Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 08:24

Ισόβια σε Καλαματιανό για ηθική αυτουργία στην υπόθεση Γυφτέα

Γράφτηκε από την
Ισόβια σε Καλαματιανό για ηθική αυτουργία στην υπόθεση Γυφτέα

 

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας έναν 51χρονο Καλαματιανό ως ηθικό αυτουργό στη ληστεία κατά συναυτουργία του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα, στις 27 Φεβρουαρίου του 2011, που διέπραξαν 4 ή 5 άτομα με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Ο άτυχος επιχειρηματίας είχε βρεθεί άγρια δολοφονημένος στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, κοντά στο σπίτι του έξω από την Καλαμάτα.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο 51χρονος μάλιστα βαρύνετο και με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, αλλά το δικαστήριο τον έκρινε αθώο για την εν λόγω κατηγορία με οριακή πλειοψηφία 4 - 3 (4 είπαν αθώος και 3 ένοχος). Ως φυσικός αυτουργός έχει ταυτοποιηθεί ένας Ρωσοπόντιος ο οποίος δεν συνελήφθη ποτέ και κατηγορήθηκε ότι ανήκε στην ομάδα των 4 ή 5 ατόμων που κατ' εντολήν του 51χρονου είχαν στήσει καρτέρι για να ληστέψουν τον Παν. Γυφτέα και, όταν εκείνος αντιστάθηκε, τον σκότωσαν. 

Η δίκη ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου και χθες ολοκληρώθηκε με την απολογία του κατηγορουμένου, τις αγορεύσεις της εισαγγελέα Μαγδαληνής Καλπακίδου και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Βασίλη Αμανατίδη και υπεράσπισης Αλέξανδρου Κανελλόπουλου.

ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο ίδιος στην απολογία του αρνήθηκε ότι έκανε αυτό για το οποίο τον κατηγορούν και υποστήριξε ότι γνώριζε τον Ρωσοπόντιο, ο οποίος, όπως επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος, έδινε επιταγές ευκολίας στο θύμα και αυτό τις... έσπαγε δίνοντας στον Ρωσοπόντιο μετρητά.

Η εισαγγελέας πάντως πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για ηθική αυτουργία και στην ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα κατά συναυτουργία με ειδεχθή τρόπο, τονίζοντας στην αγόρευσή της ότι ο 51χρονος σχεδίασε με κάθε λεπτομέρεια τη ληστεία και έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Παν. Γυφτέα. Η ίδια σημείωσε μάλιστα ότι το θύμα φαίνεται ότι “διατηρούσε και άλλες δραστηριότητες και ακροβατούσε μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας” -αφού, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην απολογία του ο κατηγορούμενος, “το θύμα “έσπαγε” επιταγές”. Είπε ακόμα ότι αυτό που συμπεραίνεται από τις συνομιλίες είναι ότι ο κατηγορούμενος μετέφερε αυτές τις επιταγές για “χαρτζιλίκι” και αυτές τις επιταγές ήθελε να κλέψουν οι άνθρωποι που βρήκε, ώστε να εκτελέσουν το σχέδιό του.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: “ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ”

Ο κατηγορούμενος ανέφερε στην απολογία του ότι γνώριζε το θύμα από το σχολείο αλλά απέφυγε να πει ότι ήταν φίλοι και περιορίστηκε στο “γνωστοί”. Αναφορικά με τον φυσικό αυτουργό υποστήριξε ότι τον γνώρισε μέσα από τη δουλειά του και πολύ αργότερα έμαθε για το ποινικό παρελθόν του και μια ληστεία που είχε κάνει. Επέμεινε πάντως ότι και με αυτόν έκαναν περιστασιακά παρέα, γιατί ο ίδιος (ο κατηγορούμενος) έλειπε συχνά στο εξωτερικό για δουλειά. Επίσης, ισχυρίστηκε επαναλαμβάνοντάς το πολλές φορές ότι δεν είχε “κανέναν λόγο, μα κανέναν λόγο” να κάνει κακό στον παλιό φίλο και συμμαθητή του –με τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζονταν 20 – 25 χρόνια και δεν είχαν ποτέ αλλάξει μια δυσάρεστη κουβέντα.

ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΑΝ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε ότι ο φυσικός αυτουργός (με τον οποίο συνομιλούσε στα τηλέφωνα και έτσι αποκαλύφθηκε ποιοι ήταν πίσω από το σκληρό έγκλημα) και το θύμα “κάποια στιγμή αντάλλασσαν επιταγές ευκολίας”. Εξήγησε λοιπόν μετά και από ερωτήσεις της έδρας ότι ο Ρωσοπόντιος πήγαινε επιταγές στο θύμα και αυτό πλήρωνε μετρητά και έπαιρνε τις επιταγές με λιγότερα βέβαια χρήματα από το ποσό που αναγραφόταν. Υπέθεσε μάλιστα ότι ο Ρωσοπόντιος φυσικός αυτουργός θα έπαιρνε κάποιο ποσοστό, για να το κάνει αυτό. Προσπαθώντας να εξηγήσει τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση και το περιεχόμενο των συνομιλιών (ακούγεται να περιγράφει με λεπτομέρειες τις συνήθειες και τα μέρη όπου σύχναζε το θύμα), ισχυρίστηκε ότι ο Ρωσοπόντιος δεν ήξερε από Καλαμάτα, ενώ το θύμα είχε τη συνήθεια να... χάνεται και συχνά τον έψαχναν οι άλλοι. Γι' αυτό -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του- και έδινε οδηγίες στον συνομιλητή του στο τηλέφωνο πού να βρει τον επιχειρηματία.

“ΗΜΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, ΜΕ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΜΕ 2 ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΣΙΣ”

Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε πως ήταν παράνομος εκείνη την εποχή, αλλά ότι δεν σημαίνει αυτό πως “όποιος είναι παράνομος, κάνει τα πάντα”. Στην επιμονή της προέδρου γιατί να δίνει τόσες λεπτομέρειες στον συνομιλητή του, ακόμα και πού έβαζε το θύμα τα σώματα των επιταγών, τι ώρες μπαινοβγαίνει στο σπίτι του και με ποιον συχνάζει έξω, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι απλά απαντούσε στις ερωτήσεις του άλλου. Ισχυρίστηκε μάλιστα -μετά και την παρέμβαση της εισαγγελέα για διευκρινίσεις- ότι ο άλλος (ο κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός) γινόταν φορτικός και σχεδόν εμμονικός, οπότε για να τον ξεφορτωθεί επειδή τον... έπρηζε, έλεγε και κάποιες υπερβολές για να γίνεται πιο πειστικός. Σε άλλες ερωτήσεις της εισαγγελέα υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, ούτε τίποτα να κερδίσει από τις συναλλαγές με τις επιταγές γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε “με συνέλαβαν με 2 τόνους χασίς!”, εξηγώντας στο δικαστήριο ότι δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος, άρα και κίνητρο για να σχεδιάσει τη ληστεία και δολοφονία του θύματος.

Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Η εισαγγελέας περιέγραψε πώς βρέθηκε το θύμα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, κοντά στο σπίτι του, βάναυσα χτυπημένο στο σώμα και το κεφάλι και δεμένο. Πριν βρεθεί το πτώμα, νωρίτερα μεσ’ στη νύχτα η σύζυγος του θύματος άκουσε να ανοίγει η πόρτα του γκαράζ και ενεργοποιήθηκε και ο συναγερμός. Βέβαια, ο σύζυγός της δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι, ενώ στο γκαράζ όπου φύλαγε τις επιταγές δεν βρέθηκε τίποτα, γιατί όποιος μπήκε με το χειριστήριο του θύματος, είπε η εισαγγελέας, έψαχνε ακριβώς αυτές τις επιταγές και τις πήρε. Η εισαγγελέας είπε ακόμα ότι ο κατηγορούμενος και ο φυσικός αυτουργός του εγκλήματος είχαν “πιο βαθιά σχέση” από αυτό που επικαλείται και πως από το περιεχόμενο των συνομιλιών προκύπτει ότι δεν έδινε απλά και μόνο πληροφορίες για τις κινήσεις του θύματος.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Η ίδια είπε ακόμα ότι αυτός που έδινε τις πληροφορίες, δηλαδή ο κατηγορούμενος, ήταν αυτός ο οποίος σχεδίασε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια το σχέδιο για την τέλεση της ληστείας και της δολοφονίας του θύματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κατηγορούμενος ήξερε ότι το θύμα ήταν ένας σωματώδης άνδρας, γυμνασμένος και σε καλή φυσική κατάσταση. Οπότε, δεν επέλεξε τυχαία τον φυσικό αυτουργό, έναν άνθρωπο με δικό του γυμναστήριο και γνώστη πολεμικών τεχνών. Είπε ακόμα ότι ο ηθικός αυτουργός (ο κατηγορούμενος δηλαδή) συνέλαβε το σχέδιο και επέλεξε τον τόπο, τον χρόνο και τον τρόπο που θα γινόταν η ληστεία και η δολοφονία. Ξεκαθάρισε δε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η ανθρωποκτονία δεν ήταν το αποτέλεσμα της ληστείας, αλλά ο κατηγορούμενος “ήθελε και έδωσε εντολές να αφαιρεθούν τα πράγματα και να πεθάνει και το θύμα”. Ακόμα και η ιδιαίτερη σκληρότητα που τελέστηκε -είπε καταλήγοντας- ήταν “στο πλαίσιο του εγκληματικού σχεδίου που είχε ο ίδιος οργανώσει”.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Θυμίζουμε ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε ύστερα από ένα χρόνο ερευνών από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε τότε η συνεργασία της Υποδιεύθυνσης με τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, καθώς οι συνομιλίες που είχαν καταγραφεί για μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών στον Ασπρόπυργο (το ίδιο σχεδόν διάστημα με τη δολοφονία) αξιοποιήθηκαν μετέπειτα από τους αξιωματικούς της Καλαμάτας. Ετσι, οδηγήθηκαν στον 51χρονο Καλαματιανό και στον Ρωσοπόντιο.

Οπως είχε προκύψει τότε από τα στοιχεία που είχε η Αστυνομία, οι  κατηγορούμενοι μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες στη δολοφονία είχαν "επαγγελματική εμπειρία" στις ληστείες. Φάνηκε επίσης πως πηγαινοέρχονταν για αρκετό διάστημα μεταξύ Αθήνας και Καλαμάτας πριν τη δολοφονία.

Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011 μέχρι τη δολοφονία του Παν. Γυφτέα στις 27 του ίδιου μήνα, φαίνεται -σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας- πως δρούσαν και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.


NEWSLETTER