Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 19:13

Δικαίωση Βασίλη Κοζομπόλη σε υπόθεση της Ενωσης

Γράφτηκε από την

Δικαιώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Βασίλης Κοζομπόλης, ο οποίος τον Απρίλιο του 2015 προσέφυγε δικαστικά κατά της Ενωσης Μεσσηνίας, καθώς και του τέως και νυν προέδρου της.

Ο κ. Κοζομπόλης είχε καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον τους ισχυριζόμενος ότι λένε ψέματα πως έβλαψε οικονομικά τον συνεταιρισμό υπογράφοντας σύμβαση τον Οκτώβριο του 2010 με ιδιωτική εταιρεία, για την πιστοποίηση 1.306 ελαιοπαραγωγών, ενώ δεν είχε την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση. Με απόφασή του το δικαστήριο (που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες) επιδίκασε στον ενάγοντα χρηματική αποζημίωση 7.000 ευρώ από τον κάθε εναγόμενο, με το νόμιμο τόκο υπερημερίας από 5 Μαΐου 2015.

Εν τω μεταξύ, στο ποινικό μέρος της υπόθεσης, πέρυσι στις 16 Οκτωβρίου ο Βασίλης Κοζομπόλης κρίθηκε αθώος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την κατηγορία της απιστίας. Στο εδώλιο κάθισε κατηγορούμενος γιατί σύμφωνα με στελέχη της Ενωσης (μεταξύ τους ο τέως και νυν πρόεδρος) ζημίωσε οικονομικά τον συνεταιρισμό με το ποσό των 240.000 ευρώ υπογράφοντας με την ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να λάβει έγκριση από το Δ.Σ. για τη σύμβαση.

 

Η ΑΓΩΓΗ

Πιο αναλυτικά, με την αγωγή που συζητήθηκε πέρυσι στις 27 Νοεμβρίου ο Β. Κοζομπόλης ζητούσε και πέτυχε χρηματική ικανοποίηση για δυσφήμησή του, διότι -σύμφωνα με το περιεχόμενο της αγωγής- διαδίδοντας οι εναγόμενοι ψευδώς ότι δεν είχε την έγκριση του Δ.Σ. για την απευθείας ανάθεση, προσέβαλαν την τιμή και την υπόληψή του. Ο ίδιος μάλιστα πέρυσι τον Οκτώβριο στην απολογία του ενώπιον του Κακουργοδικείου υποστήριξε ότι έμεινε ήσυχος και με την αίσθηση ότι είχε την έγκριση των υπολοίπων από τον τρόπο που διεξήχθη η συζήτηση και τις απορίες που διατυπώθηκαν, αλλά και επειδή πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση. Επειδή όμως, στα πρακτικά της συνεδρίασης δεν καταχωρίστηκε αναλυτικά η συζήτηση, η πλευρά του κ. Κοζομπόλη απαίτησε τον ψηφιακό δίσκο καταγραφής, στον οποίο στήριξε την υπεράσπισή της και δικαιώθηκε.

 

ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΓΙΑ  ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Να σημειωθεί, τέλος, ότι και στις 4 του περασμένου Φεβρουαρίου ο Βασ. Κοζομπόλης αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, όπου κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος με την ιδιότητα και πάλι του πρώην προέδρου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, για πλαστά - εικονικά τιμολόγια παραλαβής ελαιολάδου, από λιοτρίβια και παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά από μια ανώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ, για την διετία 2009 - 2010, οπότε η υπηρεσία έλεγξε και έβγαλε το πόρισμα το Νοέμβριο του 2013 για 87 τιμολόγια αγοράς, αξίας 177.186 ευρώ.

Μετά την καταγγελία τότε, ο Β. Κοζομπόλης συγκάλεσε το Δ.Σ. και ανέθεσε σε ορκωτό ελεγκτή να κάνει φυσική απογραφή στις αποθήκες και αντιπαραβολή με τα λογιστικά έγγραφα του συνεταιρισμού, όπως και με τα έγγραφα πωλήσεων και -σύμφωνα με τον δικηγόρο του Χρ. Παναγιωτόπουλο- αποδείχτηκε πλήρης αντιστοιχία. Εστίασε δε το όποιο πρόβλημα στο ότι μπορεί να είχαν κάποιες παρατυπίες στη σύνταξη ή στην ορθή τήρηση κάποιων στοιχείων, αλλά δεν παρέπεμπαν σε ανύπαρκτη συναλλαγή, που είναι η προϋπόθεση της εικονικότητας. Επιπλέον, το ότι οι συναλλαγές ήταν πραγματικές πιστοποιήθηκε και μέσω τραπεζικών εμβασμάτων πληρωμής.

Ν.Κ.