Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 10:36

Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας: Αθώος για την απιστία ο Βασίλης Κοζομπόλης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας: Αθώος για την απιστία ο Βασίλης Κοζομπόλης

  

Αθώος για την κατηγορία της απιστίας κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης.

Στο εδώλιο κάθισε κατηγορούμενος γιατί σύμφωνα με στελέχη της Ενωσης (μεταξύ τους ο τέως και νυν πρόεδρος Κώστας Κατσούλης και Γιώργος Λαζογιάννης) έβλαψε οικονομικά τον συνεταιρισμό υπογράφοντας σύμβαση τον Οκτώβριο του 2010 με ιδιωτική εταιρεία για την πιστοποίηση 1.306 ελαιοπαραγωγών, ενώ δεν είχε την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση.

Την αθώωση του κατηγορουμένου πρότεινε νωρίτερα και η εισαγγελέας.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Οι μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν στη δίκη δεν μπόρεσαν ωστόσο να προσδιορίσουν ποια ακριβώς ήταν η οικονομική ζημιά, αφού στο ταμείο της Ενωσης μπήκαν 45.000 ευρώ καθαρό κέρδος από την εν λόγω εργολαβία. Στήριξαν λοιπόν το επιχείρημά τους στο ότι η επόμενη διοίκηση του κ. Κατσούλη έκανε σύμβαση με εταιρεία για το ίδιο έργο (αλλά διαφορετικό αντικείμενο όπως επεσήμανε η έδρα του δικαστηρίου) με μόλις 20.000 ευρώ, αντί των 195.000 ευρώ που προέβλεπε ως αμοιβή στην ιδιωτική εταιρεία η επίδικη σύμβαση.

Ο εκπρόσωπος της εν λόγω τεχνικής εταιρείας, που έγινε η απευθείας ανάθεση για την πιστοποίηση των παραγωγών, κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι συνεργάζονταν με την Ενωση από το 2006. Μάλιστα, ένα χρόνο νωρίτερα, το 2009 είχαν αναλάβει εργολαβία την πιστοποίηση μιας άλλης ομάδας παραγωγών (πιστοποίηση ΠΟΠ), μειοδοτώντας σε ανοιχτό διαγωνισμό, με τη διαφορά ότι εκεί αμείφθηκαν από επιδοτούμενο πρόγραμμα. Επιπλέον, ερωτώμενος από το δικαστήριο ο μάρτυρας διευκρίνισε πως η εταιρεία που υπέγραψε με αμοιβή 20.000 ευρώ δεν διέθετε δικούς της γεωπόνους, ούτε θα έκανε τις ποιοτικές αναλύσεις εδάφους, αλλά ο ρόλος της ήταν απλά συμβουλευτικός.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Ο Β. Κοζομπόλης στην απολογία του είπε πως όταν πάρθηκε η απόφαση από το υπουργείο για να λάβουν οι παραγωγοί το ποιοτικό παρακράτημα ελαιολάδου είπαν σαν Ενωση να βοηθήσουν συστήνοντας ομάδα παραγωγών. Ορισαν λοιπόν ένα κοστολόγιο και υπάλληλος του συνεταιρισμού ετοίμασε την εισήγηση για το Διοικητικό Συμβούλιο, μαζί με τον τιμοκατάλογο για τον οποίο πιο πριν είχε έρθει σε συνεννόηση με την εν λόγω τεχνική εταιρεία. Εξήγησε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας έγινε γιατί ήταν συνεργάτες τους και είχαν αποδειχθεί αξιόπιστοι σε ό,τι είχαν αναλάβει -ενώ, επιπλέον, έδωσαν και έκπτωση 50%. Στην ερώτηση της εισαγγελέα αν έλαβε έγκριση από το Δ.Σ. για τη σύμβαση απάντησε ότι έμεινε ήσυχος και με την αίσθηση ότι είχε την έγκριση των υπολοίπων από τον τρόπο που διεξήχθη η συζήτηση και τις απορίες που διατυπώθηκαν, αλλά και επειδή πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση.

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER