Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 16:46

Καλαμάτα: Αθωώθηκε η δικηγόρος που την κατηγορούσαν για απάτη

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Αθωώθηκε η δικηγόρος που την κατηγορούσαν για απάτη

Αθώα κήρυξε χθες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων μια δικηγόρο η οποία συνεργάζεται με το ΙΚΑ Καλαμάτας (και πλέον ΕΦΚΑ) από το 1997 και κατηγορείτο για απόπειρα απάτης.

Η δικηγόρος κατέθεσε εκπρόθεσμα τα δικαιολογητικά ώστε να πληρωθεί για υποθέσεις που ανέλαβε να διεκπεραιώσει για τον ασφαλιστικό φορέα τα έτη 2004 και 2005 και όταν δεν εγκρίθηκε η πληρωμή των δεδουλευμένων της προσκόμισε ιατρική βεβαίωση ότι ήταν αδύνατο να καταθέσει εμπρόθεσμα τους πίνακες των αμοιβών της. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με υπάλληλο του ΕΦΚΑ Καλαμάτας η οποία κατέθεσε χθες ως μάρτυρας, η κατηγορουμένη το Δεκέμβριο του 2011 κατέθεσε τους πίνακες αμοιβών 3 ετών, και συγκεκριμένα του 2004, 2005 και 2006. Αυτοί διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία στα κεντρικά της Αθήνας και εγκρίθηκαν μόνο του 2006 γιατί είχε παρέλθει η προβλεπόμενη 5ετία για την κατάθεση των πινάκων αμοιβών, αλλιώς παραγράφονται. Κι αφού από τα κεντρικά του ΙΚΑ επανήλθαν μετά την προσκόμιση της ιατρικής βεβαίωσης με διαταγή για να πληρωθεί, στη συνέχεια ο αρμόδιος επίτροπος την απέρριψε γιατί σύμφωνα με τον ίδιο δεν επιβεβαιώνονταν οι λόγοι υγείας που επικαλείτο η κατηγορουμένη. Η δικηγόρος μετά την εξέλιξη αυτή προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για να εκδώσει διαταγές πληρωμής, αλλά -σύμφωνα με την κατάθεση της υπαλλήλου- δεν ανέφερε ότι υπήρχε απορριπτική απόφαση του επιτρόπου. Με εντολή εν τω μεταξύ της κεντρικής διοίκησης κατατέθηκε από το υποκατάστημα ΕΦΚΑ της Καλαμάτας αίτηση ανακοπής στις διαταγές πληρωμής κι επειδή κανένας δικηγόρος δεν αναλάμβανε, το έκανε ο διευθυντής του υποκαταστήματος και απορρίφθηκε. Εγινε όμως αίτηση αναίρεσης κατά της απόρριψης, γιατί η κεντρική διοίκηση θεωρεί ψευδείς τις ιατρικές γνωματεύσεις.

 

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Η δικηγόρος κατηγορείτο συγκεκριμένα για απόπειρα απάτης και απάτη στο δικαστήριο κατ' εξακολούθηση. Ο δε εισαγγελέας στην αγόρευσή του πρότεινε την απαλλαγή της, κρατώντας επιφυλάξεις για το αν τελέστηκε το αδίκημα. Ο ίδιος χαρακτήρισε πάντως την υπόθεση παράξενη, ενώ σημείωσε ότι δεν αμφισβητείται πως πράγματι χειρίστηκε τις υποθέσεις για τις οποίες η κατηγορουμένη ζήτησε τα δεδουλευμένα της.

Στη δίκη χθες κατέθεσε και συγγενικό πρόσωπο της κατηγορουμένης, καθώς και συνάδελφός της, οι οποίοι βεβαίωσαν στο δικαστήριο ότι από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2011 η κατάσταση της υγείας της ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε καμία από τις υποχρεώσεις της, γι' αυτό και ανέθετε τις υποθέσεις του γραφείου της στη συνάδελφό της. Το ίδιο υποστήριξε άλλωστε και η ίδια στην απολογία της, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο όγκος των δικαιολογητικών για να πάρει τις αμοιβές από τις υποθέσεις που χειρίστηκε για το ΙΚΑ ήταν τόσος, που εκείνη την εποχή αδυνατούσε να το κάνει.

Πάντως η ίδια παραμένει συνεργαζόμενη δικηγόρος με τον ΕΦΚΑ και όπως η ίδια ανέφερε στην απολογία της μόνο την προηγούμενη εβδομάδα της ανατέθηκαν από τον ασφαλιστικό φορέα 5 υποθέσεις.

Ν.Κ.


NEWSLETTER