Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 16:48

Παραμένει το πρόβλημα προσωπικού στα δικαστήρια Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Πάλι στο... μηδέν κατέληξε η προσπάθεια για ενίσχυση με προσωπικό των δικαστηρίων Καλαμάτας αφού οι τρεις προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων με συμβάσεις το περασμένο καλοκαίρι έλυσαν μόνο προσωρινά μερικά από τα προβλήματα.

Και μπορεί οι διορισμοί από το ΑΣΕΠ να οριστικοποιήθηκαν, ωστόσο οι νέες προσλήψεις καθυστερούν. Εν τω μεταξύ στο Ειρηνοδικείο ο κόσμος ξεσηκώνεται γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στο χρόνο που θέλει και κινδυνεύει να χάσει προθεσμίες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων, οι οποίοι βγάζουν τη δουλειά με αφόρητη πίεση.

Χθες μάλιστα οι διαγωνισμοί προσλήψεων με προκήρυξη του ΑΣΕΠ, με την οποία είχαν πιάσει δουλειά κάποιοι προσωρινοί επιτυχόντες, τέθηκε και στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας. Θυμίζουμε ότι από τις 12 Ιουνίου στο Ειρηνοδικείο είχαν τοποθετηθεί δύο άτομα με συμβάσεις, αλλά με τα οριστικά αποτελέσματα βγήκαν εκτός επιτυχόντων. Κι αυτό σημαίνει -σύμφωνα με δικαστηριακές πηγές- ότι θα μείνουν χωρίς υπαλλήλους και πάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να εμφανιστούν οι καινούργιοι και να ορκιστούν. Με τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να πάνε για δουλειά τρία άτομα στο Ειρηνοδικείο, αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους και έτσι δεν είναι σίγουρο αν θα αποδεχθούν το διορισμό τους.

 

"ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ"

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης εν τω μεταξύ ενημέρωσαν τη γραμματέα του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας Γωγώ Κούτρα ότι "κινούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψή τους", που όμως δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν και πολύ σύντομα. Οι νέοι διορισμοί, εφόσον εμφανιστούν για να πιάσουν δουλειά οι οριστικοί επιτυχόντες, θα περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα -αλλιώς, αν δεν αποδεχτούν το διορισμό, θα περιμένουν άλλους 3-4 μήνες για τους αναπληρωματικούς. Πάντως, η απογοήτευση και η ματαίωση από αυτές τις καθυστερήσεις κάνουν τους υπαλλήλους στο Ειρηνοδικείο να δυσανασχετούν και να μιλάνε για "χάσιμο χρόνου", εξηγώντας ότι ήδη αφιέρωσαν χρόνο για να μάθουν από τον περασμένο Ιούνιο στους δύο υπαλλήλους τη δουλειά, οι οποίοι βγήκαν εκτός οριστικών πινάκων και αναγκαστικά έφυγαν κι ας είχαν και τη μόρφωση και την εξυπνάδα, αλλά και διάθεση να δουλέψουν.

 

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ

Οπως μάθαμε, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να υπάρχουν 15 γραμματείς και υπηρετούν 6, οι δύο μάλιστα με απόσπαση: ο ένας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο άλλος από το Πρωτοδικείο. Στα χαρτιά βέβαια φαίνεται ότι υπηρετούν άλλοι τρεις, αλλά οι δύο είναι σε άδειες λόγω κύησης και ανατροφής τέκνου και ο τρίτος με απόσπαση στο Εφετείο, μέχρι το Μάρτιο του 2019.

"Η δουλειά δεν βγαίνει" μας είπαν οι ίδιοι και ο κόσμος αναγκαστικά ταλαιπωρείται γιατί οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου δεν προλαβαίνουν αυθημερόν να εκδώσουν όλα αυτά τα πιστοποιητικά που τους ζητάνε και τους λένε να τα πάρουν σε κάποιες μέρες. Εκεί όμως οι πολίτες ξεσηκώνονται γιατί και αυτούς τους πιέζει η Εφορία ή κάποιες προθεσμίες εκ του νόμου -ειδικά στα αντικείμενα όπως είναι οι διαθήκες, οι αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα, οι αποποιήσεις κληρονομιάς, είναι μεγάλος ο όγκος δουλειάς και βγαίνει με πολλή πίεση γιατί ο πολίτης κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία του.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Ο σύλλογος των Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας ετοιμάζεται μάλιστα να κάνει προτάσεις στην Ομοσπονδία τους, ώστε να τρέξουν οι διορισμοί και να επισπευσθεί η κάλυψη των κενών. Η ίδια κατάσταση άλλωστε επικρατεί και στις άλλες δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας, καθώς και στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών έχουν πολλά κενά. Στο Πρωτοδικείο, όπως μας ενημέρωσαν, είναι να διοριστούν 3 άτομα και ένα άτομο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Στο Εφετείο -μάθαμε από τις ίδιες πηγές- δεν έχουν κενά, έχουν όμως μεγάλο όγκο δουλειάς και ζητάνε επιπλέον υπαλλήλους.