Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 19:31

Καλαμάτα: Δηλώσεις Μπασακίδη και συνηγόρων μετά την αναβολή του Αυτοφώρου για την φονική σαΐτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Δηλώσεις Μπασακίδη και συνηγόρων μετά την αναβολή του Αυτοφώρου για την φονική σαΐτα (βίντεο)

Τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, εξέφρασε σήμερα με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ο φερόμενος ως υπεύθυνος της οργάνωσης του σαϊτοπολέμου από την πλευρά του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Μετά την αναβολή που έδωσε το Αυτόφωρο Τριμελές Καλαμάτας για την Παρασκευή και την άρση της κράτησής του, ο κ. Μπασακίδης δήλωσε όιτ δεν έχει καμία ευθύνη για την οργάνωση των μέτρων ασφαλείας του σαϊτοπολέμου.

Χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Ν. Μπασακίδης σημείωσε:

“Ενα έθιμο της πόλης που γίνεται για πάρα πολλά χρόνια, που στηρίζεται με ομόφωνες αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει την έγκριση των υπερκείμενων αρχών, των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και τη συναίνεση και ανοχή των αστυνομικών αρχών, μας γεμίζει σήμερα με θλίψη με το χαμό του αδικοχαμένου φίλου μας, φίλου μου προσωπικά Κώστα.

Θέλω μετά την κράτησή μου να εκφράσω μέσω υμών προς την οικογένεια του Κώστα τα βαθιά μου συλλυπητήρια και να δηλώσω κοιτάζοντάς τους στα μάτια αυτούς και τους συμπολίτες μου, ότι εγώ ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν έχω καμία σχέση, ούτε και αρμοδιότητα για την οργάνωση των μέτρων ασφαλείας του σαϊτοπολέμου, όπως αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και άρα δεν έχω και καμία ευθύνη”.

Την άποψη ότι ο Ν. Μπασακίδης δεν έχει καμία ευθύνη για τη λήψη και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας του σαϊτοπολέμου, εξέφρασε και ο συνήγορός του Κώστας Μαργέλης, αναφέροντας πως το ποιος ευθύνεται θα προκύψει στο δικαστήριο και δηλώνοντας εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εκφράζοντας προσωπική άποψη είπε ότι “κανένα έθιμο δεν είναι πάνω από οποιαδήποτε ανθρώπινη ζωή”. Και παρατήρησε πως “αν δεν μπορούμε, δεν είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τα έθιμά μας, τηρώντας τα ακρότατα μέτρα ασφαλείας, είναι καλό να καταργηθούν”.

Κατσάς: "Οι σαϊτολόγοι δεν είναι υπεύθυνοι για τη λήψη και την τήρηση μέτρων ασφαλείας στο σαϊτοπόλεμο"

“Οι σαϊτολόγοι δεν είναι υπεύθυνοι για τη λήψη και την τήρηση μέτρων ασφαλείας στο σαϊτοπόλεμο”, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Σαϊτομάχων Καλαμάτας και των 5 από τους 6 σαϊτολόγους, από το μπουλούκι που έφυγε η φονική σαΐτα, επιρρίπτοντας, εμμέσως, ευθύνες στο δήμο.

Ο κ. Κατσάς εξέφρασε εκ μέρους του συλλόγου και των κατηγορούμενων σαϊτολόγων τη βαθύτατη λύπη και τη συντριβή τους για τον άδικο χαμό του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη.

Ειδικότερα, μετά την αναβολή που έδωσε για την ερχόμενη Παρασκευή, το Αυτόφωρο Τριμελές Καλαμάτας, ο Αντ. Κατσάς ανέφερε ότι “όλα αυτά τα χρόνια, τα 180 του εθίμου του σαϊτοπολέμου δεν είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, ο παραμικρός τραυματισμός σε οιονδήποτε απ’ αυτούς που παρακολουθούσαν. Ελάχιστα μικροατυχήματα είχαν παρουσιαστεί μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη διαδικασία”.

Παρατήρησε πως “φέτος δυστυχώς είχαμε το τραγικό συμβάν για το οποίο έχουμε συντριβεί όλοι μας, και εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Σαϊτολόγων και των ανθρώπων που εκπροσωπώ, εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας και είμαστε συντετριμένοι γιατί χάθηκε ένα πολύ καλό παιδί, ένας πολύ καλός άνθρωπος, συνάδελφός σας και άφησε μία οικογένεια μέσα στη θλίψη, όπως και την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία”.

Μιλώντας για το Σύλλογο Σαϊτομάχων, είπε ότι “υπάρχει σύλλογος κανονικότατος, εγκεκριμένος από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, με καταστατικό. Επιχορηγείται από το δήμο χρόνια τώρα και φέτος είχε εγκριθεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ποσό 12.000 ευρώ. Υπάρχουν νόμιμα παραστατικά που δικαιολογούν την προμήθεια των υλικών που χρησιμοποιούνται για τις σαΐτες. Οι άνθρωποι δεν πήγαν κρυφά, παράνομα να προμηθευτούν τίποτα”.

Επεσήμανε ότι “το θέμα που τίθεται, είναι τι έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό δεν είναι να το πούμε τώρα, να μην κάνουμε δικαστήριο μπροστά σας. Θα αποδειχθεί στη διαδικασία τι έχει γίνει ακριβώς. Εκείνο που είναι δεδομένο, δεν είναι να τα βάζουμε με το κάθε έθιμο, είναι να δούμε αν το έθιμο αυτό μπορεί στις συγκεκριμένες συνθήκες που εκτυλίσσεται κάθε φορά, να διεξαχθεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για κανέναν άνθρωπο. Αυτό είναι το σημαντικό κι εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλοι μας”.

Για το χώρο διεξαγωγής του σαϊτοπολέμου ανέφερε πως “ο χώρος περιορίστηκε πάρα πολύ και στη διαδικασία θα αποδειχθεί αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ αυτής της επιλογής και του θανάτου ενός ανθρώπου, και αν κάποιοι θα έπρεπε να έχουν λάβει μέτρα ιδιαίτερα. Με παρέμβαση του συλλόγου διευρύνθηκαν τα όρια του χώρου που διεξήχθη ο σαϊτοπόλεμος και πήραμε την υπόσχεση ότι θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η ασφάλεια του θεάματος αυτού”.

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι “δεν είναι δυνατόν ο κάθε σαϊτολόγος να είναι υπεύθυνος για τη λήψη και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας”.

Τέλος για τον αδικοχαμένο Κώστα Θεοδωρακάκη δηλώσεις έκανε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Ξιάρχος:


NEWSLETTER