Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 09:01

Κουκούτσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής: “Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορούμαι”

Γράφτηκε από την
Κουκούτσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής: “Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορούμαι”

 

“Ουδεμία σχέση έχω, δηλώνω αθώος. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορούμαι” είπε χθες κατά τη διάρκεια της απολογίας του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, που κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη "στρατιωτική δομή" της Χρυσής Αυγής ο κ. Κουκούτσης είπε: “Δεν έχει καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος”, ενώ υποστήριξε ότι και στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει ίδιες κατηγορίες όταν ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ: “Αν θα ανατρέξετε στη δύσκολη δεκαετία του ’80 ως μέλος της ΟΝΝΕΔ, ήμασταν κατηγορούμενοι για παρόμοιες κατηγορίες. Θυμάμαι στο Εφετείο Ναυπλίου είχαμε δικηγόρους στελέχη της ΝΔ για παρόμοιες κατηγορίες. Κρίνω ότι δεν νομίζω να υπήρχε ούτε η στοιχειώδης οργάνωση στη Χρυσή Αυγή. Ηταν όλα στον αέρα. Ούτε πολιτική δομή δεν είχε”.

Εξηγώντας δικές του δηλώσεις περί στρατιωτικής δομής ισχυρίστηκε: “Οπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση; Το βρίσκω άδικο να κατηγορείται η Χρυσή Αυγή εκείνη την εποχή”.

Οταν η πρόεδρος του δικαστηρίου του είπε “είχατε πει για τάγματα εφόδου...”, 

ο κατηγορούμενος είπε: “Απαντούσα σε συγκεκριμένη ερώτηση. Εννοούσα περιφρούρηση”.

Πρόεδρος: “Σας ρώτησαν και για την ανθρωποκτονία Φύσσα τότε. Δεν έχει καμία ευθύνη η Χρυσή Αυγή, είχατε πει. Ηταν προϊόν συζήτησης ή προσωπική σας άποψη;”.

Κατηγορούμενος: “Προσωπική μου άποψη ήταν. Αλλά και από συζητήσεις με τους βουλευτές, οι περισσότεροι δήλωσαν άγνοια”.

 

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Οταν ρωτήθηκε για την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή, ο κ. Κουκούτσης είπε: “Ο πρωταρχικός μου σκοπός… ζούσαμε μια εποχή μνημονίων. Ο σκοπός μου ήταν να αγωνιστώ ενάντια στα μνημόνια. Ενιωσα πως η Χρυσή Αυγή μου δίνει το βήμα να το κάνω. Πριν ήμουν στη ΝΔ από το 1980. Ημουν αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Κατόπιν βρέθηκα στη ΧΑ”.

Για την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή, ο Δημήτρης Κουκούτσης σημείωσε: “Εγώ έκρινα ότι λίγο πολύ είχαν εγκλωβιστεί σε κατάσταση παλαιοκομματική. Λειτουργούσε η ΧΑ όπως και τα υπόλοιπα κόμματα. Με ξύλινο λόγο, όπως όλα τα άλλα κόμματα. Οτι δεν υπήρχε καμία διαφορά”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υποστήριξε ότι βρισκόταν στην Καλαμάτα και ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ. Στη συνέχεια  επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία για λεπτομέρειες και του απάντησαν πως δεν ήξεραν τι είχε συμβεί. Ο κ. Κουκούτσης καταφέρθηκε κατά των Μέσων Ενημέρωσης, γιατί “είπαν πράγματα για εμένα που ήταν εξωφρενικά”, ενώ έπλεξε το εγκώμιο για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής λέγοντας: “Ηταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί. Είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη τη δυστυχία της χώρας μας”.

 

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Ο κατηγορούμενος που στο παρελθόν είχε επαινέσει την τοπική της Νίκαιας, όσο και τον συγκατηγορούμενό του Γιάννη Λαγό, ρωτήθηκε σχετικά από την πρόεδρο.

Πρόεδρος: “Σε ομιλία σας λέτε για την τοπική της Νίκαιας έναντι αυτής της Καλαμάτας, γιατί;”.


Κουκούτσης: “Γιατί βρήκα κόσμο στη Νίκαια, που συμμετείχαν μαζικά στις εκδηλώσεις της ΧΑ. Στην Καλαμάτα δεν υπήρχε τέτοια συμμετοχή”.


Πρόεδρος: “Αυτό έχει να κάνει με μαχητικότητα;”.


Κουκούτσης: “Το πάθος, η συμμετοχή, το χειροκρότημα”.

Πρόεδρος: “Η σχέση σας με τον Λαγό; Τον επαινέσατε κι αυτόν. Τι το ιδιαίτερο είχε;”.
Κουκούτσης: “Ο Λαγός στη συγκεκριμένη περιοχή, μια υποβαθμισμένη περιοχή, με το μοίρασμα τροφίμων με τη βοήθεια σε φτωχούς... Με είχε πάρει δυο τρία τηλέφωνα να προστρέξω σε ανθρώπους που είχαν προβλήματα υγείας και το έπραξα. Υπήρχε σε μια φτωχογειτονιά, στην Κοκκινιά, η αίσθηση ότι αριστεροκρατείται, κατάφεραν και ανέδειξαν προβλήματα μέσα από την τοπική. Το εκτιμούσα αφάνταστα”.


Πρόεδρος: “Λέω συγκεκριμένα για τον Λαγό”.


Κουκούτσης: “Εκείνη την εποχή η δράση του στις συγκεκριμένες γειτονιές ήταν μη αμφισβητήσιμη”.

Πρόεδρος: “Από τη δικογραφία έχετε δει sms, τηλέφωνα του Λαγού προς διάφορα μέλη των τοπικών. Εκτός από τη διανομή τροφίμων, τα έχετε διαβάσει;
”.

Κουκούτσης: “Ο,τι είδα από τα ΜΜΕ, τη δικογραφία δεν…”.

Πρόεδρος: “Δεν τα ξέρετε;”.

Κουκούτσης: “Οσο τα ξέρουν και οι υπόλοιποι πολίτες. Την πλειοψηφία των βουλευτών τους γνώρισα όταν πήγαμε στη Βουλή. Η δράση του το εξάμηνο μετά την εκλογή του, η δράση του ήταν αυτή που πρέπει να είναι για τον κόσμο που εκπροσωπεί”.


Πρόεδρος: “Ηταν ο καλύτερος του κόμματος;”.


Κουκούτσης: “Για το 2012, ναι”.

Ο κ. Κουκούτσης αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε σχετικά με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής λέγοντας: “Πριν 4 μήνες έχασα τον πατέρα μου που μεγάλωσε σε παιδόπολη γιατί είχε χάσει το πόδι του από γερμανική νάρκη, τίποτα άλλο δεν χρειάζεται να πω. Τι εθνικοσοσιαλισμό, μου λέτε κ. πρόεδρε. Ποσώς με ενδιέφερε η ιδεολογία του καθενός”.

Οταν μάλιστα ρωτήθηκε για τη θέση του σχετικά με τους αλλοδαπούς, δεν ακολούθησε το μοτίβο των υπολοίπων αλλά αντίθετα σημείωσε: “Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση να το πω αυτό, γιατί το παιδί μου είναι μισό - μισό, η γυναίκα μου είναι Ρουμάνα”.


NEWSLETTER