Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 08:43

Μεσσηνία: Ισόβια σε 40χρονο για τη χασισοφυτεία στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μεσσηνία: Ισόβια σε 40χρονο για τη χασισοφυτεία στον Ταΰγετο

 

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας 40χρονος για μια χασισοφυτεία με 355 δενδρύλλια έως 90 εκατοστά (σε γλάστρες, τελάρα και στο έδαφος) που "ξετρύπωσαν" φέτος τη Μεγάλη Τρίτη στον Ταΰγετο οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Μαζί του είχε συλληφθεί κι ένας 50χρονος, αλλά το δικαστήριο τον αθώωσε για την καλλιέργεια και τον καταδίκασε σε 2 μήνες φυλάκιση για μια μικροποσότητα 5,4 γραμ. χασίς, που οι αστυνομικοί βρήκαν στο σπίτι του στην Καλαμάτα. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αρνιόταν άλλωστε από την ώρα της σύλληψής του ότι ήξερε για τα φυτά, ενώ και ο συγκατηγορούμενός του δεν είπε ποτέ ότι το έκαναν μαζί.

Μάλιστα ο καταδικασθείς σε ισόβια δεν αρνήθηκε ότι αυτός έβαλε τα 355 δενδρύλλια, ύψους από 5 έως 90 εκατοστά, τα οποία βρέθηκαν άλλωστε σε ένα κτήμα του με καστανιές, σε αγροτοδασική περιοχή μεταξύ Αλαγονίας και Αρτεμισίας. Ο 40χρονος μάλιστα επικαλέστηκε στην απολογία του ότι η δεξαμενή για το πότισμά τους στην πραγματικότητα χρησίμευε για να ποτίζονται οι καστανιές, αφού ο ίδιος δεν σκόπευε να μεταφυτεύσει περισσότερα από 10 δενδρύλλια και αυτά για να έχει να... πίνει.

ΜΕΧΡΙ 3.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΤΟ ΧΑΣΙΣ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε από το δικαστήριο γιατί το προσδοκώμενο όφελος από την καλλιέργεια εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τα 75.000 ευρώ. Εν τω μεταξύ ο 40χρονος είναι υπότροπος και είχε καταδικαστεί  ξανά αμετάκλητα για την καλλιέργεια 11 δενδρυλλίων χασίς το 2012.

Ο αστυνομικός ο οποίος κατέθεσε χθες χαρακτήρισε μάλιστα τον καταδικασθέντα σε ισόβια και τον φίλο και συγκατηγορούμενό του "έμπειρους καλλιεργητές". Γι' αυτό και όταν τον περασμένο Απρίλιο έφτασε σε αυτούς η πληροφορία ότι οι δύο κατηγορούμενοι καλλιεργούν φυτεία στον Ταΰγετο και πού, αξιολογήθηκε ως βάσιμη και οργανώθηκε επιχείρηση για τη σύλληψή τους. Μάλιστα σε ερωτήσεις του δικαστηρίου ο αστυνομικός απάντησε ότι ένα δέντρο μπορεί να βγάλει από 200 γραμ. έως 2 κιλά χασίς, ενώ η... ξακουστή ποικιλία Ταϋγέτου πωλείται στην αγορά 3.000 ευρώ το κιλό.

ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΛΥΒΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ 177,9 ΓΡΑΜ. ΧΑΣΙΣ

Οι δύο κατηγορούμενοι ήταν στο κτήμα και όταν έφτασαν εκεί οι αστυνομικοί Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου, τους βρήκαν σε ένα καλύβι και μαζί 177,9 γραμ. χασίς. Ο 40χρονος παραδέχτηκε μάλιστα στους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών ότι είναι από άλλη καλλιέργεια που είχε κάνει. Το ίδιο ομολόγησε και χθες στην απολογία του, ενώ υποστήριξε ότι ο συγκατηγορούμενός του δεν είχε καμία σχέση ούτε με την ποσότητα, αλλά ούτε γνώριζε για την καλλιέργεια. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μέσα στα 177,9 γραμ. δεν υπήρχε καθόλου φούντα και πως ήταν φύλλα, σπόρια και κλαράκια. Οσο για τα φυτά τα οποία βρήκαν οι αστυνομικοί τόσο ο ίδιος στην απολογία του όσο και η υπεράσπιση υποστήριξαν ότι σε ένα τελάρο ήταν φυτεμένα μαζί 155 από τα συνολικά 355 και έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να μεταφυτευτούν. Αλλα ήταν φυτεμένα σε γλάστρες και ελάχιστα στο έδαφος, ενώ μόλις 6 από τα 355 είχαν φτάσει τα 0,90 μέτρα και τα υπόλοιπα δεν ξεπερνούσαν τα 0,10 μέτρα, ενώ ήταν κιτρινισμένα και σχεδόν άχρηστα. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος μάλιστα στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν σκόπευε να μεταφυτεύσει περισσότερα από 10 δενδρύλλια και αυτά για να έχει να πίνει, επειδή δεν είχε τα χρήματα για να αγοράζει.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 

Ο 40χρονος εκτός από την κατηγορία της ιδιαίτερα διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών (με τη μορφή της καλλιέργειας χασίς και μάλιστα ως υπότροπος) καταδικάστηκε επίσης για κλεπταποδοχή, παράνομη οπλοκατοχή και παράνομη κατοχή φυσιγγίων, σε 1,5 χρόνο φυλάκιση επιπλέον της ισόβιας κάθειρξης, καθώς και σε χρηματική ποινή 100.600 ευρώ.

Εν τω μεταξύ ο αστυνομικός είπε στην κατάθεσή του πως όταν πήγαν για να ψάξουν τους κατηγορούμενους και τα φυτά, στο κτήμα είχαν διαμορφώσει ειδικά για τη μεταφύτευση 7 εκχερσωμένους χώρους, ενώ και η εισαγγελέας στην αγόρευσή της μίλησε για μια καλλιέργεια που ο καταδικασθείς είχε φροντίσει ώστε και να διαθέτει την υποδομή, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες για να μεταφυτευτούν τα φυτά.

Οσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες κατηγορίες, αυτές έχουν να κάνουν με ένα κλεμμένο δίκαννο (είχε κλαπεί το 2015 από σπίτι στο Πήδημα), το οποίο βρέθηκε στο καλύβι και ο 40χρονος υποστήριξε ότι το βρήκε σε μια εξόρμηση με τα σκυλιά του για τρούφα κάτω από ένα γεφύρι και το πήρε, έναν σουγιά με μήκος λάμας 10 εκατοστών και 19 φυσίγγια.     

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER

ΣΥΡΙΖΑ