Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 18:04

Αναβλήθηκε η δίκη για τη δολοφονία Γυφτέα

Γράφτηκε από την

Η υπόθεση της δολοφονίας του επιχειρηματία Παν. Γυφτέα το Φεβρουάριο του 2011, με κατηγορούμενο έναν 46χρονο Ρωσοπόντιο πυγμάχο που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο... νεκρός, επρόκειτο να εκδικαστεί χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας, αλλά αναβλήθηκε για τις 17 Δεκεμβρίου καθώς δεν προσήλθε κανένας από τους μάρτυρες του κατηγορητηρίου.

Ο 46χρονος Ρωσοπόντιος πυγμάχος είχε ταυτοποιηθεί ως φυσικός αυτουργός της άγριας δολοφονίας και θεωρείτο νεκρός, ώσπου συνελήφθη στις 21 Ιουνίου φέτος στη Θεσσαλονίκη, ως αρχηγικό μέλος διεθνούς κυκλώματος εμπορίας μεγάλων ποσοτήτων χασίς σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Ρωσοπόντιος δεν συνελήφθη πρωτύτερα, παρόλο που είχε αναζητηθεί σε γνωστή διεύθυνσή του στην Αθήνα, γιατί σε ανύποπτο χρόνο συγγενείς του είχαν προσκομίσει στις διωκτικές αρχές πιστοποιητικό θανάτου του από φυσικά αίτια. Οπως αποδείχτηκε όμως μετά τη σύλληψή του στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο, ο 46χρονος κυκλοφορούσε με άλλα ονόματα και ιδιότητα.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Ρωσοπόντιος κατηγορούμενος ανήκε στην ομάδα των 4 ή 5 ατόμων που κατ' εντολήν ενός Καλαματιανού φίλου του θύματος είχαν στήσει καρτέρι για να ληστέψουν τον επιχειρηματία Παν. Γυφτέα, και όταν εκείνος αντιστάθηκε, τον σκότωσαν. Σε βάρος του 46χρονου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την άγρια δολοφονία του επιχειρηματία, ο οποίος είχε βρεθεί στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, κοντά στο σπίτι του έξω από την Καλαμάτα.

Οταν τον περασμένο Ιούνιο ο Ρωσοπόντιος πυγμάχος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ο ίδιος δήλωσε ψεύτικα στοιχεία και επέδειξε δελτίο ταυτότητας με άλλο όνομα. Ομως γρήγορα αποκαλύφθηκε ποιος πραγματικά είναι - οπότε διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του οι δικαστικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία Γυφτέα στις 24 Φεβρουαρίου του 2012, δεκατρείς μήνες μετά το στυγερό έγκλημα.

 

Η ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

Θυμίζουμε ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του επιχειρηματία έγινε ύστερα από ένα χρόνο ερευνών από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε τότε η συνεργασία της Υποδιεύθυνσης με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, καθώς οι συνομιλίες που είχαν καταγραφεί για μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών στον Ασπρόπυργο (το ίδιο σχεδόν διάστημα με τη δολοφονία) αξιοποιήθηκαν μετέπειτα από τους αξιωματικούς της Καλαμάτας. Ετσι, οδηγήθηκαν στον 52χρονο Καλαματιανό φίλο του θύματος και στον 46χρονο Ρωσοπόντιο.

 

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Ρωσοπόντιο για τη δολοφονία Γυφτέα επιφέρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης και είναι: Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα κατά συναυτουργία με ειδεχθή τρόπο. Ληστεία κατά συναυτουργία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα που συνδέεται αιτιωδώς με τη σκοπούμενη θανάτωση του Παν. Γυφτέα. Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής αυτοκινήτου. Οπλοφορία. Οπλοχρησία.

Ν.Κ.