Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 08:33

Επεκτείνεται και στην Καλαμάτα η ηλεκτρονική υπογραφή δικηγόρου

Γράφτηκε από την

Επεκτείνεται και στην Καλαμάτα η ηλεκτρονική υπογραφή δικηγόρου και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, όχι όμως και στο Ειρηνοδικείο.

Μάλιστα τις ερχόμενες Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, θα είναι στην Καλαμάτα ειδικοί από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για την πιστοποίηση ψηφιακών υπογραφών σε μέλη του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου. Και επειδή για να ξεκινήσει η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, οι δικηγόροι θα πρέπει να αποκτήσουν το αναγκαίο στικάκι που θα περιέχει την ηλεκτρονική υπογραφή τους, ήδη από το Δικηγορικό Σύλλογο παραγγέλθηκε κάποιος αριθμός από στικάκια. Κι αν ενδιαφερθούν τα μέλη του και υπάρξει ανταπόκριση (είναι προαιρετική έτσι κι αλλιώς η ηλεκτρονική κατάθεση ενός δικογράφου), δεν αποκλείεται οι υπεύθυνοι της Ολομέλειας για την πιστοποίηση ψηφιακών υπογραφών να ξανάρθουν στην Καλαμάτα.

Επίσης, τη Δευτέρα από τις 2 μ.μ. ως τις 3 μ.μ., οι ειδικοί θα ενημερώσουν τους δικηγόρους Καλαμάτας και για τον τρόπο έκδοσης γραμματίων προείσπραξης ηλεκτρονικά, μέσω του portal της Ολομέλειας. Ο χώρος που θα γίνει η ενημέρωση, θα είναι σε ελεύθερη δικαστική αίθουσα του ισογείου.

Θυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων είναι ήδη από τις 17 Ιουλίου μια πραγματικότητα για 17 Ειρηνοδικεία της χώρας (όχι όπως προείπαμε για αυτό της Καλαμάτας), ενώ από τις 29 Μαΐου προβλέπεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης εισαγωγικών (μόνο) δικογράφων μέσω του portal.olomeleia.gr σε όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και τα Διοικητικά Εφετεία της χώρας.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Περικλής Ξηρογιάννης απαντώντας στην “Ε” σχετικά με τη διευκόλυνση που παρέχει στους δικηγόρους η ηλεκτρονική υπογραφή και η ψηφιακή κατάθεση δικογράφων τόνισε ότι “θα υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου για τους συναδέλφους, ταχύτητα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, αλλά και εξοικονόμηση αναλώσιμων (χαρτί, μελάνι κ.λπ.) για την προστασία του περιβάλλοντος”. Με απλά λόγια, ο δικηγόρος ο οποίος θέλει να καταθέσει ένα δικόγραφο στα διοικητικά δικαστήρια θα μπορεί να το κάνει από την άνεση του γραφείου του, χωρίς να διανύει χιλιομετρικές αποστάσεις.

Και όπως λέει καταλήγοντας ο Περικλής Ξηρογιάννης “το μέλλον θα είναι προφανώς η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σε όλα τα πολιτικά δικαστήρια και η διεύρυνση της δυνατότητας σε όλα τα δικόγραφα”.

Ν.Κ.