Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 10:23

Καλαμάτα: Δεν έγινε αποδεκτή η συντηρητική κατάσχεση των δύο αλιευτικών σκαφών

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Δεν έγινε αποδεκτή η συντηρητική κατάσχεση των δύο αλιευτικών σκαφών

 

Να μην γίνει συντηρητική κατάσχεση των δύο αλιευτικών σκαφών “Sun 1” και “Sun 2” αποφάσισε το Πρωτοδικείο Καλαμάτας και μόλις η απόφαση κοινοποιηθεί στα πληρώματά τους θα πρέπει άμεσα να αποπλεύσουν από το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η απόφαση βγήκε χθες ενώ τη συντηρητική κατάσχεση των δύο αλιευτικών ζητούσαν οι 16 ναυτικοί από τη Μαυριτανία και το Σουδάν με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων (τα οποία συζητήθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας στις 7 Αυγούστου), γιατί πίστευαν ότι δεν θα πληρωθούν από την εταιρεία τους. Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες στην “Ε” ο δικηγόρος της εταιρείας Δημήτρης Καούνης, παρά το ότι το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για συντηρητική κατάσχεση των σκαφών, η ναυλώτρια εταιρεία προτίθεται να καταβάλει κάποια χρήματα στο πλήρωμα και να τους εξοφλήσει μετά την άφιξη των πλοίων στον τελικό τους προορισμό.

Τα δύο ψαράδικα είχαν πορεία από την Αίγυπτο στη Μαυριτανία και τα πληρώματα θα έπαιρναν τα χρήματά τους εφόσον έφταναν στον προορισμό τους. Ομως στις 5 Φεβρουαρίου έπεσαν σε κακοκαιρία και αναζήτησαν καταφύγιο στο λιμάνι της Καλαμάτας. Απαγορεύτηκε ο απόπλους λόγω διαπίστωσης ελλείψεων από το Λιμεναρχείο μετά από επιθεώρηση των δύο αλιευτικών, και έκτοτε παραμένουν στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Θυμίζουμε ότι μια απόπειρα για να αποπλεύσουν έγινε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά τα διπλώματα του πληρώματος (εκτός των δύο καπετάνιων) δεν τους επέτρεψαν να φύγουν γιατί ήταν ανεπαρκή.

Ετσι, άλλαξαν σημαία ώστε να είναι μικρότερες οι απαιτήσεις και να επιτραπεί ο απόπλους. Οταν όμως έγινε αυτό, οι ναυτικοί κατέφυγαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές ζητώντας να μπλοκάρουν τον απόπλου των αλιευτικών, αιτούμενοι τη συντηρητική κατάσχεση των σκαφών.

Οπως έγινε σαφές πάντως κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων τον περασμένο Αύγουστο στο δικαστήριο και όπως κατέθεσε τότε κι ο νόμιμος εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας, τα δύο ψαράδικα είχαν πορεία από την Αίγυπτο στη Μαυριτανία και τα πληρώματα -σύμφωνα με το συμφωνητικό το οποίο είχαν συνάψει- θα πληρώνονταν εφόσον έφταναν στον τελικό προορισμό τους.

Ν.Κ.


NEWSLETTER