Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 15:46

Ξεκίνησε η δίκη για πλαστογραφία οικοδομικής άδειας ξενοδοχείου στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ξεκίνησε η δίκη για πλαστογραφία οικοδομικής άδειας ξενοδοχείου στην Καλαμάτα

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ξενοδοχειακής μονάδας στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, ο οποίος κατηγορείται για πλαστογραφία μετά χρήσης.

Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι πλαστογράφησε την αρχική οικοδομική άδεια ενός μικρού ξενοδοχείου, το οποίο αγόρασε το 1996 και έκτισε σχεδόν διπλάσια τετραγωνικά. Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν στο δικαστήριο δημόσια έγγραφα από τον ΕΟΤ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που... ανατρέπουν την κατηγορία. Συγκεκριμένα, προσκόμισαν βεβαίωση του ΕΟΤ, σύμφωνα με την οποία το 1982 εγκρίθηκε ένα τροποποιημένο σχέδιο της οικοδομικής άδειας του 1968, που έδινε τη δυνατότητα για την οικοδόμηση μεγαλύτερης έκτασης από την αρχική. Επίσης, προσκόμισαν μια μελέτη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με ημερομηνία 3 Απριλίου 1991, που επίσης επιβεβαιώνει ότι υπήρχε νόμιμη άδεια για τα τετραγωνικά τα οποία προστέθηκαν στο αρχικό συγκρότημα.

Η δίκη ξεκίνησε χθες και διεκόπη λόγω παρέλευσης του ωραρίου για τις 17 Απριλίου.

 

Η ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Χθες εξετάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας η πολιτικός μηχανικός, υπάλληλος τότε στο Τμήμα Αυθαιρέτων της Πολεοδομίας Καλαμάτας, η οποία κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιώντας ένα παραποιημένο σχέδιο έκτιζε αυθαίρετα και έπαιρνε επιδοτήσεις για τις κατασκευές αυτές. Μετά από καταγγελία στην Πολεοδομία για αυθαίρετες κατασκευές στο ξενοδοχείο το 2012, στην αυτοψία που έκανε η ίδια στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με τα σχέδια τα οποία η υπηρεσία της ζήτησε από τον κατηγορούμενο γιατί τα δικά τους... χάθηκαν, τα βρήκε "όλα στον πόντο". Ομως, σύμφωνα πάντα με την ίδια, όταν χρειάστηκε να συμπληρωθούν οι φάκελοι και αναζήτησαν τα αρχικά σχέδια της οικοδομικής άδειας του 1968 στη Διεύθυνση Εμπορίου (σ.σ. πριν ακόμα την αγορά των εγκαταστάσεων από τον κατηγορούμενο, που έγινε το 1996) διαπίστωσαν ότι ενώ είχε δικαίωμα να κτίσει 1.778 τ.μ., οι κτηριακές εγκαταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας ξεπερνούσαν τα 3.700 τ.μ.

 

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Ετσι, επιβλήθηκε πρόστιμο 838.000 ευρώ, αλλά ο κατηγορούμενος τακτοποίησε με το νόμο περί αυθαιρέτων τις κατασκευές, οπότε -σύμφωνα πάντα με τη μάρτυρα- αυτό καταργήθηκε και πλήρωσε μόνο για τη νομιμοποίηση των φερόμενων ως αυθαίρετων κτισμάτων 320.000 ευρώ. Ωστόσο, η εν λόγω αυτοψία βάσει της οποίας υπολογίστηκε το πρόστιμο, όπως προέκυψε χθες κατά την ακροαματική διαδικασία, ακυρώθηκε μετά από ένσταση που κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή γιατί είχε λάθη. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του προστίμου από την υπάλληλο (κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης, γιατί η ίδια σε κάθε προσωπική αναφορά παρέπεμπε στην υπηρεσία) έγινε με λάθος τιμή ζώνης, ενώ -όπως ειπώθηκε- είχαν υπολογιστεί ως αυθαίρετα και 500 τ.μ., τα οποία όμως είναι στην οικοδομική άδεια του 1968 που δέχεται η Πολεοδομία ως αληθινή. Οπως, λοιπόν, εξήγησε η υπεράσπιση και με έναν σύντομο υπολογισμό που έκανε η έδρα, αν είχε υπολογιστεί σωστά το πρόστιμο, θα έπεφτε από τα 838.000 ευρώ στα 180.000 ευρώ. Η ποινική δίωξη, παρατήρησε συνήγορος, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Καλαμάτας με γνώμονα τη λανθασμένη αυτοψία και το πρόστιμο των 838.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά δε την τακτοποίηση με το νόμο περί αυθαιρέτων των προσθηκών που έγιναν μετά την αγορά του συγκροτήματος, η υπεράσπιση σχολίασε ότι αν δεν γινόταν θα έκλειναν το ξενοδοχείο.

Στην επόμενη δικάσιμο θα κληθεί να καταθέσει η προϊσταμένη της Πολεοδομίας Καλαμάτας εκείνη την περίοδο, καθώς και ένας ακόμα υπάλληλος, ο οποίος συνυπογράφει το υπόμνημα της υπηρεσίας για τις φερόμενες ως αυθαίρετες κατασκευές. Επίσης, το δικαστήριο ζήτησε να προσκομιστεί από την Πολεοδομία και το πρωτότυπο σχέδιο του 1996, τη χρονιά δηλαδή που αγοράστηκε το ξενοδοχείο.

Ν.Κ.


NEWSLETTER