Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 17:47

Χρήσιμη μια εφετειακή έδρα σε κάθε Περιφέρεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο των δικαστικών υπαλλήλων Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Ο Διονύσης Λαμπρόπουλος εξελέγη πρόεδρος στο Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας τον περασμένο Νοέμβριο.

Μιλώντας στην "Ε" για το νέο του ρόλο ως προέδρου, τα τοπικά δικαστήρια και κατά πόσο θα ήταν χρήσιμη μια νέα τομή στη δικαιοσύνη, όπως η συγχώνευση Εφετείων στην έδρα κάθε Περιφέρειας, απαντά ότι αυτό θα βοηθούσε στην καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης -όπως και η συγχώνευση των υπηρεσιών, με τις σωστές προϋποθέσεις, θα βοηθούσε στην καλύτερη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, αναφέρεται και στην πρόσφατη ανακατανομή των οργανικών θέσεων στα δικαστήρια της χώρας και πώς αυτό επηρεάζει τις ελλείψεις σε προσωπικό στις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας, αλλά και στη συνδικαλιστική δράση έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα οι εργασιακές σχέσεις.

- Αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του συλλόγου είναι υπάλληλος στο Εφετείο. Αυτό αλλάζει κάτι;

Είναι αλήθεια ότι πρώτη φορά πρόεδρος του συλλόγου είναι υπάλληλος του Εφετείου, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Αλλωστε έχω διατελέσει μέλος του Δ.Σ. άλλες δύο θητείες παλιότερα, όταν υπηρετούσα στο Ειρηνοδικείο Παμίσου. Απλά οι συνάδελφοι με επέλεξαν, ώστε μαζί να προσπαθήσουμε για το κοινό καλό.

- Θέλω, με την ευκαιρία, να ακούσω την άποψή σας για τις φήμες που ακούγονται κατά διαστήματα περί σχεδίων συγχώνευσης των εφετειακών εδρών. Ποια είναι η άποψή σας σε αυτό το θέμα και στην προοπτική μιας ενδεχόμενης μεταφοράς του Εφετείου στην Τρίπολη και γενικότερα για τις συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών;

Καταρχάς, πρέπει να πω ότι για το θέμα της συγχώνευσης των Εφετείων δεν υπάρχει τίποτα επίσημο, παρά μόνο κάποιες φήμες. Σε θεωρητικό επίπεδο, η προσωπική μου άποψη γενικά για το Δημόσιο είναι ότι η συγχώνευση των υπηρεσιών, με τις σωστές προϋποθέσεις, θα βοηθούσε στην καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ειδικότερα, η ύπαρξη ενός Εφετείου στην έδρα της κάθε Περιφέρειας της χώρας, εν προκειμένω για εμάς στην Τρίπολη, δεν είναι παράλογη ιδέα και θα βοηθούσε στην καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Ομως, ακόμα και να αποφασιζόταν από την κυβέρνηση μια τέτοια κίνηση, θα ήταν πολύ δύσκολο με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα να υλοποιηθεί. Οχι μόνο από τις αντιδράσεις των συναδέλφων ανά τη χώρα, που θα αναγκαστούν να μετοικήσουν μαζί με τις οικογένειές τους σε άλλη πόλη, μιας και κατά τη γνώμη μου «η αναστάτωση» του υπαλλήλου, δεν πρέπει να είναι εμπόδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και των δικαστηρίων, αλλά κυρίως από την έλλειψη υποδομών και κτηρίων και την τεράστια υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται, για να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση. Οσον αφορά εμάς, η ύπαρξη ενός Εφετείου στην Τρίπολη τέτοιου μεγέθους, απαιτεί νέο Δικαστικό Μέγαρο, με σύγχρονες υποδομές και ψηφιακά συστήματα, απαιτεί υποστήριξη με μεγάλο αριθμό δικαστών και γραμματέων, απαιτεί δηλαδή πάρα πολλά χρήματα, σε μια εποχή που αυτά δεν υπάρχουν.

- Ξέρουμε ότι αν δεν άλλαζε τον Αύγουστο ο υπουργός Δικαιοσύνης θα διευρύνονταν οι αρμοδιότητες του Εφετείου Καλαμάτας, που θα εκδίκαζε πλέον και υποθέσεις του Πρωτοδικείου Σπάρτης, εκτός από αυτές του Γυθείου και της Κυπαρισσίας. Θα ήταν αυτό εφικτό με τον αριθμό εφετών και δικαστικών υπαλλήλων που διαθέτει τώρα; Κι αν ενισχυόταν αριθμητικά, θα ήταν κάτι τέτοιο καλοδεχούμενο;

