δικόγραφα (αγωγών, προσφυγών, μηνύσεων κ.λπ.). Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας εξηγεί ότι για την απόκτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής απαιτείται πιστοποίησή της. Ο δικηγόρος, λοιπόν, “εισέρχεται στο διαδικτυακό τόπο της Ολομέλειας, με τις οδηγίες από ειδικούς (σ.σ. ειδικούς της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας) κι αφού καταβάλλει ένα πολύ μικρό αντίτιμο προχωρά με τη βοήθεια εκπαιδευτή σε ηλεκτρονική λήψη και εγκατάσταση των πιστοποιητικών και δικαιολογητικών που προβλέπει το σύστημα”. Στη συνέχεια “χρησιμοποιώντας το λογισμικό αυτοματοποιημένης εγκατάστασης που θα έχει λάβει, ενεργοποιεί τα ψηφιακά πιστοποιητικά στον προσωπικό του υπολογιστή”.

 

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οσο για τους δικηγόρους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, ο πρόεδρός τους λέει ότι “θα υπάρξει σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα οργανώσουμε για την ορθή χρήση των ψηφιακών υπογραφών”. Και προσθέτει, ως προς τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, πως “στην παρούσα χρονική περίοδο έχουν οριστεί ημερομηνίες έναρξης διαδικασιών ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, ως εναλλακτική και όχι ως υποχρεωτική μορφή κατάθεσης, τόσο σε διοικητικά όσο και σε αστικά δικαστήρια”, και συγκεκριμένα σε 17 μεγάλα Ειρηνοδικεία όπως αυτά των Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης από τις 17 Ιουλίου, καθώς και επέκταση της διαδικασίας κατάθεσης ηλεκτρονικών δικογράφων από 17 Σεπτεμβρίου στα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου και Καλλιθέας για τις περιουσιακές διαφορές. 

 

ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ 2013

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη είχε προηγηθεί από το 2013 η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και φέτος, στις 29 Μαΐου “ακολούθησε η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης εισαγωγικών δικογράφων μέσω του portal.olomeleia.gr σύμφωνα με 39 αποφάσεις της Γενικής Επιτροπείας Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, σε όλα τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, για την κατάθεση εισαγωγικών (μόνο) δικογράφων κύριας και προσωρινής δικαστικής προστασίας, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και τα Διοικητικά Εφετεία της χώρας”.

 

Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς είναι προφανέστατα το μέλλον, και το μέλλον -όπως λέει ο Περικλής Ξηρογιάννης “θα είναι προφανώς η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σε όλα τα πολιτικά δικαστήρια και η διεύρυνση της δυνατότητας σε όλα τα δικόγραφα”. Και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα “προσωποποιημένης παρακολούθησης της ροής δικογράφου σε όλα τα δικαστήρια της χώρας”. Θα παρέχει επίσης τη δυνατότητα για “ψηφιοποίηση του φακέλου και ηλεκτρονική αποστολή των απόψεων της διοίκησης και ηλεκτρονική πρόσβαση των διαδίκων στις υποθέσεις των διοικητικών δικαστηρίων”, καθώς και “πλήρης διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων της δικαιοσύνης, μεταξύ τους και με το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών”, αναφέρει καταλήγοντας.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER