Σάββατο, 12 Μαϊος 2012 09:27

20 χρόνια κάθειρξη για το έγκλημα στην Ασούταινα - Ενταση μετά την απόφαση

Γράφτηκε από την
20 χρόνια κάθειρξη για το έγκλημα στην Ασούταινα - Ενταση μετά την απόφαση

Μεγαλύτερη ποινή επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στον Α.Λ., καταδικάζοντάς τον σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για τη δολοφονία της Αναστασίας Βλάχου και τον βαρύ τραυματισμό του συζύγου της Μανώλη Βλάχου, το Σεπτέμβριο του 2009 στην Ασούταινα.
Στην πρώτη δίκη ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε 17 χρόνια κάθειρξη. Το δικαστήριο δέχτηκε πάντως τον ισχυρισμό του ότι το έγκλημα δεν έγινε με πρόθεση και αποφάσισε ομόφωνα την καταδίκη του για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας εν βρασμώ ψυχικής ορμής. Επίσης, αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς των παθόντων. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου εξόργισε τα παιδιά της Αναστασίας Βλάχου. Πριν ακόμα ακούσουν την ποινή, τρεις από τους γιους της όρμησαν για να επιτεθούν στον κατηγορούμενο και τους συγκράτησαν αστυνομικοί. Αποχωρώντας από την αίθουσα του δικαστηρίου φώναζαν και απειλούσαν, ενώ έσπασαν κι ένα κομμάτι από την πόρτα χτυπώντας την.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: «ΔΕΝ ΣΗΜΑΔΕΨΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ»

«Εγώ τη γυναίκα δεν τη σημάδεψα, δεν έστρεψα το όπλο πάνω της», είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του - στη διάρκεια της οποίας η φωνή του έσπασε σε αρκετά σημεία και δάκρυσε. Είπε ότι η Αναστασία Βλάχου δεν του είχε φταίξει για να τη σκοτώσει και υποστήριξε ότι μετά την πρώτη σφαίρα που έφυγε από το πιστόλι έχασε τον κόσμο και πυροβολούσε στα τυφλά. «Ημουνα τόσο συγχυσμένος και φοβισμένος που δεν σκέφτηκα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την εκδοχή που ο κατηγορούμενος παρουσίασε στη δίκη, ο Μανώλης και η Αναστασία Βλάχου τον περίμεναν. Είπε πως πρώτα είδε τη γυναίκα να στέκεται στην άκρη του δρόμου και πίσω της, σε απόσταση 40 περίπου μέτρων, ήταν ο άντρας της με το αυτοκίνητο. Πριν προλάβει να καταλάβει τι γίνεται, υποστήριξε, το αυτοκίνητο του Μανώλη Βλάχου ξεκίνησε σπινιάροντας, του έκλεισε το δρόμο και τότε ο Μανώλης Βλάχος κι η γυναίκα του Αναστασία τον πλησίασαν με απειλητικές διαθέσεις κρατώντας μαγκούρες, τον έβρισαν χυδαία κι άρχισαν να χτυπούν τον ίδιο και το αυτοκίνητο.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος μίλησε για απειλητική και χυδαία συμπεριφορά από το ζευγάρι των κτηνοτρόφων. Υποστήριξε ότι έβρισαν την οικογένεια και τη μάνα του, ενώ αυτός προσπαθούσε να τους πείσει με λόγια να κάνουν πίσω για να φύγει. Η Αναστασία Βλάχου μάλιστα, είπε ο κατηγορούμενος, τον απείλησε πως θα τον σκοτώσουν και θα τον πετάξουν να τον φάνε κοράκια για να μην πάνε φυλακή τα παιδιά της.
Εκείνη τη στιγμή -συνέχισε ο κατηγορούμενος- ήταν που έφτασε δίπλα τους ο άντρας της Μανώλης Βλάχος, ο οποίος άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου κι άρχισαν και οι δυο να τον χτυπούν με τα μπαστούνια. Το ένα από αυτά, το οποίο ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε ότι κρατούσε ο Μανώλης Βλάχος αλλά δεν βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, όπως είπε στην απολογία του ήταν ένα μπαστούνι-ρόπαλο.
Συνεχίζοντας την απολογία του, είπε ότι φοβήθηκε ακόμα και για τη ζωή του. Τότε, είπε, έβγαλε το όπλο που είχε στη δεξιά τσέπη του γιλέκου του, με την προοπτική -σύμφωνα πάντα με τον κατηγορούμενο- να φοβηθούν και να φύγουν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κατηγορούμενου η Αναστασία Βλάχου φοβήθηκε, στράφηκε στον άντρα της και του είπε να φύγουν. Ωστόσο, ο Μανώλης Βλάχος, όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, του έπιασε το χέρι και προσπάθησε να πάρει το όπλο, ενώ συγχρόνως έβριζε και απειλούσε. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τότε φοβήθηκε για τη ζωή του, πάτησε τη σκανδάλη κι έφυγε η πρώτη σφαίρα, που βρήκε την Αναστασία Βλάχου.
Σχετικά με το περιστατικό του πυροβολισμού των αγελάδων το προηγούμενο βράδυ, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει τις αγελάδες. Οπως ισχυρίστηκε, είχε μόνο την πρόθεση να τις φοβίσει για να φύγουν. Δεν αρνήθηκε πάντως ότι μπορεί και να χτύπησε κάποια αγελάδα, γιατί δεν έριξε στον αέρα, ώστε -όπως είπε- να μη χτυπήσει την καρυδιά και τα καλώδια, αλλά προς ένα τυφλό σημείο.
Για το επεισόδιο με τα παιδιά του Μανώλη Βλάχου, τα οποία πήγαν να του ζητήσουν το λόγο που πυροβόλησε τις αγελάδες, είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τους κάνει κακό. Τόνισε πως δεν τα απείλησε ούτε θίχτηκε σε σημείο να επιθυμεί να δώσει συνέχεια.
Για το όπλο που είχε μαζί του, ο κατηγορούμενος είπε στο δικαστήριο ότι το έπαιρνε γιατί η περιοχή είναι ερημιά και φοβόταν μήπως του επιτεθεί κάποιος. Υποστήριξε ότι μετά το φονικό τηλεφώνησε σε συγγενείς του και στην Αστυνομία της Κυπαρισσίας για να στείλουν ασθενοφόρο να πάρει τους κτηνοτρόφους και να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο. Σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε ότι η οικογένεια Βλάχου, και ειδικά ο Μανώλης Βλάχος, τον προκαλούσαν με κάθε τρόπο από την πρώτη ώρα που πάτησε το πόδι του στην Ασούταινα. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι προκλήσεις υπήρχαν πάντα από την οικογένεια, ενώ ο Μανώλης Βλάχος εξαγριώθηκε όταν ο κατηγορούμενος έκανε καταγγελία στην Διεύθυνση Υγιεινής για την απομάκρυνση του στάβλου της οικογένειας επειδή βρισκόταν κοντά στην πηγή του χωριού.
Στην αρχή της απολογίας του ο κατηγορούμενος εξέφρασε τη λύπη του για ό,τι έγινε και είπε ότι ήταν όνειρο ζωής γι' αυτόν να γυρίσει στο χωριό του μετά τα χρόνια που έζησε ως μετανάστης στη Γερμανία και οδηγός αστικών λεωφορείων στην Αθήνα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «ΕΙΧΕ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟ ΠΡΟΘΕΣΗ»

