Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 17:23

Μεσσηνία: 2 χρόνια σε παπά για παράσυρση και τραυματισμό

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: 2 χρόνια σε παπά για παράσυρση και τραυματισμό

 

Σε 2 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας ένας παπάς - ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ο κατηγορούμενος παρέσυρε και τραυμάτισε με το αυτοκίνητό του έναν γνωστό του άνδρα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2011, στη Γιάλοβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μειοψήφησε 6-1 ο πρόεδρος Εφετών ο οποίος έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Με αυτή την κατηγορία ο ιερωμένος είχε άλλωστε παραπεμφθεί στον ανακριτή, και μάλιστα τότε προφυλακίστηκε. Κι όταν έγινε 13 μήνες μετά η πρωτοβάθμια δίκη αθώωθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου κατά πλειοψηφία 6-1 (και στο Γύθειο ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε πως είναι ένοχος). Χθες η υπόθεση εκδικάστηκε από την αρχή στο ΜΟΕ Καλαμάτας καθώς η αντεισαγγελέας Εφετών άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης.

 

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΕΙΠΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Ο εισαγγελέας χθες στην αγόρευσή του πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από κακούργημα στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Είπε ότι οι διφορούμενες καταθέσεις παθόντα και κατηγορούμενου, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα τραύματα του παθόντα και τις ζημιές στο αυτοκίνητο, μαρτυρούν ότι ο ιερωμένος έδειξε αμέλεια και δεν σταμάτησε όταν έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του ο παθών, ενώ στη συνέχεια άφησε το θύμα εκεί και πήγε να παραδοθεί στην Αστυνομία. Ομως, όπως ο ίδιος εκτίμησε, δεν φάνηκε να παραφύλαγε για να σκοτώσει τον παθόντα, ούτε προέκυψε κάποιο ισχυρό κίνητρο για να έχει πρόθεση να τον σκοτώσει. Ετσι ο εισαγγελέας πρότεινε τν μετατροπή της κατηγορίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, για την οποία και καταδικάστηκε τελικά ο κατηγορούμενος.

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΩΣΗ

Οπως προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία, ο παπάς και ο παθών είχαν προηγούμενα κι έτρεχαν στα δικαστήρια, γιατί ο πρώτος ήθελε να κάνει έξωση από ένα μαγαζί της γιαγιάς του στον δεύτερο. Οπως ειπώθηκε από μάρτυρες, αλλά προκύπτει και από παρατηρήσεις της έδρας και των συνηγόρων, το ακίνητο το είχε μισθώσει ο παππούς του ιερωμένου 9 χρόνια πριν το περιστατικό, και υπήρξε συμφωνία -επειδή ο παθών είχε 5 παιδιά να μεγαλώσει- να το δουλεύει χωρίς ενοίκιο και σε αντάλλαγμα να ρίξει λεφτά στο ακίνητο για να το φτιάξει από την αρχή.

Ο παππούς του ιερωμένου πέθανε και η συμφωνία κάπου χάλασε στην πορεία. Ετσι δύο μέρες πριν το περιστατικό στη Γιάλοβα, είχε βγει προσωρινή διαταγή από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για να γίνει έξωση στον παθόντα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης μάλιστα σε κάποιο σημείο της δίκης υπονόησε ότι όλα ήταν ένα στημένο σενάριο σε βάρος του πελάτη του, προκειμένου να μπει στη φυλακή και να μην προχωρήσει η έξωση.

 

ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

Ο παθών και μάρτυρες (μεταξύ τους ο ένας του γιος και η αδερφή μιας εργαζόμενης στο μαγαζί τους) κατέθεσαν ότι ο ιερωμένος χτύπησε επίτηδες τον παθόντα με το αυτοκίνητό του, τον έσυρε κάπου 120 μέτρα, και αφού έπεσε, τον εγκατέλειψε και δεν κάλεσε ούτε ασθενοφόρο - ενώ πήγε μαζί με τον πατέρα του στο αστυνομικό τμήμα της Πύλου και είπε ότι παρέσυρε κατά λάθος έναν πεζό στον πεζόδρομο της Γιάλοβας.

Ο κατηγορούμενος και η υπεράσπισή του παρουσίασαν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή. Υποστήριξαν ότι ο παθών παραφύλαγε, και όταν ο παπάς ξεκίνησε κατά τις 6 παρά το πρωί για να πάει να ιερουργήσει σε χωριό της Τριφυλίας, πετάχτηκε πάνω στο αυτοκίνητο και με ένα κοντάρι και με γροθιές άρχισε να χτυπά με μανία το παρμπρίζ.

Ο ιερωμένος αρνήθηκε επίσης ότι ανέπτυξε ταχύτητα ή ότι πήγε τόσα μέτρα με τον παθόντα γαντζωμένο στο καπό, και απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας είπε πως δεν σταμάτησε να δει αν έχει χτυπήσει ο άλλος γιατί έπαθε σοκ και φοβόταν για τη ζωή του.

 

Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΩΜΟΠΛΑΤΗ

Σύμφωνα πάντα με όσα προκύπτουν από έγγραφα της δικογραφίας και ειπώθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, το αυτοκίνητο εκτός από σπασμένο παρμπρίζ και ξεκουμπωμένο το ένα φτερό, καθώς και έναν σπασμένο υαλοκαθαριστήρα, δεν είχε άλλες ζημιές. Εκεί στηρίχτηκε άλλωστε και ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για το αν μπορεί να είχε χτυπήσει ο ίδιος ο κατηγορούμενος τον παθόντα, αφού μπροστά το αυτοκίνητο δεν είχε υποστεί ζημιές.

Οσο για τον παθόντα, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας διαπιστώθηκε από τους γιατρούς πως είχε υποστεί κάταγμα στην ωμοπλάτη. Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο ότι στο Κέντρο Υγείας όπου αρχικά μεταφέρθηκε, διαπίστωσαν και θλάση στο γόνατο και χτυπήματα στα πλευρά. Είπε μάλιστα ότι ο υαλοκαθαριστήρας έσπασε στην προσπάθειά του να κρατηθεί πάνω στο αυτοκίνητο, όταν ο κατηγορούμενος τον χτύπησε και τον πέταξε με φόρα πάνω στο παρμπρίζ κι έτσι αυτό έσπασε.


NEWSLETTER