Η ερώτησή σας αυτή απλώς επιβεβαιώνει την προηγούμενη απάντησή μου, αφού η διεύρυνση του Εφετείου Καλαμάτας δεν θα είχε νόημα, αν υπήρχαν σκέψεις για τη συγχώνευση των Εφετείων με νέα έδρα την Τρίπολη. Η διεύρυνση της περιφέρειας του Εφετείου Καλαμάτας όχι μόνο είναι καλοδεχούμενη, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κυνηγήσουμε, αφού μια τέτοια κίνηση θα εδραιώσει το Εφετείο μας σαν ένα από τα μεγάλα Εφετεία της χώρας και θα φέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική μας οικονομία, αυξάνοντας τον αριθμό των επισκεπτών στην πόλη μας. Ομως, μια διεύρυνση χωρίς την ταυτόχρονη αύξηση και πλήρωση οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και γραμματέων-επιμελητών μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε, αφού με τον υφιστάμενο αριθμό υπηρετούντων θα υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις για τον προσδιορισμό και την εκδίκαση των υποθέσεων.

- Κι αφού μιλάμε για προσωπικό, ας πούμε και για τις ελλείψεις στις δικαστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Καλαμάτας. Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και σε ποιες θέσεις; Επίσης, πιστεύετε ότι οι υπάρχουσες οργανικές θέσεις ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες ή δίνουν μια πλασματική εικόνα για τις ελλείψεις; Νεότερα υπάρχουν σχετικά με την κάλυψη αυτών των κενών και πού θεωρείτε ότι θα 'πρεπε να δοθεί προτεραιότητα;

Καταρχάς να σας ενημερώσω ότι μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώθηκε και την 1/2/19 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η ανακατανομή των οργανικών θέσεων στα δικαστήρια της χώρας. Στην περιφέρειά μας, διορθώθηκε η στρεβλή εικόνα που υπήρχε για το Εφετείο και την Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας, που εμφανιζόντουσαν ως πλήρεις υπηρεσίες, έχοντας μόνο 5 και 4 οργανικές θέσεις γραμματέων αντίστοιχα, περιλαμβανομένου και του προϊσταμένου Διεύθυνσης. Και στις δύο υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά δύο οι θέσεις των γραμματέων και προστέθηκε οργανική θέση γραμματέα με ειδικότητα την Πληροφορική. Η ανακατανομή βέβαια από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα, αφού πρέπει να ακολουθήσει η πλήρωση των κενών θέσεων, τόσο των υπηρεσιών που ανέφερα, όσο και των υπολοίπων, που εμφανίζουν μεγάλα κενά. Επιτέλους δημοσιεύτηκε την 30/1/19 το ΦΕΚ με τους 70 διοριστέους της προκήρυξης 1Κ/2017 (από το σύνολο των 404 θέσεων ΠΕ Γραμματέων), που περιλαμβάνει και τους 3 γραμματείς για το Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Σε σύντομο, ελπίζω, χρονικό διάστημα η εμφάνιση-ανάληψη των καθηκόντων των νέων συναδέλφων θα ανακουφίσει το πρόβλημα των γραμματέων της έδρας του Πρωτοδικείου. Αυτό είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει κεντρικά, μέσω της ΟΔΥΕ να πιέσουμε για νέους διορισμούς, για να λυθούν τα σημαντικά προβλήματα της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών.

- Ενας περιφερειακός σύλλογος όπως είναι ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Καλαμάτας έχει τη δύναμη να αλλάξει πράγματα και να απαιτήσει μικρές ή μεγάλες αλλαγές; Ή μήπως γενικότερα ο συνδικαλισμός έχει χάσει δυνάμεις εξαιτίας της αλλαγής δεδομένων στις εργασιακές σχέσεις;

Ενας περιφερειακός σύλλογος, όπως ο δικός μας, πρέπει και μπορεί να ασχοληθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Προβλήματα όπως η ασφάλεια του κτηρίου και των υπαλλήλων, η θέρμανση και η ψύξη του κτηρίου, η εκδίκαση των αυτοφώρων εντός του ωραρίου και η θεσμοθέτηση ωραρίου κοινού (σε κάποια τμήματα) ακούγονται μικρά θέματα, αλλά η επίλυσή τους θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας. Αλλα βασικά ζητήματα, όπως το ειδικό μισθολόγιο, η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και στο Ποινικό, χρειάζονται κεντρικές λύσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση, οπότε εκεί πρέπει να συνεργαστούμε με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, την ΟΔΥΕ, για πανελλαδικές δράσεις.

- Κλείνοντας θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους συναδέλφους σας και στο όραμα που έχετε θέσει ως προτεραιότητα.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι αυτό που προσδοκώ και θέλω να πετύχει το νέο Δ.Σ. του συλλόγου μας, εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας, είναι η βελτίωση του κλίματος συναδελφικότητας μεταξύ των μελών μας. Δυστυχώς, η δύσκολη εποχή που ζούμε, μας έχει οδηγήσει στην αποξένωση, στο να υπερτερεί το «εγώ» από το «εμείς». Θέλω να δω, κάποια στιγμή στο μέλλον, να συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοι σε δράσεις του συλλόγου, τόσο «διεκδικητικές» όσο και «ψυχαγωγικές».