Η εισαγγελέας Εφετών πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, αλλά να γίνει δεκτό το ότι βρισκόταν σε βρασμό ψυχής. Είπε ότι η ανθρωποκτόνος πρόθεση του κατηγορούμενου προκύπτει από το ότι κουβαλούσε το όπλο μαζί του, το οποίο σύμφωνα με τη άδεια οπλοφορίας θα έπρεπε να παίρνει μόνο όταν πήγαινε για σκοποβολή. Επίσης από το ότι η θανούσα και ο σύζυγός της πυροβολήθηκαν σε καίρια σημεία του σώματός τους, καθώς και από το ότι ο κατηγορούμενος έριξε πολλούς πυροβολισμούς.
Κλείνοντας την αγόρευσή της η εισαγγελέας είπε ότι πιστεύει πως ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε βρασμό ψυχικής ορμής και πως η θανούσα κι ο σύζυγός της πράγματι τον απείλησαν και τον χτύπησαν γιατί ήταν εκνευρισμένοι που πυροβόλησε τα ζώα τους. Επιπλέον τόνισε ότι το περιστατικό εκείνο «ξεχείλισε το ποτάμι» των συσσωρευμένων αρνητικών συναισθημάτων του κατηγορούμενου για το Μανώλη Βλάχο κι έτσι ο κατηγορούμενος έχασε το μυαλό του και τη λογική.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Χθες ο πρώτος μάρτυρας που εξετάστηκε ήταν ο Δ.Σ., φίλος και συγχωριανός του κατηγορουμένου Α.Λ.
Η οικογένεια Βλάχου έχει κατηγορήσει τον Δ.Σ. ως ηθικό αυτουργό του εγκλήματος.
Ο Δ.Σ. αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, ενώ στην κατάθεσή του ανέφερε ότι μίλησε κάποια στιγμή με τον κατηγορούμενο όταν είχε ήδη προφυλακιστεί, και εκείνος τού διηγείτο πώς έγινε το φονικό λέγοντας ότι ο Μ. Βλάχος τού έκλεισε με το αυτοκίνητο το δρόμο "και έγινε αυτό που δεν έπρεπε να γίνει". Επίσης, ο Δ.Σ. αρνήθηκε ότι το προηγούμενο βράδυ αυτός και ο κατηγορούμενος είχαν απειλήσει τους γιους του Μ. Βλάχου πως θα τους σκοτώσουν αν δε φύγουν από το χωριό. Πάντως παραδέχτηκε ότι έγινε καβγάς επειδή ο κατηγορούμενος πυροβόλησε προς τις αγελάδες, αλλά όπως είπε ο Δ.Σ., ούτε απειλές εκτοξεύτηκαν ούτε το όλο θέμα ανησύχησε ιδιαίτερα τον ίδιο ή τον κατηγορούμενο. 
Χθες κατέθεσε και ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Τριπύλας Γιάννης Βασιλόπουλος. Είπε ότι στη διάρκεια της θητείας του ως κοινοτάρχη δεχόταν σχεδόν καθημερινά παράπονα για ζημιές τις οποίες προκαλούσαν τα ζώα τού Μανώλη Βλάχου. Μάλιστα είχε συγκαλέσει Κοινοτικό Συμβούλιο όταν -όπως είπε- μια επιτροπή κατοίκων συγκέντρωσε υπογραφές διαμαρτυρίας. Το συμβούλιο -συνέχισε ο μάρτυρας- πήρε την απόφαση να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες διοικητικές κυρώσεις κατά του κτηνοτρόφου.
Για το Μανώλη Βλάχο ο Γιάννης Βασιλόπουλος είπε ότι η συμπεριφορά του ήταν ειρωνική και προκλητική προς τους συμπολίτες του οι οποίοι έκαναν παράπονα για τις ζημιές. Υποστήριξε επίσης ότι και ο κατηγορούμενος είχε πρόβλημα με τα ζώα του κτηνοτρόφου. Αλλά και άλλοι μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν χθες στη διάρκεια της δίκης περιέγραψαν τα μέλη της οικογένειας, και ειδικότερα τον πατέρα Μανώλη Βλάχο, ως καβγατζήδες και ανθρώπους εκδικητικούς που με τραμπουκισμούς προκαλούν το φόβο στην περιοχή για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους.
Για την υπόθεση κατέθεσε ως μάρτυρας και ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Γυφτάκης. Ο μάρτυρας μίλησε στην κατάθεσή του για εμπάθεια του Μανώλη Βλάχου στο πρόσωπο του κατηγορούμενου επειδή, όπως είπε, η παρουσία του Α.Λ. στην Ασούταινα θεωρήθηκε από τον κτηνοτρόφο ως απειλή. Ο Κ. Γυφτάκης είπε ακόμα ότι την ημέρα του φονικού ο ίδιος έσπευσε από το Ραφτόπουλο όπου βρισκόταν, στην Ασούταινα, μετά από τηλεφωνήματα γνωστών του ότι κάτι συνέβη στο χωριό. Εκεί ύστερα από προτροπή των αστυνομικών τηλεφώνησε στον κατηγορούμενο για να τον πείσει να παραδοθεί. Στις συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ του Κ. Γυφτάκη και του κατηγορούμενου -όπως κατέθεσε ο πρώτος, χθες στο δικαστήριο- ο κατηγορούμενος του είπε "θόλωσα, έπεσε ένα μαύρο πανί, κι αν δεν πυροβολούσα θα με σκότωναν".
Επίσης, χθες κατέθεσε και ο αστυνομικός Ρήγας Λυμπερόπουλος, στον οποίο το προηγούμενο βράδυ του φονικού ο Μανώλης Βλάχος είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του Α.Λ. για απόπειρα ζωοκτονίας. Ο αστυνομικός την ημέρα του φονικού, στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, άκουσε από το στόμα του Μανώλη Βλάχου ότι ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον ίδιο και τη γυναίκα του Αναστασία ήταν ο κατηγορούμενος Α.Λ.


NEWSLETTER