Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 09:01

Σήμερα η δίκη για την κακοποίηση αλόγων στη Γιάλοβα

Γράφτηκε από την
Σήμερα η δίκη για την κακοποίηση αλόγων στη Γιάλοβα

 

Πάνω από 25 ιπποειδή (άλογα, μικρά πουλάρια, πόνι και γαϊδουράκια)  δεμένα στον ήλιο, χωρίς νερό και φαγητό, γεμάτα τσιμπούρια και αλογόμυγες: Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν και παρουσιάζουν σε φωτογραφίες οι εθελοντές του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών στην σελίδα τους στο Facebook, οι οποίοι βρέθηκαν στη Γιάλοβα την Τετάρτη 8 του μήνα, μετά την καταγγελία και τη μηνυτήρια αναφορά στον ιδιοκτήτη των ζώων για παθητική κακοποίησή τους.

Σήμερα ο σύλλογος αναμένεται να παραστεί με δικηγόρο, ως πολιτική αγωγή, στη δίκη του ιδιοκτήτη η οποία αναμένεται να γίνει στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος για άλλη αναβολή, καθώς ο κτηνίατρος του Δημοσίου πήγε για αυτοψία στο χώρο, αν και δεν... βρήκε εκεί τα άλογα.

Εν τω μεταξύ, όπως καταγγέλλεται στη σχετική ανάρτηση του Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, κάποια από τα ζώα ήταν έτοιμα να πέσουν κάτω από την ασιτία, και στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο φαίνονται δεμένα τα περισσότερα με αλυσίδες ή σχοινιά στο λαιμό και κάποια από το πόδι. Οι εθελοντές του συλλόγου οι οποίοι βρέθηκαν εκεί ειδοποίησαν το αστυνομικό τμήμα Πύλου και η διαδικασία μετέπειτα κινήθηκε αυτεπάγγελτα. Αφού ολοκληρώθηκε η μήνυση και οι καταθέσεις -όπως αναφέρεται στην ανάρτηση- ο διοικητής του Τμήματος “μας διαβεβαίωσε ότι ήταν θέμα χρόνου για να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης για τη διαδικασία του αυτόφωρου”.

Ομως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, “την επόμενη ημέρα 9 Αυγούστου και ενώ δεν έχει εντοπιστεί ακόμα ο ιδιοκτήτης, η κτηνιατρική υπηρεσία Καλαμάτας δεν έχει έρθει για αυτοψία όπως ορίζει ο νόμος. Οι εθελοντές μας δίνουν ξανά κατάθεση το απόγευμα αφού έχουν περάσει από το σημείο και τα ζώα συνεχίζουν να είναι στην ίδια κατάσταση”. Και φτάνει Παρασκευή και το δικαστήριο ξεκινάει, αλλά ο κατηγορούμενος ζητεί να πάρει τον χρόνο του για να ετοιμάσει την απολογία του και παίρνει τριήμερη αναβολή, για τη Δευτέρα 13 Αυγούστου.

ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΩ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ!

Στην ίδια ανάρτηση ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι στο μεσοδιάστημα κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξε για την κατάσταση των αλόγων. Κι έτσι στέλνουν εξώδικο στη κτηνιατρική υπηρεσία το πρωί της Δευτέρας “για να βεβαιωθούμε πως θα κάνουν το καθήκον τους”. Στο μεταξύ “οι εθελοντές μας μεταβαίνουν στο σημείο που ήταν τα άλογα με δικό μας κτηνίατρο, προκειμένου να συνταχθεί αυτοψία και γνωματεύσεις της κατάστασης των ιπποειδών. Ο χώρος κενός και τα άλογα εξαφανισμένα! Βρέθηκαν μόνο 4 από αυτά, τα οποία εντοπίστηκαν πιο μακριά από το σημείο και τα οποία είχαν καταγραφεί στο αρχικό συμβάν”.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι εθελοντές επέστρεψαν ξανά στην Καλαμάτα για το δικαστήριο, ενώ δόθηκε εκ νέου αναβολή “λόγω της έγγραφης ενημέρωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας ότι δεν διαθέτουν προσωπικό πριν από την Πέμπτη 16 Αυγούστου (σ.σ. χθες δηλαδή)”.

Η ανάρτηση καταλήγει με μια παράκληση προς όποιον γνωρίζει ή είδε το οτιδήποτε και αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, για να επικοινωνήσει μαζί τους έστω και ανώνυμα, γιατί “τα ζώα αυτά διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο!”.


NEWSLETTER